Skocz do zawartości

[MJZ]Jagdpanzer IV/70 (V) , bitwa o Ardeny Belgia 1944

KAMIL90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Postanowiłem wystartować w tym projekcie i spróbować swoich sił w budowie dioramy w roli głównej Jagdpanzer IV/70 (V), firmy dragon. Bendę się starać odzorować pojazd ze tego zdjęcia

7404303088_68cdaac392_b.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

ktoś posiada inne zdjęcia tego pojazdu.Co do samego modelu powinien przyjść w przyszłym tygodniu. Do budowy modelu wykorzystam ruchome zawieszenie Tristara 042

Obraz%252520005.jpg

Obraz%252520016.jpg

Obraz%252520020.jpg

Obraz%252520021.jpg

Oraz zestaw podstawowy Abera 35082 , oraz lufę do działa i zestaw anten także Abera

Obraz%252520008.jpg

Do modelu zamierzam dorzucić fruile oraz figurki ale to w niedalekiej przyszłości

Edytowane przez Gość

No to zabawę czas zacząć . Po wstępnych oględzinach modelu doszedłem do wniosku, że lufa abera ma za mały przekrój co do jażma działa o jakieś dwa milimetry, jeszcze niewiem co z tym zrobię.Kolejną rzeczą jest poprawienie spawów , dragon daje spawy wklęsłe a powiny być lekko wypukłe. A oto zdjęcia z rozpoczętej budowy modelu .

Obraz%252520026.jpg

Obraz%252520028.jpg

Obraz%252520029.jpg

Co do modelu to dalej szukam informacji na temat pojazdu którego zdjęcie jest w pierwszym moim poście

Kolejna odsłona zmagań z modelem, jak widać została sklejona bryła pojazdu wraz z działem. Na modelu przybyły także pierwsze spawy, próbowałem wykonać fakturę walcowanej stali na bokach i przodzie pojazdu.

Obraz%252520005.jpg

Obraz%252520006.jpg

Obraz%252520008.jpg

Obraz%252520009.jpg

I mam pytanie które zdjęcia są lepsze na białym czy czarnym tle?

Na modelu przybyły także pierwsze spawy, próbowałem wykonać fakturę walcowanej stali na bokach i przodzie pojazdu.

Czemu robisz "fakturę stali walcowanej" ? Taka stal jest gładka, czasami tylko zdarzają się jakieś skazy, ale nie na całej powszechni jak i na pewno nie wyglądają jak faktura odlewu.

Ze spawami to trochę za mocno pojechałeś, nie wiem, czy zostawienie oryginalnych nie byłoby lepszym rozwiązaniem (nie mam pudła przy sobie).

Witam co do spawów to w rzeczywistości nie mają takiej mocnej faktury jak na zdjęciach. A co do spawów na modelu to są wgłębne , a powinny być na równo z pancerzem albo nad nie wystawać jak jest w prawdziwych pojazdach.

Spoko, zgodzę się, zwłaszcza w przypadku spawanej "drobnicy", ale wydaje mi się, że spawy na budzie były szlifowane. Lepszy efekt dałoby zrobienie małego wcięcia w tym fragmencie z bocznej ściany i tam zaimitowanie spawu jak na tych zdjęciach.

jagdpanther_iv_20_of_56_zps42b4b10e.jpg

jagdpanther_iv_21_of_56_zps4e3283f4.jpg

jagdpanther_iv_23_of_56_zpse0b2c727.jpg

Fajnie by było, jakbyś wrzucił jakieś zbliżenie tych spawów.

Jak będziesz spawał tylną listwę, to tu masz fajny smaczek:

jagdpanther_iv_29_of_56_zpsa930aa07.jpg

• 3 weeks later...