Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Uznałem, że wypadałoby założyć w końcu warsztacik. Jak w temacie, pod nóż idzie Spitfire Mk. I. Modelik planuję zbudować prosto z pudła bez udziwnień. Liczę na konstruktywne uwagi kolegów i zapraszam do obserwowania i wytykania błędów ;)

relacja1.th.jpg

relacja2.th.jpg

relacja3.th.jpg

Napisano

Mały up. Raf interior green dostało wnętrze kadłuba, wnęki podwozia oraz elementy wyposażenia kokpitu. Teraz trzeba szczegółom nadać odpowiednie kolory.

relacja3.th.jpg

relacja1.th.jpg

relacja2a.jpg

Napisano

Koledzy, podpowiedzcie mi jakiego koloru powinny byc elementy wyposażenia znajdujące się na burtach kadłuba ? I czy fotel w Spitfirze Mk. I był cały w kolorze interior RAF green ?

Napisano

Wczesne numery seryjne miały fotel metalowy http://spitfirespares.co.uk/pilotequip.html

Kolory wyposażenia nie odbiegały od siebie w różnych wersjach, więc możesz korzystać np z http://spitfiresite.com/2010/07/anatomy-of-spitfire-cockpit.html/04n_15_023

Ale jeśli chcesz zrobić najwcześniejszy wariant seryjny, to inaczej wyglądało sterowanie chowaniem podwozia.

Napisano

Ale dokładnie zapoznaj się z tym Spitem... Bo część miała limuzynę płaską a późniejsze już wypukłą... Do tego wariantu zastosuj starszy typ dźwigni chowania podwozia. Nie wiem, czy jest w zestawie...

Jeśli czegoś potrzebujesz pytaj na PW. Nie będziemy zaśmiecać tematu.

Fiedotow

Napisano

Uważnie obserwuję Twoje poczynania . Ja też biorę się za "Spity", pierwszy będzie Mk IX z Matchboxa vintage . Airfixa Mk I/II też zakupiłem.

Napisano
pierwszy będzie Mk IX z Matchboxa vintage .

Vintage z figurami, czy prosto z pudła?

Nie wiem o jakie figury Ci chodzi ale planuję prosto z pudła. Nie zaśmiecajmy Jackowi tematu.

• 4 weeks later...
Napisano

Po dość długiej przerwie spowodowanej sesją i problemami zdrowotnymi zasiadam ponownie do Spita. Poprawiłem fotel pilota, oraz dodałem dźwignię chowania podwozia starszego typu. Po czym złożyłem połówki kadłuba.

1001661m.th.jpg

1001680.th.jpg

1001682td.th.jpg

Teraz pora na szlifowanie i montaż reszty płatowca.

• 3 months later...
Napisano

Czekam na aktualizacje z niecierpliwoscia. Tez mam go teraz na warsztacie.