czak45 Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Dla tych którzy malują Vallejo i mają problem z doborem farb imitujących kolory ziemi. Plansze pokazują też podobne kolory farb i pigmentów oraz farby olejne AK. Kolory w zależności od monitora mogą być trochę przekłamane. Ale chyba jest to jakaś baza do szukania swoich odpowiedników. Poniżej pigmenty utrwalone różnymi specyfikami: I siła utrwalania tych specyfików: Następna fotka to baza z farb Vallejo pokryta różnymi pigmentami: I zoom: Mam nadzieje, że się przyda. Pozdrawiam Czarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 O! Super temat! Przyda się, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Przyda sie,przyda.Dzieki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Przyda sie,przyda. a możecie mi wytłumaczyć do czego? bo ja kompletnie nie łapię.. Dla tych którzy malują Vallejo i mają problem z doborem farb imitujących kolory ziemi. Inaczej tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Ano do tego ze maluje Tamiya i mysle o poszerzeniu dosc waskiej palety kolorow tejze firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 czak45 napisał(a):Dla tych którzy malują Vallejo i mają problem z doborem farb imitujących kolory ziemi. Inaczej tego nie widzę. ale nadal nie widzę przełozenia. czym pakiet burych plamek ma sobie z probolemem (który tez dla mnie jest dośc abstrakcyjny) poradzic? Mi się nie przyda bo maluję grunt tymi brązami i piaskami którymi brudziłem pojazd. Przydaję się dla początkującym i takim którzy zmieniają paletę oraz nie mają dostępu aby na żywo porównać kolory i zmuszeni są kupować online. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Jakoś nie zamierzam brać tego na "wiarę" gulf war sand nie jest taki żółty. Przejdę się kiedyś do modelarskiego aby sprawdzić dokładnie, choć widziałem zdjęcia pigmentu w puszcze i na sucho bardziej przypominał pobledły kolor ze zdjęć czak45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Akurat Gulf War Sand jest identyczny jak na fotce wrzuconej przez Kamila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Akurat Gulf War Sand jest identyczny jak na fotce wrzuconej przez Kamila. To zapewne macie takie samo światło, bo przy mojej świetlówce kolor jest ciemniejszy od tego pokazanego przez Kamila, a jaśniejszy od mojej próbki. Pisząc, że kolory mogą być trochę przekłamane w zależności od monitora mogłem sobie darować stwierdzenie "od monitora" bo i na moim monitorze sa przekłamane - trochę ciemniejsze. Nie wiem jak dobieracie kolory, u mnie zawsze były z tym problemy. Na początku rozjaśniałem i przyciemniałem to co miałem. Potem podstawki zacząłem malować pigmentami, ale ze względu na ich słabą trwałość przy większych powierzchniach bywały z nimi problemy. Obecnie znów wróciłem domalowania bazy farbami akrylowymi, a potem zabawa pigmentami przeważnie zmieszanymi z wodą. Ze względu na porowatość powierzchni pigmentów nie trzeba utrwalać. Aktualnie wszystkie farby wybieram w Jadarze na oko z malowanego katalogu. Wcześniej kupowałem kompletnie nie trafione kolory np. pokazany na planszy Dark Mud, który to wydaje się być kolorem zielonym. w międzyczasie pojawił się problem ze zgraniem kolorów pigmentu z kolorami farb, dlatego też zrobiłem tą plansze. Pokazane jest na nie też - jak pigment zmienia się w zależności od tego czym go utrwalimy. A kolory może chociaż przekłamane to mogą naprowadzić oglądających na to co miej więcej kupić. A jak mamy już pigment to możemy np. kupić farbę o bardzo podobnym kolorze. Dlatego też napisałem: "mam nadzieje, że się przyda. Pozdrawiam Czarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 17 Stycznia 2013 Share Napisano 17 Stycznia 2013 dzięki Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi