isz007 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, hey. Zakładam wątek warsztatowy w tym dziale z kilku powodów, a mianowicie: 1. W dziedzinie modelarstwa dopiero się rozkręcam, więc każda pomoc mile widziana ;) 2. Nie mam żadnej dokumentacji zdjęciowej tego żaglowca (instrukcja jest w krzaczki), jeśli ktoś by ową dysponował bardzo bym prosił o jej udostępnienie, nie wiem jak pomalować model. 3. Razem raźniej Zapraszam do odwiedzania, komentowania mojego warsztatu, wszelkie uwagi i pomoc w budowie wręcz wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Instrukcje znajdziesz http://www.mojehobby.pl/products/HMS-Bounty.html lub http://www.mojehobby.pl/products/H.M.S.-Bounty.html Dokumentacji zdjęciowej nie znajdziesz ponieważ to okręt z osiemnastego wieku który został spalony w 1789 roku. Ale są repliki (słyszałem o dwóch) i na nich możesz się wzorować. Wujek GOOGLE pokaże je tobie na twoje żądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireksir Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Jedną z tych replik ostatnio Sandy umieściła na dnie... szkoda bo jak była w Świnoujściu to prezentowała się bardzo fajnie. Powodzenia przy budowie, moja jeszcze troszkę poleży za szafą :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Instrukcję mam , chodzi mi o dobór kolorów dla poszczególnych części np. na jaki kolor pomalować element pokładu? ,burty powinny być w części białe i...? czarne? ciemno brązowe?, a maszty? tego nie wiem. Żagle mają być białe to wiem. Pogadam z wujkiem Google, pewnie jak zwykle coś podpowie ;) Pozdrawiam Irek. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Właśnie w instrukcjach masz opis malowania wg. kodów. Airfix używa farb humbrol a Revell swoich revelowskich. Np numer 33 humbrol to jest czarny mat itd. Ale jeżeli zamierzasz użyć części z ostatniego dolnego zdjęcia to możesz go pomalować na różowo nie będzie to robiło żadnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2013 Ale jeżeli zamierzasz użyć części z ostatniego dolnego zdjęcia to możesz go pomalować na różowo nie będzie to robiło żadnej różnicy. To znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 To znaczy, że wytwórce powinno się powiesić za taką profanację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Ale jeżeli zamierzasz użyć części z ostatniego dolnego zdjęcia to możesz go pomalować na różowo nie będzie to robiło żadnej różnicy. To znaczy? Robiłem Victory z Hellera 1/100 ponad 2000 części i uparłem się na żagle dołączone do zestawu (brak doświadczenia, lenistwo oraz to że nie wiedziałem o istnieniu Modelworka gdzie by mnie szybko postawili do pionu za taką profanację) Aktualnie zaawansowanie 99% i raczej go nie skończę bo już jak się patrzę na te żagle to mam odruch wymiotny a przeglądanie Modelworka jeszcze to uczucie potęguje. Tyle tu zdolnych ludzi i ich dzieł. Jak chcesz coś zrobić to od początku staraj się zrobić coś co będzie wyglądało jak model a nie jak coś co mój pies przynosi z ogrodu do domu. I nie obrażaj się tylko popatrz na relację z budowy żaglowca Acheron. Poezja. pozdrawiam Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2013 Jak chcesz coś zrobić to od początku staraj się zrobić coś co będzie wyglądało jak model a nie jak coś co mój pies przynosi z ogrodu do domu. Zgadzam się. Rozumiem że żagle, jak i cały model powinien choć przypominać ten z zdjęcia poniżej. Nie obiecuję, aczkolwiek będę się starał zbliżyć do takiego rezultatu. Mam pytanie: Jak pomalować pokład żaglowca tak żeby wyglądał jak drewniany, jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Dużo odpowiedzi znajdziesz w tym temacie viewforum.php?f=104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2013 Hey. Kupiłem wczoraj balsę 0,6 mm. w celu wykonania pokładu, w związku z tym mam pytanie - Czym przyklejacie drewno do plastiku? Jaki klej się najlepiej do tego nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Hej, faktura i kolor tej balsy raczej nie pasują... Popatrz tu, widać co i jak powinno wyglądać, o malowaniu też jest http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=30158 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 29 Czerwca 2013 Share Napisano 29 Czerwca 2013 Pokaż coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi