Piotr_P Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam. Postanowiłem przedstawić swój wypocinowy model samolotu MIG-27 z zestawy Academy. Zestawu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać,znane są jego błędy,których w większości nie usunąłem z braku umiejętności lub wiedzy. Z wkładu pracy w model: - poprawiłem poprzez wstawki długość kadłuba - Academy zrobiło go za krótki o jakieś 5mm przy wlotach i ok 2mm przy dziobie za kabiną pilota.Potwierdzenie znalazłem też na jakimś innym forum,choć nie pamiętam jakim. - przerobiłem go na wersję D z inną stacją naprowadzania i dodatkowymi powierzchniami przy wlotach -przeryłem wszystkie linie -dorobiłem nowe pylony (pożyczone i przerobione z Su-22 ZTS`u -dorobiłem dyszę z foli przeciągniętej klockami lego (zdjęcie na żądanie ) -troszkę pomodziłem przy wnękach kół podwozia głównego -dodałem uzbrojenie UB-32 i H-25 z zestawu Energia- wyrzutnie AKU-68 to własna inicjatywa Malowanie MIG-27 jest powszechnie zanane-to znaczy każdy jest inny .Wzorowałem się na malowaniu samolotu "01" z 19 GvAPIB stacjonującego w Raichu ( http://www.16va.be/galeries_vvs/mig-27/imgcol/index.html ),nie jest dokładnym odwzorowaniem gdyż aerograf odmówił wówczas posłuszeństwa i chlapał....wyszło więc jak wyszło. ps. Oznaczenie "01" jest tymczasowe więc zapewne się świeci ale to czasowo do czasu zakupienia kalki do su-17 bo tam widziałem odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin D Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Bardzo ładny modelik,moje klimaty. Tylko jak dla mnie mogły by być same UB-eki,jakoś lepiej się wtedy prezętuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 w większej rozdzielczości.... przepraszam ,że powtarzam zdjęcia ale na poprzednich niewiele było widać,a mnie się udało opanować Photobucket Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Bardzo fajny MiG . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKa Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Ładna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 U la-la! Czapki z głów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Pięknie wyszło gratulacje! Miło widzieć tak rzadko spotykany model na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Ciszę się ,że się podoba :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 No dawno Piotr nam nic nie pokazałeś (a może coś źle kojarzę?), tym bardziej cieszy fakt ukończenia modelu. Zestaw Academy jest bardzo słaby, także uznanie że w ogóle go złożyłeś. O poprawkach nie wspominając (choć w tak kiepskim zestawie to czysta strata czasu IMHO). Miałem bliźniaczego MiGa-23 z Academy i czym prędzej się go pozbyłem. Może i RV jest drogi, ale przypomina pierwowzór, a nie jest karykaturą. Co do wykonania, to model poprawnie i czysto złożony. Ale jak już przeryłeś linie podziałowe, to mogłeś użyć washa... Choćby dla odznaczenia sterów. Ah, i jeszcze jedno. Rozmycie na granicy barw jakoś nie pasuje mi do skali 1/72, zdecydowanie zbyt szerokie. Jak maskowałeś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Niestety tak jak pisałem aerograf sie obraził i jako,że maskowałem model maskolem tylko na łączeniu kolorów to właśnie zachlapalo wszystko wokół stąd rozmycie rzeczywiście duze wręcz ogromne. To jak zachowywał się aero tak mnie zrezygnowało,że miałem dość i nie poprawiałem tego. Gdzieniegdzie poprawiałem pędzlem. Nie zmywałem już farby kąpielami bo nigdy tego nie robiłem. Mam taki zamiar przetestowac na zlomowym ar-234 Co do łosza to próbowałem ale mam z tym problem. Kupiłem gotowiznę vallejo ale jakoś się wgryza w sido i rozuszcza go ( to samo z podkładem vallejo się dzieje) ,mieszanka olejnej z leroy'a z benzyną do zapalniczek też coś nie taka. Za rzadka zmywa się cała ,trochę gęstsza ,nazwijmy to , zostawia smugi przy wycieraniu. Strasznie mnie to irytuje. Muszę spróbowac jeszcze z bezbarwnym i nieco praktykowac na jakiś zlomach. Dzieki za krytykę Co do Miga-23 to zakup academy jest planowany na przerobkę na UB więc szkoda mi by było ciąc bilka czy zvezde....jednak po twojej wypowiedzi się powoli łamię...może jednak.... Mam nadzieję,że już będę mógł wkrotce nieco więcej pokazać,zdobyłem aparat,zrobiłem sobie prowizoryczne studio i konczy sie Su-30 przerobiony na J-15BS oraz Su-25 ze starego zastawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Co do washa to ja uzywam olejnego Miga, który bardzo fajnie współpracuje z akrylowym bezbarwnym. Dzięki temu od bardzo dlugiego czasu nie mam żadnych problemów z zacienieniem linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi