misioptys Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 No to jedziemy z tym koksem, jak mawiaja weglarze Na warsztat idzie Ford Fiesta firmy Belkits. Juz od dawna mialem ochote zajac sie tym modelem i nareszcie przyszla ku temu okazja. Zestaw sklada sie z wiekszej liczby czesci niz zwyczajowo np. Tamiya Do tego dwa rodzaje opon i maskowanie na okna: Czesci fototrawione, oraz material na pasy: kalki: Oraz danie glowne: Pierwsze wrazenie bardzo pozytywne, tylko dwa delikatne szwy na kascie, czesc bez nadlewek.Jedynie instrukcja jakos tak malo przejrzysta. Zobaczymy ja ze spasowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevilek90 Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Ford <3 Wygląda bardzo apetycznie. Swojego czasu jeździłem nim w Colinie. Będę obserwował postępy ;) PS. bardzo ciekawy dywan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 W colinie? Chyba to nie ten Ford... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nevilek90 Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Focusem rzecz jasna. Chodziło mi ogólnie jako Ford Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Czesc. jak tam postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 27 Maja 2013 Autor Share Napisano 27 Maja 2013 Model powoli powstaje, tylko na razie nie ma za bardzo co pokazac. Poglebilem linie podzialu. polozylem podklad i biala baze z palety Zero paints. Teraz schnie i czeka na kalki. Jak sie z nimi uporam wstawie kilka zdjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 Po kilku probach, troche ruszylo w temacie. Wywiercilem otwory na wlot powietrza i anteny, a kasta dostala podklad, oraz Pure Brilliant White z palety Zero Paints. A takze dwie warstewki clear-u pod kalki: Kalki wykonane sa znakomicie. Sa cieniutkie i wspolpracuja. Oprocz dwoch, ktore albo sa zbyt duze, albo (co bardziej prawdopodobne), jestem d..a nie modelarz i mnie troche przerosly. Efekt: pomarszczone tylne blotniki i czasami problem z odstepami: Powoli zabralem sie tez za podwozie. Imitacja silnika zostala sklejona i zaszpachlowana: Oraz czarny pol-matt zgodnie z zaleceniami lekarza: Podwozie dostalo podklad i dwie warstwy bialego polysku: I zamontowalem pierwsze element: Teraz zajme sie lakierowaniem kasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Kasta robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2013 Powolutku do przodu. Przyznam, ze jestem zawiedziony, takimi detalami jak ten. Jak dla mnie firma z takimi ambicjami nie powinna zostawiac wydechu w takim stanie: no i trzeba bylo wiertelko w dlon i oto efekt: Oraz efekt po malowaniu: A tak obecnie wyglada podwozie: Pomeczylem tez troche felgi: Bialy gloss, kalki i opony: na razie tyle, walczymy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Witam! Relację obserwuję od początku i powiem tylko tyle, że narazie gienialnie i oby tak dalej;) Kalki pięknie położone. Wydech rzeczywiście trochę ninie taki jak powinien być , ale poradziłeś sobie to dobrze;) Kibicuję i czekam na dalszą relację;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Bardzo mi sie podoba twoja fiesta :-) czekam na dalszy postep prac :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2013 Znacie powiedzenie szlag trafil psa i lancuch? Tak wlasnie zkonczyl sie kolejny etap. Ale po kolei: Kasta zostala pokryta clearem: Potem postanowilem zamaskowac, przygotoujac do malowania czarnych elementow, psiknalem czarny pol-mat, zdjalem tasmy maskujace i oto efekt Nie zostalo nic innego jak wybrac inny wzor kalek, ktorych na szczescie w necie nie brakuje. A kaste czeka kapiel w dot-cie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 To teraz już wiesz, że na kalki taśmy maskującej się nie klei. Ale szczerze współczuję. Też miałem podobne doświadczenie, gdy taśmę nakleiłem na farby Vallejo Air. Od razu przeszedłem na Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Marak - ja maluje vallejo od lat, nakładam na nie przeróżne taśmy i nic mi się nie odrywa. To nie wina farb ale podłoża - nie przygotowałeś go dobrze, to i taki rezultat miałeś. A co do modelu - jak długo odczekałeś po bezbarwnym z tym maskowaniem? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2013 A co do modelu - jak długo odczekałeś po bezbarwnym z tym maskowaniem? Model stal sobie spokojnie ok 7 dni. To teraz już wiesz, że na kalki taśmy maskującej się nie klei. Problem w tym, ze jako takie doswiadczenie juz mam z samochodami wyscigowymi i maskowalem je i jeszcze zadna kalka mi nie odeszla. Ten sprawdzalem kilkakrotnie, zeby byc pewnym, ze jest pokryte bezbarwnym i bylem pewnien ze sie uda. Nadzieja umarla ostatnia Uzywalem plynow do kalek Microscale, teraz uzyje Mr. Hobby. Na razie debatuje jaka wybrac wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 ...Problem w tym, ze jako takie doswiadczenie juz mam z samochodami wyscigowymi i maskowalem je i jeszcze zadna kalka mi nie odeszla. Ten sprawdzalem kilkakrotnie, zeby byc pewnym, ze jest pokryte bezbarwnym i bylem pewnien ze sie uda... Trzeba jednak pamiętać, że przy zrywaniu taśmy z modelu pokrytego kilkoma różnymi warstwami farby, niewielkie znaczenie ma jak mocny jest lakier na wierzchu. Wąskim (odrywającym się) gardłem jest zawsze warstwa najsłabsza i ta się odrywa. W Twoim przypadku był to klej na kalce. O ile wiem, płyny do kalek raczej nie zwiększają mocy tego kleju, więc raczej starałbym się unikać tego typu działań, lub mieć nadzieję, że kolejne kalki bedą miały mocniejszy klej. Albo tak jak niektórzy robią, kleić kalki na mokry lakier bezbarwny, lecz przy tak dużych powierzchniach jest to raczej niemożliwe. Do Messera: Pewnie masz rację, ale łatwiej mi zmienić farby na: Pactrę, Gunze H i C, akrylowe MM, akrylowe Revelle niż szukać czegoś innego zamiast Surfacera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Ouch :/. Takie doświadczenia potrafią zagotować krew w mgnieniu oka. Ja też coś wiem na ten temat. No nic, 3mam kciuki za dalsze prace. "Kuraż!" pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Lzy wyschly, krew ostygla, zakupy zostaly zrobione . Po debatach kupilem kalki firmy Racing 43, a calosc ma wygladac tak: O ile wiem, płyny do kalek raczej nie zwiększają mocy tego kleju Tylko, ze plyny powinny wspomagac przywieranie kalek do modelu, przynajmniej tak sa polecane. Jak juz wspominalem zaopatrzylem sie teraz w Mr hobby Mark Setter, oraz Mr hobby Mark Softer, zobaczymy jak te dadza rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 I jak tam prace nad modelem? Ruszyło coś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 Powolutku popycham podwozie, cos pstrykne i niedlugo wstawie. A kapiel w dot-cie rozpuscila rowniez szpachle, wiec wszystko sie troche opoznilo, ale jest juz po podkladzie. Dzisiaj postaram sie polozyc zolta baze, i uaktualnie fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Malenka aktualizacja, zeby temat nie ostygl Kasta dostala 3 warstwy zoltka z palety Zero Paints I modelik przeistoczyl sie w kaczenca: I wlot powietrza do pary: Wywiercilem tez otwory w tarczach hamulcowych i mam tez pytanie: Wiercic dodatkowe we wrabkach tarcz, czy tez walnac washa po malowaniu? Teraz dam mu wyschnac i psikne clear pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz010570 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 No czyli zaczynamy relację tak jakby od początku:P Pięknie prezentuje się w żółtym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Chyba na dobre mu wyszło (temu Fordu:D), że go przemalowałeś. Świetny odzysk i kolorek! Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2013 Zakonczylem montaz elementow podwozia. Ale po kolei. Tarcze hamulcowe zostaly pomalowane i dostaly washa: Tak wyglada po montazu, poki jeszcze cos widac: I wszystko po to, zeby zamontowac plyty podwozia i zakryc 3/4 elementow: (ale stysfakcja zostaje ) Niestety producent nie przewidzial osadzenia kol na gumach (jak Tamiya), wiec albo beda luzne, albo kleimy na sztywno. Walczymy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 2 Lipca 2013 Autor Share Napisano 2 Lipca 2013 Powalczylem z kalkami. Ich jakosc oceniam na znakomita, cieniutkie, fajniutkie Do tego wspomagacze mr.Hobby, ktore w moim przekonaniu bija na glowe inne plyny do kalek. A tak to wyglada: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi