laskonogi Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 ha wreszcie jakaś krytyka konstruktywna - doceniam delikatność - choć duże wyzwanie ale well popróbujemy dot dach zakładałem zrobić nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2013 no dobrze a wiec walki kolejny etap, prace w stoczni zwolniły ze wzgledu na ważne projekty w realu ale jakoś tam sie posuwamy do przodu Najpierw jednak odnośnie nieszczęsnego pomostu bojowego i sugestii Powalczyłbyś jeszcze z tym pomostem dowodzenia. (...).Teraz mają wygląd blank średniowiecznego zamku. (...) straszy grubością , że o dachu nadbudówki nie wspomnę. po przemyśleniu wróciłem do korzeni to ma być model test/ pierwsze koty za płoty ze statkiem. Troche i tak wykroczyłem poza plan . A tegp rodzaju przeróbka po paru próbach nie dawała zadowalających mnie rezultatów. Ostatecznie postanowiłem pozostać przy istniejącym wyglądzie, ścieniłem dach (teraz wydaje się być oki ? ) i same pomosty boczne i tak zostawię ... proszę nie bić, podmalowałem wnętrze co by można było już zamknąć i pozbyć sie z puzdereczka tej drobnicy. przerobiłem armaty dodając lufe, element zamka, boczną płyte i coś na pokrętło - ale ono samo na razie mnie przerosło zrobiłem dziobowy dzwig - nawinąłem cienką nić metalową na cienki kawałek plastiku i doszedł benben z "liną" - pociągnąłem go do szczytu dźwigu ale ni jak tego mój aparat nie chwyta - w ogóle mój aparat już takie mikroby słabo łapie co widać na fota i za co przepraszam nie obędzie się bez pytań - może sie uda czy ktoś ma jakieś zdjęcia/plany aparatów torpedowych - jak to poprawić / jakies pomysły sugestie ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 zamień na igły do zastrzyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Malowanie i tu jest zagwozdka! Mam ten sam dylemat z "Mazurem". Nijak nie jestem przekonany do malowania pokładu kolorem brązu lub beżu. Czy tej klasy okręty miały deskowany pokład- wątpię. Czy cały pokład pokrywano by wykładziną antypoślizgową ? - zgodzę się z pomostem GSD. Jestem skłonny przyjąć iż pokład malowany był podobnie jak większość naszych jednostek w tym czasie - ciemniejszy odcień popieli.( no niech będzie średni szary) Jeżeli się mylę bądź zmierzam w toku myślowym w złym kierunku - niech ktoś użyje obucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Maja 2013 Autor Share Napisano 29 Maja 2013 malowanie to koszmar ale generalnie z wiadomości prze zemnie zebranych wynika iż kaszub miał brązowy pokład - ale to nie było deskowanie tylko pokład metalowy pomalowany na ten kolor, nie było tam żadnych mat ani niczego takiego, ale wiedza na ten temat jest szczątkowa dot popielaty pokład to to malowanie wchodzi po roku 30. Wiem ze w 39 raczej polskie jednostki np Mazur miał pokład szary a farba szara to różne odcienie - brana była ta sama którą malowano wagony .... nie kojarzę gdzie ale gdzieś to czytałem wiec dużo to raczej nie dołożyłem w temacie pzdr w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 wątek zapomniany ale nadal aktywny w warsztacie Dzieki Orp Podchalanin, którego świetny warsztat pojawił sie na forum, odgrzebałem projekt poniżej kilka fot z kolejnych etapów, Projekt traktuje testowo może uda sie zrobić mój pierwszy model okrętu podkład i prawie na gotowo teraz mam pytanie na śródokręciu po obu stronach burt jest dźwig (żurawik) do torped - czy ktoś może widział jak to wyglądało albo ma jakieś sugestie z innych jednostek jak mogło - zastrzegam wygląda inaczej niż ten na dziobie dzięki za pomoc i komentarze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Podeślij maila wyślę materiały , może coś się przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 mail wysłany na prv dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 ponieważ ukończyłem wstępnie nadbudówkę do orp kaszuba, starłem sie podczas prac nad nią z tematem malowani - sladów eksploatacji - washowania etc i tym samym chciałbym chwilke ten temat poruszyć wiem że wielokrotnie wałkowany na forum ale jako początkujący adept chciałbym zasięgnąc opini / rady mądrzejszych i teraz tak moja kolejność podkład szary ślady rdzy - naturalne miejsca spływu wody, ten "pypek" pod sterówką na frontowej ścianie, pod oknami (chyba przegiąłem) wash z ciemnego szarego i niebieskiego z white spirit (nie przecierałem płaskich powierzchni) efekt okiem nieuzbrojonym nierówna faktora, delikatne przebarwienia etc efekt na zbliżeniu taki: i teraz pytania 1 jak z tą rdzą było/ zaciekami - rozumiem ze rożne szkoły ale chciałbym poznać wasze zdanie 2 czy stosujecie washe a jeśli tak to czy wycieracie do czysta zostawiając tylko w miejscach naturalnego wciekania farby 3 proszę o konstruktywną krytykę tego co tu pokazałem dzieki ! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi