Mikele Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Mam pytanie do ludzi "z płyty" - czy w czasach Układu Warszawskiego w całym bloku wschodnim odchylacze strug były standardowe dla całego bloku, czy co kraj to obyczaj? Wielkiej filozofii w ich konstrukcji nie ma, ale to wcale nie znaczy, że wszyscy mieli je na to samo kopyto. Pytam, bo planuję wykonanie dioramy z bazy Bagram z czasów sowieckiej "bratniej pomocy" w regulacji przyrostu naturalnego z lat 80tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Coś mi się wydaje, że to nawet u nas nie było standardowe. Co prawda na płycie nie służyłem, ale sam widziałem podczas jakiś wycieczek na lotniska dwa całkowicie różne rozwiązania: wał ziemny pokryty płytami betonowymi lub wolnostojące konstrukcje stalowe. Te drugie co prawda na żywo widziałem jednego typu, ale coś mi się kojarzy, iż na zdjęciach były też troszkę innej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Chodzi mi dokładnie o te stalowe konstrukcje. W zasadzie nie ma wielkiej roboty, żeby wykonać to samemu w 1:72, ot rama przestrzenna i kawał płyty, tylko byle samemu w tym wszystkim nie puścić za bardzo wodzy fantazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Wygląda na to, że jeżeli nie znajdziesz zdjęć danej bazy, to w stu procentach pewny nie będziesz jak to tam wyglądało ;) Wał ziemny pokryty płytami betonowymi - Babie Doły: http://photos.skrzydla.org/2010-08-11/61066.jpg Wolnostojące płyty betonowe - Krzesiny: http://lotniczapolska.pl/gals/red/179/2008012720022421mf_podczas_obslugi_fot._3elt.jpg A to moje z Królewa Malborskiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Te ostatnie to właśnie to, o co mi chodziło, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi