patrix94 Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Witam wszystkich po przeszło rocznej przerwie w modelarstwie. Na warsztat wybrałem ten okaz: Pierwsza prośba dotyczy propozycji kamuflażu. Ma ktoś coś ciekawego? PS. Wrzucę zdjęcia gdy paczka zostanie dostarczona przez kuriera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Kamuflaż jak to szwab 3-tonal albo gładki dunkelgelb, może zima? zależy od Twojej wizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Bardzo uwarzaj przy sklejaniu kadłuba do kupy , bardzo niespasowany jest ,zrób solidna przymiarkę i najlepiej zrób sobie szyny z polistyrenu i podoklejaj na stykach cześci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Jak wrócę z pracy to ci coś podeśle... mam kilka ciekawych monografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2013 Model jest praktycznie skończony. Nie było do tej pory żadnych zdjęć, gdyż nie miałem dostępu do aparatu. Zdjęcia poniżej wykonałem telefonem i ze względu na ich jakość zastanawiałem się czy warto je wstawiać. Niech stracę. Oczywiście kilka rzeczy trzeba poprawić np. pomalować tylne błotniki i szpachlę na przednim. Aha, pierwszy raz wykonywałem kamuflaż. Czekam na opinie i uwagi przed utworzeniem galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Śnieżką malowane? , A na poważnie, proponuję zmywanko i przy pomocy kolegów z forum rozpoczęcie malunków od nowa. Na początek, to nie wyścigi i nawet pędzlami można wykonać fajne kamo, to wygląda jak z plasteliny ot zwykłe regularne placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2013 Ok, czym powinienem to zmyć, żeby się model nie rozleciał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 To zalezy czym malowales;jak uzyles farb akrylowych to zmywacz Wamod.Jak uzyles sido to kret,chociaz bedzie ciezko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 A może po prostu zakup nowego modelu i od a-z budowa i malunki z pomocą forumowiczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Niestety nie mogę sobie na to pozwolić, ale już zmywam farbę i za jakiś czas wrzucę zdjecia "czystego" modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Jakimi farbami zamierzasz malować? Musisz znaleźć konkretny schemat malowania jaki cię interesuje (tu można posłużyć się netem), choć na początek wystarczy instrukcja Italki. No i kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Dobierz poprawnie kolory, o ile żółty i brąz były "w miarę" to zieleń była typu "techno" za ostra jak ktoś już wspomniał z resztą. I tak jak koledzy piszą wolniej - model tym lepszy wyjdzie im więcej czasu mu poświęcisz, ja czasem testuję kolory i warianty na złomie pop kilka dni zanim położę na docelowym - unika się tak różnych wtop. Umiejętności widać masz tylko więcej cierpliwości i będzie pięknie! Aha teraz zauważyłem - kije do czyszczenia lufy (wycior skręcany) były oryginalnie drewniane a nie stalowe, jedynie gwinty metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 Są ciekawe kamuflaże przedstawione przez Italkę, niestety wszystkie mają łagodne przejścia, a ja nie wiem jak to osiągnąć. Wzorowałem się na tym, ale trochę zabrakło mi koncepcji na malowanie drugiej strony. PS. Model jest już czysty, maluję akrylowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 http://chomikuj.pl/totenkopf3/E-books 2 książka od góry Hetzer, nt co prawda innego pojazdu ale z podobnej kategorii - masz tam ładne wzory niemieckich kamo. Przejżyj inne powinno być coś o stugu IV i Jagdpanzer IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Pamiętaj że akrylami nie pokryjesz modelu na raz, a nawet dwa. Dużo farby nie znaczy dobry efekt, lepiej kilka nawet trzy, cztery razy, dobrze rozcieńczoną i wymieszaną farbą z reterderem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Nie koniecznie malujac Pactrą wystarczy dwa razy kwestia kolorów no coż wszpólczesne modelarstwo tego nie wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 Na ten moment wygląda tak, jeszcze kamuflaż do poprawki, ale generalnie taka moja wizja i dużo się nie zmieni (no chyba, że ponowne mycie). Możliwe, że zrezygnuję z zielonego, chociaż sam nie wiem. Dół do poprawki (bandaże kół i gąsiennice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2013 Prace idą dość wolno. Stan obecny: Miałem nie dawać zielonego koloru, gdyż tamten był zbyt ostry . Mimo wszystko cieszę się, że zmyłem tamto, gdyż być może dzięki temu odzyskam jeszcze 3 stare modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Ten zielony o wiele lepszy, dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2013 Po tygodniowej przerwie wróciłem do Jagdpanzera. Pomalowałem bandaże kół, wkleiłem wizjer i tylną lampę. W jaki sposób można umiejscowić zapasowe ogniwka, czy tak jak w instrukcji na tylnim panelu, czy były też w jakiś sposób montowane? EDIT Zdjęcia po washu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Niestety zachorowałem i będzie pewnie mały przestój w pracach. Aktualizacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Podoba się! Zadrapania jak zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Zadrapania zrobiłem kawałkiem gąbki. Jeszcze będę musiał ten wycior od lufy pomalować i zamontować zapasowe ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Ładnie wyszły, jakaś specjalna ta szwamka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Zwyczajna gąbka, tylko szukałem miejsc gdzie "oczka" są jak najmniejsze. Potem nakładałem na to farbę, pocierałem o szmatę, żeby zetrzeć nadmiar farby i paćkałem model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi