sotter Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Temat rzeka W skali 1:700 problemu w istocie nie ma, trzeba szukać najcieńszego materiału - rewelacyjnie wygląda nić wędkarska poliamidowa, czarna (20 den) w przełożeniu na system metryczny byloby to pewnie sporo poniżej 0,1 mm. Kłopot mam w skali 1:350. Rozumiem, że olinowanie na okrętach ma różną średnicę ale coś trzeba by wybrać. Wydaje mi się, że średnica 0,1 mm dawałoby 3,5 cm w realu więc chyba ok? Macie jakieś konkretne koncepcje? Dodatkowe pytanie, gdzie najłatwiej kupić wędkarską, lub jubilerską nić poliamidową, czarną o średnicy 0,1 mm? Na allegro jest taka nitka ale w absurdalnej cenie. Cytuj
r.kalkowski Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Ja takową nić do robienia much, kupiłem w FISZING-MART, z tego co pamiętam to było tanio i szybko. Cytuj
blacman Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Ja bym polecal jednak drut... Koncze Takao i zamierzam uzyc drutow do olinowania. Mozna je dowolnie modelowac a ulozone poziomo ladnie sie sie uginaja pod wlasnym ciezarem. Latwo tez uzyskac linie prosta bez naciagania. Zakupilem drucik 0.1 wykonany z stopu niklowego. Wyglada super. Pozdrawiam Cytuj
The Stig Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Ja bym polecal jednak drut... Ja również poleciłbym drut który można dorwać w różnych średnicach z różnych transformatorów,cewek itp i jak wspomniał kolega blacman łatwość modelowania takiego olinowania,sam używam w "kartonówkach" takiego patentu i nie mam problemów że gdzieś wyjdzie krzywo bo za mocno naciągnięte z drugiej strony. Cytuj
blacman Napisano 19 Maja 2020 Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) ponieważ temat został znów wywołany do tablicy dostawię może nieco obrazka - przepraszam, że w kligońskim ale wrzucałem to na modelwarships.com i jakoś tak zostało... do olinowania w skali 1/700 optymalny wydaje się drut o średnicy 0,05mm, do skali 1/350 średnica 0,1mm. Ważne aby drut był sztywny i dostarczany jako prosty (nie ze szpulki). Dobrym materiałem jest drucik mosiężny występujący w średnicy 0,1mm a 0,05-0,06 można kupić w wersji prostej wykonanej ze stopu Tugnsten (wolframowo miedzianego). Popularne druciki miedziane z uzwojeń też mogą mieć zastosowanie ale są bardzo miękkie i ulegają bardzo łatwo deformacji. Edytowane 19 Maja 2020 przez blacman 2 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi