BALROG Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Wszystkie elementy zaznaczone na czerwono do usuniecia S-100 nie posiadał świetlówek na pokrywach silników a co za tym idzie nie posiadał też zaślepki nanie musisz je ściąć i wyszlifować na gładko ostatni raz były świetliki na typie S-38b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Już usunąłem i przymierzam się do ich zaszpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Otwory trochę za duże jak na szpachlowanie, więc powklejałem w nie kawałki plastiku z ramki od modelu. Zalałem Bondem rzadkim i odstawiłem do wyschnięcia. Później poprzycinam nożykiem przy podstawie przeszlifuję i ewentualnie jak zajdzie potrzeba dam trochę szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Kolega Ballrog prowadzi cię jak pies przewodnik niewidomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Pies czy kot nieważne , liczy się że dzieli się swoim doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Fajnie się rozwija. Ja jak przyjdą blaszki też będę go robił i Twój warsztat bardzo mi w tym pomoże. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 23 Czerwca 2013 Share Napisano 23 Czerwca 2013 Pies czy kot nieważne , liczy się że dzieli się swoim doświadczeniem Właśnie to miałem na myśli. Z tym że on wie co pisze jego Schnell to nawet nie museum quality tylko coś na co nie ma jeszcze określenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2013 Idąc za podpowiedzią zrobiłem to: Oraz walczę dalej z drobnicą na pokładzie. Zastanawiam się nad wykonaniem nowego relingu bardziej filigranowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Czy "drewienko" nie jest zbyt żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2013 Jeszcze nie malowałem. To co widać to po pierwszym właścicielu kupiłem model ze sklejoną i trochę wymalowaną kabiną. Po sklejeniu dam najpierw podkład szary Mr.Surface 1200. Wtedy zobaczę czy nie ma żadnych baboli i zacznę dopiero wtedy malować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Aaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza_GD Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Czy "drewienko" nie jest zbyt żółte. Drewienko przeszlifuj papierkiem ściernym np. 320, powstałe rysy będą fajnie imitować fakturę drewna. Później powcieraj w nie troche kolorków drewnopodobnych ciemnych i jasnych żeby uwydatnić fakturę, oleje ciemnobrązowe dodadzą realnego wygladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 Dzięki za pomysł Mam kilka pytań dodatkowych : - kolor torped ( revell sugeruje brązową z miedzianą głowicą i tyłem ) - w moim egzemplarzu są prowadnice do min czy schnellboot był w takowe uzbrojony w liczbie 6 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Dzięki za pomysł Mam kilka pytań dodatkowych : - kolor torped ( revell sugeruje brązową z miedzianą głowicą i tyłem ) - w moim egzemplarzu są prowadnice do min czy schnellboot był w takowe uzbrojony w liczbie 6 Pozdrawiam Jest pytanie, jest odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Dzięki za pomysł Mam kilka pytań dodatkowych : - kolor torped ( revell sugeruje brązową z miedzianą głowicą i tyłem ) no sory, ale zadajesz takie pytania czasem, że aż żal dupę ściska. Weż najpierw przejrzyj kilka relacji. Koledze Balrogowi może głupio, więc ja zareklamuję: viewtopic.php?f=89&t=14690 i mniej więcej wiesz, co i jak. I jedź dalej jak możesz, bo już nie daje rady dłużej i chyba kupie ten szmelc, zwłaszcza że wypłata idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 Niemcy posiadali kilka rodzai torped. Więc moje pytanie nie jest nieuzasadnione jak twierdzisz. Relację kolegi w skali 1:35 przejrzałem kilka razy. Interesują mnie różnego rodzaju konfiguracje w uzbrojeniu torpedowym. Od torped parogazowych do bardziej zaawansowanych o napędzie elektrycznym. I z tego co wiem każda była inaczej oznaczana ( kolorystyka ) . A malowanie sugerowane przez Revella nie do końca odzwierciedla to co znalazłem w internecie. A na koniec wywodu to forum jest od tego by pytać się jeżeli ma się wątpliwości. I wyjeżdżanie z tekstem że coś tam gdzieś kiedyś ściska nie jest na miejscu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 torped elektrycznych używano na okrętach podwodnych po co ?? Ano po to by nie zostawiały za sobą śladu w postaci bąbelków I teraz zadaj sobie pytanie. poco delikatne torpedy z napędem elektrycznym na jednostce która atakuje na powierzchni i ją widać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Moze się przyda http://www.freetimehobbies.com/1-72-artwox-german-fast-attack-craft-s-100-for-revell5002/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 W piątek doszedł do mnie kolejny Schnellboot. Nowe pudełko, nowe kalki , dodatkowo działko poczwórnych 20mm oraz ponton. Poza tym stare formy z oznakami zużycia ( sporo nadlewek ) Od razu zabrałem się do pracy. Przygotowałem cały pokład do gruntowania oraz kadłub z nowego zestawu w którym wykorzystałem blachy przy wyrzutniach torped. Malowanie będzie sugerowane przez Revella czyli S-188 rok 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Share Napisano 1 Lipca 2013 Do dzisiaj udało się dokończyć kabinę. Jak wyschnie będę ją zamykał. Elementy drewniane błyszczą się z powodu mokrego jeszcze Washa olejnego. Zrobione jeszcze to torpedy , wyszlifowane i pokryte podkładem. Pokład dziobowy też pokryty już podkładem. Kadłub sklejony i wyszpachlowany czeka na obróbkę. Szczególnie na łączeniach trochę kitu trzeba było dać. A dzisiaj dostałem przesyłkę w postaci luf. Jak zamknę kadłub , wymaluję i odstawię na bok biorę się za uzbrojenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 Nastąpiła krótka przerwa w budowie. Oczekuję odpowiedniej farby którą będę miał w poniedziałek. Kadłub od linii wodnej będzie malowany pactrą A42, pokład to pactra A37. Obecnie cały kadłub pokryty został podkładem Mr.Surface 1200. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Nie wiem czy juz widziales te stronke ale tez sporo tu mozesz podpatrzec http://www.prinzeugen.com/SBOATIND.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Dzięki wielkie tego właśnie szukałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Co do malowania kadlubu jednostki to kolor czarny byl stosowany we wczesniejszych jednostkach a nie na odwroty od 1930 roku a w latach 44 i 45 stosowano czerwony mowa o dnie kadlubu . Jezeli robisz dokladne lub mniejwiecej dokladne odwzorowanie jednostki to proponuje przesledzenia wszystkiego co mozliwe literatury , takze tej w necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Prace bardzo powoli do przodu. Dzisiaj zauważyłem w sumie przez przypadek oglądając zdjęcia Schnellbootów że revell źle zaprojektował aparaty torpedowe czyli w odwrotną stronę( włazy otwierają się na zewnątrz ,a powinny do środka ). Używając troszkę siły i kleju Mr.Hobby odkleiłem je odciąłem odpowiedni fragment i przykleiłem w drugą stronę. Całość nie obeszła się bez szpachli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi