Skocz do zawartości

Czołg 1:35 mix produktów bez konserwantów

DKfan

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że nie tylko mnie wyobraźnia poniosła z moim E-10 z Trumpetera w polskim malowaniu

Znakomity model, fajne malowanie - lubię projekty SF i ciekaw jestem finalnego efektu u Ciebie

I zapraszam do śledzenia mojego pojazdu z podobnej kategorii:

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=204&t=52170

Uff! Na szczęście zrezygnowałeś z tej imitacji brezentu na przodzie górnej płyty wieży... W tamtym ułożeniu- skutecznie zakłóciłyby funkcję peryskopów

Pomysł z beczkami- fajny, tylko zaplanuj jeszcze sposób ich "upięcia" na kadłubie- bo w takim stanie pospadałyby niechybnie.

W tym stanie możnaby jeszcze pokusić się o dodatkowe dopancerzenie czy ekrany przeciwkumulacyjne...

Przetrzyj metalizerem "pracujące" powierzchnie kół!

Popracuj jeszcze nad śladami eksploatacji- otarciami, obiciami, pzrebarwieniami itepe- to takie efektowne i modne...

"Kołki" świetne- nie ma to, jak naturalny materiał...

Pozdrawiam i dopinguję...

Może beczkę przypiąć na jewym błotniku z tyłu jakimiś klamrami a'la te beczki po bokach Staghounda? I drewniane bale dotykające tłumika nieco od niego odsunąć, bo się cholerstwo mogło zapalić od niego dość łatwo ;) Wiaderko fajnie teraz wygląda, kanistry też, otarcia i obicia pancerza wg.mnie są na zdroworozsądkowym poziomie czekam na więcej nowości w temacie

Dziękuję za komentarze i uwagi, cieszę się że do tego zakątka zesłania mojego projektu ktoś dotarł.

Widzę, że nie tylko mnie wyobraźnia poniosła z moim E-10 z Trumpetera w polskim malowaniu

Znakomity model, fajne malowanie - lubię projekty SF i ciekaw jestem finalnego efektu u Ciebie

I zapraszam do śledzenia mojego pojazdu z podobnej kategorii:

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=204&t=52170

Jeszcze jak mnie wyobraźnia poniosła, już na samym początku mojego modelowania, ale myślę, że dużo na tym zyskałem bo wiele się nauczyłem o obróbce materiałów, tworzeniu samemu elementów i dorabianiu wyposażenia z niczego (np. siatka na silniku pochodzi z sitka od herbaty, a żaluzja to opakowanie masmixa). Daleko mi do zadowolenia ze swoich umiejętnosci ale jestem zadowolony z tego ile się nauczyłem.

Projekty s-f będę ciągnął równolegle z modelami rzeczywistymi, po skończeniu tego na na warsztat wchodzi w pełnym wymiarze Pz.38t 1:16 , a z s-f niszczyciel czołgów oparty na kadłubie Pz.IV w układzie a'la porsche (silnik i transmisja z przodu) z ruchomą wieża i działem słusznego kalibru ca.120mm.

Twój wątek śledzę już zainteresowaniem, fajnie że dodałeś lotniczy WKM, mam nadzieję , że się rozpędzisz i dojdzie jeszcze trochę customowych przeróbek.

Uff! Na szczęście zrezygnowałeś z tej imitacji brezentu na przodzie górnej płyty wieży... W tamtym ułożeniu- skutecznie zakłóciłyby funkcję peryskopów
Uległem pod presją, niestety zauważyłem, że mam mentalność sroki, lubię obwieszać czołgi jakimiś dodatkami, a ta płachta b mi się podobała.

Pomysł z beczkami- fajny, tylko zaplanuj jeszcze sposób ich "upięcia" na kadłubie- bo w takim stanie pospadałyby niechybnie.

Sam się zastanawiam dlaczego o tym nie pomyślałem wcześniej, początkowo elementem mocującym miał być łańcuch ale rzeczywiście to niezbyt pewny sposób mocowania.
W tym stanie możnaby jeszcze pokusić się o dodatkowe dopancerzenie czy ekrany przeciwkumulacyjne...

Nie chcę w tym zakresie nic zmieniać bo obawiam się efektu "choinki". Z dodatkowym opancerzeniem będę pracował przy projekcie T-34/76 z STZ.

Przetrzyj metalizerem "pracujące" powierzchnie kół!
Trochę przecierałem, wewnętrzne strony kół (tam gdzie idzie grzebień gąsienicy też) i elementy stykające się z gąsienicami też, ale rzeczywiście nie widać tego więc wzmocnię efekt.
Popracuj jeszcze nad śladami eksploatacji- otarciami, obiciami, pzrebarwieniami itepe- to takie efektowne i modne...

"Kołki" świetne- nie ma to, jak naturalny materiał...

Jestem akurat zwolennikiem bardzo umiarkowanej eksploatacji więc zostanie na takim poziomie zużycia jak jest, nie lubię bardzo zmęczonego sprzętu za bardzo zbliża się wtedy do złomowiska.

Może beczkę przypiąć na jewym błotniku z tyłu jakimiś klamrami a'la te beczki po bokach Staghounda? I drewniane bale dotykające tłumika nieco od niego odsunąć, bo się cholerstwo mogło zapalić od niego dość łatwo ;) Wiaderko fajnie teraz wygląda, kanistry też, otarcia i obicia pancerza wg.mnie są na zdroworozsądkowym poziomie czekam na więcej nowości w temacie

Spróbuję wykonać obejmy z jakimiś klamrami i jedną beczkę upnę na komorze silnika, a belki może umieszczę w miejscu skrzynki i przymocuję łańcuchem.Gąsienice już wyschły więc mogę je już przecierać i brudzić.

Więc postaram się rozwiązać problem mocowania beczek, założę gąski i....wrzucam do galerii.

Mały update.

Mniejszy niż chciałem bo weekendowe obowiązki nie pozwoliły mi wykończyć gąsek.

Za to kierując się waszymi radami (Desaxe i rhinoceros) zrobiłem mocowanie beczki na stropie i i przeniosłem belki na błotnik.

Wydaję mi się, że to już koniec prac związanych z klamotami, czas skończyć gąski, trysnąć matem i odstawić na półeczkę by mieć czas dokończyć pz.IV

uc9h.jpg

vmsa.jpg

8fym.jpg

No teraz to beczułka wygląda dużo lepiej i na pewno nie spadnie Bale z łańcuchem z przodu są wg.mnie OK, dorzuć może jakiś pasek parciany ciut szerszy spinający je z tyłu, tak dla wrażenia pewności upakowania tego na pancerzu i kontrastu z łańcuchem

No teraz to beczułka wygląda dużo lepiej i na pewno nie spadnie Bale z łańcuchem z przodu są wg.mnie OK, dorzuć może jakiś pasek parciany ciut szerszy spinający je z tyłu, tak dla wrażenia pewności upakowania tego na pancerzu i kontrastu z łańcuchem

Czemu nie ale przyznam Ci się szczerze , że nie mam koncepcji z czego taki pasek zrobić..plaster lekarski tekstylny...ale chyba faktura zbyt gruba, z cieniutkiego plastiku , chyba zbyt gładki....