RCTRAX-PL Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Z ostatniej dostawy plastików wydobyłem dla siebie figurkę Ateńskiego Hoplity. Figurka jest duża, w skali 1:16 więc powinno się ją fajnie malować. Niestety wypraska od Mini Art wymusi na nasz użycie dużej ilości szpachli, szpachli i jeszcze trochę szpachli ;) Rysunek na tarczy zmieniam na byka z Komturii Grudziądzkiej. Zbroję zrobię z brązu bo raczej w tym okresie takie były. Pewnie po drodze jeszcze coś do głowy wpadnie. Jest to moja pierwsza figurka i na niej chcę nauczyć się malowania ciała oraz używanie farb olejnych. Zobaczymy jak wyjdzie Moją tygodniową pracę przedstawiam na poniższych fotkach: Szlifowanie i sklejanie: Malowanie ciała: Postanowiłem dodać jeszcze trochę kontrastu na skórze: Teraz wszystko schnie więc zajmuję się malowaniem tarczy i sklejaniem pozostałych elementów. Jutro też czeka mnie wizyta w sklepie plastycznym bo muszę dokupić kilka farb do wykonania malunku zbroi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 No skoro w tak efektowny sposób zaczynasz swoją przygodę z malowaniem figurek to ja już nie mogę się doczekać kolejnych prac ;) Pozytywnie to wygląda, czekam na postępy bo też kiedyś popełniłem tego gościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Dzięki za dobre słowo. Moim niedoścignionym wzorem jest kolega artur_szu z forum Koszalińskiego Plutonu Modelarskiego - extra robi! Jak tylko czas pozwoli, to będę wrzucał postępy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 Kolor ciała jest super. Jakimi farbami malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Na podkład dałem piaskowy kolor akrylowej pactry. Jak wyschła na nią położyłem 4 kolory olejnych Talensów: dwa brązy, zółty i biały. Zacząłem od ciemnej brązowej, potem jaśniejszą robiłem światłocienie, potem żółtą rozjaśniałem i na koniec jeszcze więcej dołożyłem kontrastu białą. Wczoraj dokupiłem sobie retarder do akryli i następną figurkę pomaluję tylko akrylami i napiszę Wam co dla mnie jest fajniejsze. Bez retardera malowałem figurki bitewne ale słabo wychodziły przejścia pomiędzy kolorami. Może z retarderem będzie lepiej. Jak na razie jednak jestem fanem ojelnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Jeśli komuś się przyda to znalazłem fajną stronę z wzorami na tarcze http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&rurl=translate.google.pl&sl=es&tl=pl&u=http://www.ne.jp/asahi/luke/ueda-sarson/Greek_shield_patterns_1.html&usg=ALkJrhjf2Fp46MHj0WJ3waWJxNhGVMEE4A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Dobra, miałem w weekend chwilkę, żeby popracować nad zbroją z brązu. Przetarcia i światło zrobiłem na wypukłych elementach zbroi. W załamaniach pozostawiłem ciemną zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Coś mnie męczyło więc zmodyfikowałem kolorystykę zbroi... Zastanawiam się czy nie podkreślić jeszcze ciemnym brązem wklęśnięć zbroi. Będzie większy kontrast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Zwiększyłem trochę kontrast i jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Ładne to twoje malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 27 Maja 2013 Autor Share Napisano 27 Maja 2013 Dzięki, walczę dalej i będę słał foty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Trochę się nie odzywałem ale myślę, że do końca tygodnia pokażę postępy prac. Czasu trochę straciłem, gdyż jako "lokalny patriota" dokupiłem farby olejne innej firmy w sklepie dla plastyków. Niestety mimo, że zachwalane przez sprzedawcę nie umywają się do Talensów Rembrandta. Na eksperymentach straciłem masę czasu :( Nie ma co eksperymentować tylko brać farby sprawdzone! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Troszkę dłużej zeszło ale wreszcie udało się pomalować całość. Jeszcze buduję dioramę więc na potrzeby tego zdjęcia tarcza i włócznia nie są przyklejone. Lepszej jakości zdjęcia porobię później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 No i ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Dzięki. Z włosów i opaski nie jestem zadowolony. Nie wiem jak mam to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabik Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Bardzo ładnie,pancerz i tarcza jak dla mnie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Dzięki wielkie kolego. Właśnie przywiozłem go z festiwalu z Torunia gdzie otrzymał wyróżnienie. Co prawda to wyróżnienie jedno z bardzo, bardzo wielu ale cieszy bo to pierwsza moja figurka i w dodatku oceniał między innymi Aleksander - ten od ALEKSANDER MINIATURES Oczywiście w podzięce kupiłem jego figurkę Będzie jak znalazł na kolejny konkurs )))) Za parę dni sfoce ją i wystawię na forum w pełnej krasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 No to czekam na foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 Kupiłem już nowe figurki do rozwijania warsztatu. Teraz już wiem, że figurki mnie rajcują więc zamówiłem te nowe w bardzo dobrej jakości. Lepsza jakość, lepsza cena Oto moja pierwsza pomalowana figurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Bardzo ładna, szczególnie ze to pierwsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 Dzięki! Nawet jeśli kolejne figurki pomaluję takim samym warsztatem, to i tak będą dużo lepsze. Jakość figurki, którą malujemy jest bardzo ważne. Teraz i ja to już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi