Jump to content

P-47D Thunderbolt "Bubbletop" - Tamiya 1/48

Mr. Jekyll
 Share

Recommended Posts

Witam!

Jako odpoczynek od motocykli w skali 1/12 wziąłem sobie na warsztat P-47D "Bubbletop" z Tamiyi w skali 1/48. Chciałbym na nim wypróbować znane mi dotąd tylko z relacji, nowe dla mnie techniki brudzenia, postarzania, priszejdingi, łosze itp. Spróbuję ponitować też kadłub i skrzydła.

Skupię się przede wszystkim na poprawnym czystym sklejeniu modelu. Poprawność merytoryczna/historyczna nie jest dla mnie priorytetem, aczkolwiek wszystkie uwagi i sugestie bardziej doświadczonych w tych ''klimatach'' wezmę sobie do serca.

Dodatkowo zakupiłem żywiczne wnęki podwozia (Aires), silnik i celownik (Quickboost), koła (True Detail) i podstawowe blaszki (Eduard). Mam jeszcze kilka kompletów kalek i masek do malowania oznaczeń, jednak ostatecznej decyzji co do wyboru malunku jeszcze nie podjąłem.

Zaopatrzyć się musiałem także w podstawowe, niezbędne (tak sądzę) kolory do samolotów USAAF:

IMG_1337-1_zps98555640.jpg

... i zestaw do pędzla:

IMG_1336-2_zps8e7b5620.jpg

Tyla mam zrobione na dziś. Kokpit wzbogacony blaszkami Edka. Potrenowałem sobie wash i suchy pędzel - jak wyszło oceńcie sami... :-/

IMG_1361_zps8d6c862e.jpg

IMG_1362_zps77677d9e.jpg

IMG_1363_zps9d0e2923.jpg

IMG_1365_zpse610b1c8.jpg

IMG_1364_zps93856ee4.jpg

Usunąłem oryginalne, tamiyowskie wnęki by zastąpić je o wiele lepszymi, żywicznymi Airesa. Potrenowałem sobie w ich wnękach i narożnikach priszejding:

IMG_1354_zps4917f03f.jpg

IMG_4946_zps05053504.jpg

IMG_1366_zpsb8b32cdd.jpg

IMG_1353_zpsa94c6347.jpg

Musiałem przerobić też odrobinę kadłub:

IMG_1351_zps041fb356.jpg

IMG_4949_zps56d8132a.jpg

Dżaźni mnie ten "nowy" photobucket

co to za opakowania farbek Tamiya - przecież ro zwykłe farby XF?

To są tamiyowskie farby pod pędzel dlatego opakowanie nie jest okrągłe do jakiego przyzwyczaiła nas Tamka.

co to za opakowania farbek Tamiya - przecież ro zwykłe farby XF?

O rany... XF oznacza, że to mat! Tak opakowane są farby olejne!!!

To są tamiyowskie farby pod pędzel dlatego opakowanie nie jest okrągłe do jakiego przyzwyczaiła nas Tamka.

Ale akryle (te w okrągłych słoiczkach) też się pod pędzel nadają.