Jump to content

Panzer II Ausf.C - Tamiya 1/48

Domi
 Share

Recommended Posts

Razem z Shermanem udało mi się ukończyć takiego malucha

Pojazd jak i sam zestaw wyjściowy są bardzo ładne i myślę że w moim przypadku nie skończy się tylko na tym jednym Panzer II :-) Z gotowych dotaków użyłem jedynie luf RB Model, natomiast wszystkie pozostałe elementy widoczne na zdjęciach niepomalowanego modelu zostały dorobione we własnym zakresie lub zaadaptowane z jakiegoś blaszkowego złomu.

Model pomalowany farbami Tamiya, łederowany Humbrol'ami i AKInteraktiv'ami. Malowanie zestawowe, przedstawiające pojazd z 6 DPanc z okresu inwazji na Francję.

Dwie foty niepomalowanej "surówki":

panzerIIC_04_zps66dc79ab.jpg:original

panzerIIC_02_zpse7864750.jpg:original

Gotowy:

panzerIIC_14_zps8cf175dd.jpg:original

panzerIIC_13_zps4f3b7dbe.jpg:original

panzerIIC_12_zpsb98c7435.jpg:original

panzerIIC_11_zps1ce0fed8.jpg:original

panzerIIC_10_zps40f54bc8.jpg:original

panzerIIC_18_zps5f83516e.jpg:original

panzerIIC_17_zps4901dd12.jpg:original

panzerIIC_16_zpsc3949c46.jpg:original

panzerIIC_15_zpsf80c9634.jpg:original

oraz kilka zbliżeń:

panzerIIC_19_3_zps1d9a3ebc.jpg:original

panzerIIC_19_1_zpsa9ea3231.jpg:original

Pozdrawiam

Dominik

Cześć Dominik - bardzo pięknie budujesz te czołgi. Panzer jest świetnie wymalowany, brudzenie delikatne, niby subtelne, a jednak wyraziste i przekonywające. Bardzo mi się podoba ta delikatnie przebijająca "satynowość" pancerza - wg mnie dokładnie tak trzeba to robić bo wiadomo, że nie może to być głęboki mat. Znowu jednak pojawia się u mnie tęskota za załogą - zdaje się, że tam nawet w zestawie są jakieś całkiem niezłe figurki.

Zastanawia mnie tylko (zaznaczam ZASTANAWIA ) sposób wklejenia tej perforowanej blaszki imitującej osłonę tłumika - ona miejscami lekko odstaje - czy tak ma być ?

Pozdrawiam. RB.

Cześć,

Na początku dzięki za komentarze, miło mi że i ten ulepek się podoba.

Robert - co do tej osłony to w oryginale, wg tego co jest widoczne na zdjęciach z epoki ta osłona była przyśrubowana do obejm mocujących sam tłumik, więc stąd efekt odstawania :-) Przed figurkami mam stracha, ale może w końcu coś i z nimi popróbuję. Niestety największym mankamentem tamiyowskich "ludków" jest to że są za małe, a innych producetnów w tej skali jest tyle co kot napłakał.

Pozdrawiam

Dominik

Cześć,

Na początku dzięki za komentarze, miło mi że i ten ulepek się podoba.

Robert - co do tej osłony to w oryginale, wg tego co jest widoczne na zdjęciach z epoki ta osłona była przyśrubowana do obejm mocujących sam tłumik, więc stąd efekt odstawania :-) Przed figurkami mam stracha, ale może w końcu coś i z nimi popróbuję. Niestety największym mankamentem tamiyowskich "ludków" jest to że są za małe, a innych producetnów w tej skali jest tyle co kot napłakał.

Pozdrawiam

Dominik

Temat osłony wyjaśniony. Co co figurek 1/48 zachęcam (wiem, że jestem w tym nudny). Tamiya generalnie robi za małe figurki w tej skali ale zdarzają się wyjątki. W tym zestawie chyba nie jest źle (zerknę w moje pudło to napiszę jak to widzę). Jak chcesz to mogę Ci dać namiary na kilka bardzo dobrych żywicznych zestawów niemieckich pancerniaków w 1/48, choć na Francję 1940 r. może być ciężkawo. RB.