sotter Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Temat rzeka W skali 1:700 problemu w istocie nie ma, trzeba szukać najcieńszego materiału - rewelacyjnie wygląda nić wędkarska poliamidowa, czarna (20 den) w przełożeniu na system metryczny byloby to pewnie sporo poniżej 0,1 mm. Kłopot mam w skali 1:350. Rozumiem, że olinowanie na okrętach ma różną średnicę ale coś trzeba by wybrać. Wydaje mi się, że średnica 0,1 mm dawałoby 3,5 cm w realu więc chyba ok? Macie jakieś konkretne koncepcje? Dodatkowe pytanie, gdzie najłatwiej kupić wędkarską, lub jubilerską nić poliamidową, czarną o średnicy 0,1 mm? Na allegro jest taka nitka ale w absurdalnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Ja takową nić do robienia much, kupiłem w FISZING-MART, z tego co pamiętam to było tanio i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 Ja bym polecal jednak drut... Koncze Takao i zamierzam uzyc drutow do olinowania. Mozna je dowolnie modelowac a ulozone poziomo ladnie sie sie uginaja pod wlasnym ciezarem. Latwo tez uzyskac linie prosta bez naciagania. Zakupilem drucik 0.1 wykonany z stopu niklowego. Wyglada super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 30 Marca 2013 Share Napisano 30 Marca 2013 Ja bym polecal jednak drut... Ja również poleciłbym drut który można dorwać w różnych średnicach z różnych transformatorów,cewek itp i jak wspomniał kolega blacman łatwość modelowania takiego olinowania,sam używam w "kartonówkach" takiego patentu i nie mam problemów że gdzieś wyjdzie krzywo bo za mocno naciągnięte z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) ponieważ temat został znów wywołany do tablicy dostawię może nieco obrazka - przepraszam, że w kligońskim ale wrzucałem to na modelwarships.com i jakoś tak zostało... do olinowania w skali 1/700 optymalny wydaje się drut o średnicy 0,05mm, do skali 1/350 średnica 0,1mm. Ważne aby drut był sztywny i dostarczany jako prosty (nie ze szpulki). Dobrym materiałem jest drucik mosiężny występujący w średnicy 0,1mm a 0,05-0,06 można kupić w wersji prostej wykonanej ze stopu Tugnsten (wolframowo miedzianego). Popularne druciki miedziane z uzwojeń też mogą mieć zastosowanie ale są bardzo miękkie i ulegają bardzo łatwo deformacji. Edytowane 19 Maja 2020 przez blacman 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi