jakub97 Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Zamieszczam to tutaj, bo nie wiem gdzie. Mam pytanie dotyczące przygotowania do modelu. Co prawda mam za sobą kilka modeli, ale ten chciałbym zrobić z waszą pomocą. Więc tak: 1- Czy gąsienice mogą pasować od KW-1? 2- Jakie produkty (pigmenty, farby, wash, zacieki, rdza) 3- Na co powinienem uważać podczas budowy. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Witaj. ad.1 Gąski w czołgu KV-1, 2 były inne od tych zakładanych w Is-ach 1,2,3 i JSU-122,152. ad.2 Farba zielona jakiej byś nie użył i tak będzie dobrze byle nie pastelowe kolory! Pigmenty- ja zaopatrzyłem się w zestaw suchych pasteli wychodzi taniej niż specyfiki mig-a czy innej firmy. Do wyłoszowania potrzebujesz ok 10-15% czarnej farby i 85-90% rozcieńczalnika do tej że farby. By zrobić zacieki potrzebujesz dwa, trzy kolory brązu i czarny, brązami zrobisz plamy rdzy od świeżych po stare, czarnym w zależności od ilości rozcieńczalnika za symulujesz rozlane paliwo, olej, smary. Ślady zrobione miękkim ołówkiem odtworzą wytarcia farby do gołego metalu(stali) w miejscach często na to narażonych (włazy, pokrywy, zamki i uchwyty). Rdze możesz zrobić farbą, pastelami a nawet brązowa kredką ołówkową (dobrze zaostrzona). W zależności czy pojazd jest wysłużony czy też w miarę nowy. Więcej o tajnych tajnikach malowania, łoszowania i ogólnego upiększania znajdziesz na tym forum pod zakładką TAJNIKI MODELARSKIE. ad.3 Model Zwiezdy jest już leciwy i ma swoje wady ale nie jest zły. Trochę dobrych chęci i uporu zrobi z tego zestawu coś fajnego.Zestawowe gęsi to tragedia z makabrą, klejąc kadłub trzeba zwrócić uwagę na to ze po złożeniu połówek kadłuba dolnej i górnej i zmontowaniu zawieszenia gąski będą prawie tarły o spody błotników a w originale jest spory prześwit. Musisz wklejic z przodu i tyłu kadłuba 2mm grubości pręcik z polistyrenu, po tej akcji czeka cie trochę szpachlowania, szlifowania. wszelkie uchwyty poręcze warto zrobić z odpowiedniej grubości drucika. Kiepskiej jakości plastik twardy i kruchy ciężki w obróbce. Zbyt duże " ugięcie ,, kół nośnych na drążkach skrętnych model wygląda jak by położył się na brzuchu, trzeba inaczej je wklejic niż to proponuje producent ,należało by rozwiercić miejsca ich montażu i skierowac z 2 mm do dołu drążki kół nośnych. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2013 Hmmm. Trochę mnie to przeraża, ale wielkie dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że jak wstawię warsztat to będziesz czasem zaglądał. PS Czy mogę kleić polistyren klejem modelarskim typu tamiya czy muszę kupić, np. to http://allegro.pl/klej-modelarski-do-polistyrenu-z-igla-30-ml-i3197690261.html Następnie gąski mogą być? http://allegro.pl/friulmodel-atl-54-gasienice-do-is-1-is-2-is-3-i3164579338.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Kubuś, pasują gąski, tylko troszkę roboty z drucikami jest, ale efekt będzie bombowy. Klej jaki uważasz do polistyrenu, może być klej CA. Ja lubę klej lemon od wamodu, ładnie nadtapia i spaja elementy Tam gdzie nie chcę stapiania używam kleju CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 24 Maja 2013 Autor Share Napisano 24 Maja 2013 Już zapomniałem. Użyję ogniwek made in tamiya. Są tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 3- Na co powinienem uważać podczas budowy. . Czytałem recenzję tego modelu (i opis budowy) w starym radzieckim magazynie modelarskim. Autor stwierdził, że błędne jest położenie na płycie czołowej "wizjera" kierowcy. Sądząc po zdjęciach jest trochę za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi