Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z ostatniej dostawy plastików wydobyłem dla siebie figurkę Ateńskiego Hoplity. Figurka jest duża, w skali 1:16 więc powinno się ją fajnie malować.

Niestety wypraska od Mini Art wymusi na nasz użycie dużej ilości szpachli, szpachli i jeszcze trochę szpachli ;)

Rysunek na tarczy zmieniam na byka z Komturii Grudziądzkiej. Zbroję zrobię z brązu bo raczej w tym okresie takie były. Pewnie po drodze jeszcze coś do głowy wpadnie.

Jest to moja pierwsza figurka i na niej chcę nauczyć się malowania ciała oraz używanie farb olejnych. Zobaczymy jak wyjdzie

Moją tygodniową pracę przedstawiam na poniższych fotkach:

Szlifowanie i sklejanie:

file.php?id=4249

file.php?id=4248

Malowanie ciała:

file.php?id=4289

file.php?id=4288

file.php?id=4287

file.php?id=4286

file.php?id=4285

Postanowiłem dodać jeszcze trochę kontrastu na skórze:

file.php?id=4311

Teraz wszystko schnie więc zajmuję się malowaniem tarczy i sklejaniem pozostałych elementów.

Jutro też czeka mnie wizyta w sklepie plastycznym bo muszę dokupić kilka farb do wykonania malunku zbroi.

Napisano

Dzięki za dobre słowo. Moim niedoścignionym wzorem jest kolega artur_szu z forum Koszalińskiego Plutonu Modelarskiego - extra robi! Jak tylko czas pozwoli, to będę wrzucał postępy prac.

Napisano

Na podkład dałem piaskowy kolor akrylowej pactry. Jak wyschła na nią położyłem 4 kolory olejnych Talensów: dwa brązy, zółty i biały. Zacząłem od ciemnej brązowej, potem jaśniejszą robiłem światłocienie, potem żółtą rozjaśniałem i na koniec jeszcze więcej dołożyłem kontrastu białą.

Wczoraj dokupiłem sobie retarder do akryli i następną figurkę pomaluję tylko akrylami i napiszę Wam co dla mnie jest fajniejsze.

Bez retardera malowałem figurki bitewne ale słabo wychodziły przejścia pomiędzy kolorami. Może z retarderem będzie lepiej.

Jak na razie jednak jestem fanem ojelnych

Napisano

Dobra, miałem w weekend chwilkę, żeby popracować nad zbroją z brązu. Przetarcia i światło zrobiłem na wypukłych elementach zbroi. W załamaniach pozostawiłem ciemną zieleń.

file.php?id=4325

Napisano

Coś mnie męczyło więc zmodyfikowałem kolorystykę zbroi...

Zastanawiam się czy nie podkreślić jeszcze ciemnym brązem wklęśnięć zbroi. Będzie większy kontrast.

file.php?id=4326

Napisano

Trochę się nie odzywałem ale myślę, że do końca tygodnia pokażę postępy prac.

Czasu trochę straciłem, gdyż jako "lokalny patriota" dokupiłem farby olejne innej firmy w sklepie dla plastyków. Niestety mimo, że zachwalane przez sprzedawcę nie umywają się do Talensów Rembrandta. Na eksperymentach straciłem masę czasu :(

Nie ma co eksperymentować tylko brać farby sprawdzone!

• 3 weeks later...
Napisano

Troszkę dłużej zeszło ale wreszcie udało się pomalować całość. Jeszcze buduję dioramę więc na potrzeby tego zdjęcia tarcza i włócznia nie są przyklejone. Lepszej jakości zdjęcia porobię później...

file.php?id=4398

Napisano

Dzięki wielkie kolego. Właśnie przywiozłem go z festiwalu z Torunia gdzie otrzymał wyróżnienie. Co prawda to wyróżnienie jedno z bardzo, bardzo wielu ale cieszy bo to pierwsza moja figurka i w dodatku oceniał między innymi Aleksander - ten od ALEKSANDER MINIATURES Oczywiście w podzięce kupiłem jego figurkę Będzie jak znalazł na kolejny konkurs ))))

Za parę dni sfoce ją i wystawię na forum w pełnej krasie.

Napisano

Kupiłem już nowe figurki do rozwijania warsztatu. Teraz już wiem, że figurki mnie rajcują więc zamówiłem te nowe w bardzo dobrej jakości. Lepsza jakość, lepsza cena

Oto moja pierwsza pomalowana figurka.

file.php?id=4451

file.php?id=4450

file.php?id=4449

Napisano

Dzięki!

Nawet jeśli kolejne figurki pomaluję takim samym warsztatem, to i tak będą dużo lepsze. Jakość figurki, którą malujemy jest bardzo ważne. Teraz i ja to już wiem