Skocz do zawartości

F-84F Thunderstreak, Italeri 1/48

Damiano82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przed kilkoma tygodniami rozpocząłem warsztat edkowego MiGa-21MF . Niemniej ze względu na zakupione dodatki jest to model dość kosztowny i nie chciałbym zniszczyć go na skutek braków warsztatowych w malowaniu. Ostani ulepek F9F-3 pokazał, że posiadam takowe dość spore. Jako poligon wybrałem więc coś takiego:

obraz002vs.jpg

To przepak Kinetica. Kalkomanie Cartografu, ale malowania nieco ciekawsze i większy wybór niż u protoplasty.

Zasadniczo model ma być typowym out of box'em. Narazie wzbogaciłem tylko kabinę i wnęki podwozia o kilka przewodów i całość trysnąłem białym surfacerem. Irytują nieco ślady po wypychaczach w dość kontrowersyjnych mejscach (boki kabiny i podłoga oraz boki wanny kabiny). Narazie wygląda to tak:

obraz004iaa.jpg

obraz005ya.jpg

obraz006ss.jpg

obraz007ob.jpg

obraz008hn.jpg

obraz009ft.jpg

obraz010ac.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Witam,

Podczas pierwszego nazwijmy to "psiknęcia" był nieco za gęsty bo nie wstrząsnąłem aerografem i pigment osiadł na dnie zbiorniczka. Mój błąd. Potem było już OK.

Pozdrawiam

Damian Biwo

• 1 month later...

Witam,

Długi deszczowy weekend.....udało się więc zacząć proces malowania. Narazie położone tylko kolory bazowe i rozjaśnione panele niektórych wzierników oraz arkuszy pokrycia. Co dalej....hmmmmmm potem ma być filtr z bardzo zozcieńczonej ciemnej zieleni może z odrobiną zółtego aby nieco złamać wypłowienia, a dalej to już tradycyjnie: obicia, werniks, brudzenie i werniks. Po drodze gdzieś jeszcze kalki.

obraz008bp.jpg

obraz009pb.jpg

obraz010bcb.jpg

Jak do tej pory prócz wnęk podwozia model cały psikany Pactrami.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Witam,

Mój syn również chciał mieć swojego F-84. Padło na Thunderjeta z Plastyka.

Kubuś przy pracy nad modelem....

obraz002sjg.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Witam,

Początek walki z kalkami. Na rozgrzewkę poszły znaki przynależności państwowej. Napisy eksploatacyjne nałożę w kolejnych dwóch sesjach.

obraz001vx.jpg

obraz002ed.jpg

obraz003gyr.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Może trochę późno ta refleksja, ale widać wyraźnie, że junior na maksa zaangażowany. Nie dość, że pynio mu się cieszy, to jeszcze na wypadek dłuższych prac HUGGIES'y mu zainstalowałeś

Mój ma 3 lata, całkowity zakaz wstępu do modelarni bez mojej obecności, a na forum najbardziej podoba mu się banan

Damian, malowanie góry fajnie wyszło. Przypomina to co na styranych grekach widać. Jako, że to poligon to ja od razu mam pytanie.... Powłoka lakiernicza ma być spłowiała... Ale co ze znakami przynależności państwowej i czerwonymi kalkami? Czy ktoś ma jakiś pomysł co z nimi zrobić aby nie kontrastowały z resztą powłoki malarskiej? Wszak te elementy też były malowane i farba na nich zużywała się tak samo jak na łatach kammo. Może w takich przypadkach lepiej byłoby jednak malować takie elementy i cieniować tak jak resztę? Chyba, że jest jakaś technika która pozwoliłaby coś zrobić z kalkami aby nie kontrastowały świeżością z resztą malunków....

Witam,

To dopiero początek zabawy z kalkami. Tak więc niue może być jeszcze na nich śladów eksploatacji. Mam jednak mały plan aby po zwerniksowaniu modelu matem lekko je rozjaśnić pastelem lub mgiełką jasnoszarego z aerografu. Zobaczymy. Zrobię najpierw testy gdzieś na boku.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Ok, ciekaw jestem jak to wyjdzie... Osobiście próbowałbym chyba malować takie znaki rozpoznawcze i uzyskać efekt zużycia podobnie jak na kammo.

Pytam, bo sam mam w planach zrobienie podobnie zużytego malowania, a efekt w postaci sfatygowanego malowania + nówka nieśmigane kalki wygląda groteskowo....

Najwyżej kolejny model dla dziecka posłuży jako poligon do takich zabaw

• 1 month later...