isz007 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, hey. Zakładam wątek warsztatowy w tym dziale z kilku powodów, a mianowicie: 1. W dziedzinie modelarstwa dopiero się rozkręcam, więc każda pomoc mile widziana ;) 2. Nie mam żadnej dokumentacji zdjęciowej tego żaglowca (instrukcja jest w krzaczki), jeśli ktoś by ową dysponował bardzo bym prosił o jej udostępnienie, nie wiem jak pomalować model. 3. Razem raźniej Zapraszam do odwiedzania, komentowania mojego warsztatu, wszelkie uwagi i pomoc w budowie wręcz wskazana Cytuj
stefan1965 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Instrukcje znajdziesz http://www.mojehobby.pl/products/HMS-Bounty.html lub http://www.mojehobby.pl/products/H.M.S.-Bounty.html Dokumentacji zdjęciowej nie znajdziesz ponieważ to okręt z osiemnastego wieku który został spalony w 1789 roku. Ale są repliki (słyszałem o dwóch) i na nich możesz się wzorować. Wujek GOOGLE pokaże je tobie na twoje żądanie. Cytuj
ireksir Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Jedną z tych replik ostatnio Sandy umieściła na dnie... szkoda bo jak była w Świnoujściu to prezentowała się bardzo fajnie. Powodzenia przy budowie, moja jeszcze troszkę poleży za szafą :-) Cytuj
isz007 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Instrukcję mam , chodzi mi o dobór kolorów dla poszczególnych części np. na jaki kolor pomalować element pokładu? ,burty powinny być w części białe i...? czarne? ciemno brązowe?, a maszty? tego nie wiem. Żagle mają być białe to wiem. Pogadam z wujkiem Google, pewnie jak zwykle coś podpowie ;) Pozdrawiam Irek. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj
stefan1965 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Właśnie w instrukcjach masz opis malowania wg. kodów. Airfix używa farb humbrol a Revell swoich revelowskich. Np numer 33 humbrol to jest czarny mat itd. Ale jeżeli zamierzasz użyć części z ostatniego dolnego zdjęcia to możesz go pomalować na różowo nie będzie to robiło żadnej różnicy. Cytuj
isz007 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Ale jeżeli zamierzasz użyć części z ostatniego dolnego zdjęcia to możesz go pomalować na różowo nie będzie to robiło żadnej różnicy. To znaczy? Cytuj
Forest Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 To znaczy, że wytwórce powinno się powiesić za taką profanację Cytuj
stefan1965 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Ale jeżeli zamierzasz użyć części z ostatniego dolnego zdjęcia to możesz go pomalować na różowo nie będzie to robiło żadnej różnicy. To znaczy? Robiłem Victory z Hellera 1/100 ponad 2000 części i uparłem się na żagle dołączone do zestawu (brak doświadczenia, lenistwo oraz to że nie wiedziałem o istnieniu Modelworka gdzie by mnie szybko postawili do pionu za taką profanację) Aktualnie zaawansowanie 99% i raczej go nie skończę bo już jak się patrzę na te żagle to mam odruch wymiotny a przeglądanie Modelworka jeszcze to uczucie potęguje. Tyle tu zdolnych ludzi i ich dzieł. Jak chcesz coś zrobić to od początku staraj się zrobić coś co będzie wyglądało jak model a nie jak coś co mój pies przynosi z ogrodu do domu. I nie obrażaj się tylko popatrz na relację z budowy żaglowca Acheron. Poezja. pozdrawiam Stefan Cytuj
isz007 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Jak chcesz coś zrobić to od początku staraj się zrobić coś co będzie wyglądało jak model a nie jak coś co mój pies przynosi z ogrodu do domu. Zgadzam się. Rozumiem że żagle, jak i cały model powinien choć przypominać ten z zdjęcia poniżej. Nie obiecuję, aczkolwiek będę się starał zbliżyć do takiego rezultatu. Mam pytanie: Jak pomalować pokład żaglowca tak żeby wyglądał jak drewniany, jak to się robi? Cytuj
stefan1965 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Dużo odpowiedzi znajdziesz w tym temacie viewforum.php?f=104 Cytuj
isz007 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Hey. Kupiłem wczoraj balsę 0,6 mm. w celu wykonania pokładu, w związku z tym mam pytanie - Czym przyklejacie drewno do plastiku? Jaki klej się najlepiej do tego nadaje? Cytuj
taltos1 Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Hej, faktura i kolor tej balsy raczej nie pasują... Popatrz tu, widać co i jak powinno wyglądać, o malowaniu też jest http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=30158 Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi