Jump to content

Olinowanie 1:350 i 1:700

Recommended Posts

Temat rzeka

W skali 1:700 problemu w istocie nie ma, trzeba szukać najcieńszego materiału - rewelacyjnie wygląda nić wędkarska poliamidowa, czarna (20 den) w przełożeniu na system metryczny byloby to pewnie sporo poniżej 0,1 mm.

Kłopot mam w skali 1:350. Rozumiem, że olinowanie na okrętach ma różną średnicę ale coś trzeba by wybrać. Wydaje mi się, że średnica 0,1 mm dawałoby 3,5 cm w realu więc chyba ok?

Macie jakieś konkretne koncepcje?

Dodatkowe pytanie, gdzie najłatwiej kupić wędkarską, lub jubilerską nić poliamidową, czarną o średnicy 0,1 mm? Na allegro jest taka nitka ale w absurdalnej cenie.

• 3 weeks later...

Ja bym polecal jednak drut...

Koncze Takao i zamierzam uzyc drutow do olinowania.

Mozna je dowolnie modelowac a ulozone poziomo ladnie sie sie uginaja pod wlasnym ciezarem. Latwo tez uzyskac linie prosta bez naciagania.

Zakupilem drucik 0.1 wykonany z stopu niklowego. Wyglada super.

Pozdrawiam

Ja bym polecal jednak drut...

Ja również poleciłbym drut który można dorwać w różnych średnicach z różnych transformatorów,cewek itp i jak wspomniał kolega blacman łatwość modelowania takiego olinowania,sam używam w "kartonówkach" takiego patentu i nie mam problemów że gdzieś wyjdzie krzywo bo za mocno naciągnięte z drugiej strony.

• 7 years later...

ponieważ temat został znów wywołany do tablicy dostawię może nieco obrazka - przepraszam, że w kligońskim ale wrzucałem to na modelwarships.com i jakoś tak zostało... :)

590361050_howtofixthewire.thumb.png.b4cc0759f729580c09af68a02715e396.png

do olinowania w skali 1/700 optymalny wydaje się drut o średnicy 0,05mm, do skali 1/350  średnica 0,1mm.

Ważne aby drut był sztywny i dostarczany jako prosty (nie ze szpulki). Dobrym materiałem jest drucik mosiężny występujący w średnicy 0,1mm a 0,05-0,06 można kupić w wersji prostej wykonanej ze stopu Tugnsten (wolframowo miedzianego). Popularne druciki miedziane z uzwojeń też mogą mieć zastosowanie ale są bardzo miękkie i ulegają bardzo łatwo deformacji. 

Edited by blacman
  • Like 2
  • Thanks 2