Mr. Jekyll Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam! Jako odpoczynek od motocykli w skali 1/12 wziąłem sobie na warsztat P-47D "Bubbletop" z Tamiyi w skali 1/48. Chciałbym na nim wypróbować znane mi dotąd tylko z relacji, nowe dla mnie techniki brudzenia, postarzania, priszejdingi, łosze itp. Spróbuję ponitować też kadłub i skrzydła. Skupię się przede wszystkim na poprawnym czystym sklejeniu modelu. Poprawność merytoryczna/historyczna nie jest dla mnie priorytetem, aczkolwiek wszystkie uwagi i sugestie bardziej doświadczonych w tych ''klimatach'' wezmę sobie do serca. Dodatkowo zakupiłem żywiczne wnęki podwozia (Aires), silnik i celownik (Quickboost), koła (True Detail) i podstawowe blaszki (Eduard). Mam jeszcze kilka kompletów kalek i masek do malowania oznaczeń, jednak ostatecznej decyzji co do wyboru malunku jeszcze nie podjąłem. Zaopatrzyć się musiałem także w podstawowe, niezbędne (tak sądzę) kolory do samolotów USAAF: ... i zestaw do pędzla: Tyla mam zrobione na dziś. Kokpit wzbogacony blaszkami Edka. Potrenowałem sobie wash i suchy pędzel - jak wyszło oceńcie sami... :-/ Usunąłem oryginalne, tamiyowskie wnęki by zastąpić je o wiele lepszymi, żywicznymi Airesa. Potrenowałem sobie w ich wnękach i narożnikach priszejding: Musiałem przerobić też odrobinę kadłub: Dżaźni mnie ten "nowy" photobucket Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Wygląda świetnie. Będę tu często zaglądał. Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 co to za opakowania farbek Tamiya - przecież ro zwykłe farby XF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 co to za opakowania farbek Tamiya - przecież ro zwykłe farby XF? To są tamiyowskie farby pod pędzel dlatego opakowanie nie jest okrągłe do jakiego przyzwyczaiła nas Tamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 co to za opakowania farbek Tamiya - przecież ro zwykłe farby XF? O rany... XF oznacza, że to mat! Tak opakowane są farby olejne!!! To są tamiyowskie farby pod pędzel dlatego opakowanie nie jest okrągłe do jakiego przyzwyczaiła nas Tamka. Ale akryle (te w okrągłych słoiczkach) też się pod pędzel nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi