Blofeld Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Witam, postanowiłem jakiś czas temu powrócić do modelarstwa po latach i zakładam swój pierwszy warsztat na forum Nie jest to mój pierwszy model - wcześniej popełniłem dwa samoloty w 1/72. Od tej pory tylko 48 - mniejsze skale to nie na moje niezdarne paluchy Ale do rzeczy - tematem jest A-1H Skyraider NE/572 z VA-25, który w Październiku 1965 roku spuścił na Wietnam bombę toaletową Poniżej fotka oryginału: Samolot będzie wykonany z dobrze znanego zestawu Tamiya, małej blaszki Eduarda, pasów HGW oraz zestawu firmy Brengun, zawierającego żywiczny kibelek wraz z fototrawionym stelażem i kalkami Informacje o samolocie znalazłem na stronie: http://www.midwaysailor.com/midwayva25bomb/ Są tam ciekawe zdjęcia oryginału i 2 filmiki. Nie jestem tylko pewien co do pozostałego uzbrojenia samolotu - autor strony twierdzi, że oprócz kibelka na skrzydle widać 3x M117 i zasobnik SUU-30. Czy ktoś mógłby mi to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blofeld Napisano 26 Marca 2013 Autor Share Napisano 26 Marca 2013 Tak, brakuje "tyłu" bomby - będę musiał odciąć od jakiejś Mk. 82/83/84 i dokleić do sedesu. Zobaczę co będzie pasować. Dzięki za przypomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blofeld Napisano 26 Marca 2013 Autor Share Napisano 26 Marca 2013 Aha, czyli w tym egzemplarzu powinien być fotel Stanley Yankee? Nie rzuciło mi się to w oczy wcześniej - założyłem, że jak A-1H w 1965, to fotel będzie zwykły. W zestawie jest tylko zwykły kubeł. Trzeba było kupić A-1J... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blofeld Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Prace idą do przodu. Dłubałem dzisiaj przy silniku - dodałem trochę drucików i pomalowałem: Aluminiowa piasta pryśnięta wstępnie - będzie poprawiona i złoszowana. Po złożeniu niewiele będzie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blofeld Napisano 30 Marca 2013 Autor Share Napisano 30 Marca 2013 Trochę prac przy kokpicie. Blaszki Eduarda miały kolor z sufitu, więc je przemalowałem na czarno (tablica, panele boczne). Zamaskowałem tylko napisy: Dopiero na zdjęciu zauważyłem, że czerwone przyciski na tablicy wymagają poprawy :/ Update nadejdzie wraz z celownikiem. Fotel pilota ma ślad po wypychaczu - raczej trudny do usunięcia. W ogóle w tym modelu jest ich zaskakująco dużo. Oszlifowałem figuranta - chyba w taki sposób rozwiąże problem fotela... Kupiłem też weapons set Hasegawy - są tam potrzebne mi M117 i SUU-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blofeld Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Mały update. Zestawowy celownik to niezły żart, więc podłubałem trochę i zrobiłem nowy: Idealnie nie jest, ale lepiej niż w zestawie, gdzie był tylko gruby prostokąt z wielkim szwem po środku. Co sądzicie? A tak to wygląda przypasowane do kadłuba: Ścianki wewnętrzne pomalowałem na zielono w oparciu o zdjęcia. Odcień nie jest chyba do końca poprawny, ale niestety i tak nie będzie tego widać. Ze względu na plan posadzenia pilota nie usuwałem śladu po wypychaczu wew. fotela. Oparcie i tylną część kokpitu pomalowałem na czarno i zrobiłem suchy pędzel białym dla efektu przykurzenia. Na zdjęciu wygląda to dziwnie, zapewne przez lampę. W realu jest IMHO o.k Przepraszam za jakość zdjęć, ale kiedy wróciłem z pracy było już dość ciemno i pstrykałem z lampą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blofeld Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Małe postępy: Kadłub zamknięty i przejechany szpachlą - niestety po sklejeniu połówek kadłuba wystąpił schodek: Silnik zamknięty w obudowie. Przemalowałem przewody zapłonowe na czarno po analizie kilku zdjęć. Teraz jest za czarno :/ Skrzydła zamknięte. Starałem się ubrudzić wnęki, ale nie jestem jeszcze zadowolony z efektu. Po poprawkach zrobię zbliżenia. Wracając do kwestii uzbrojenia. Po analizie zdjęć i filmiku, doszedłem do wniosku, że samolot był uzbrojony w 2x M117, jakąś małą bombę - chyba 250 funtową oraz SUU-30 po obu stronach. Wskazują na to kształty lotek bomb oraz ich rozmiar: A na wypraskach wygląda to tak: Bomba 250lb z zestawu Tamiya: SUU-30 od Hasegawy: M117 od Hasegawy: Proszę o pomoc w tej kwestii - nie znam się na bombach. Oceniałem tylko po kształcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 A ta "bomba" widoczna na czwartym zdjęciu od dołu też będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Nie, ale żeby nie było trzeba za dużo szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 zwracam jeszcze uwgę na ścięty z tyłu zbiornik paliwa Kamil, a jak bardzo powinien być ścięty? Tak po prostej i dekielek z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Dzięki. Mniej więcej widać jak się zbiornik ma do kadłuba. I jakiś punkt odniesienia w brudzeniu też jest. Brudzenie to na przykładzie jakiegoś foto robiłeś, czy na logikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 A jak zrobiłeś te obwódki plam na zbiorniku od spodu w przedniej jego części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Kwietnia 2013 Share Napisano 22 Kwietnia 2013 niezły efekt z tymi plamami na spodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi