Jacek57 Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Jeszcze jedno. Gdybyś miał jeszcze problem ze śrubami, to mogę odstąpić swoje "podwozie". Ja i tak robię dioramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 Dzięki ale zakupiłem drugi egzemplarz który je posiadał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Wreszcie bo wielu dylematach kadłub pomalowałem. Teraz zajmę się ulepszaniem pokładu i jego malowaniem. Dokończyłem też dwa pontony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 No tu podwozie wygląda należycie . A linki przy pontonie sznurkowe będą? i ciut odstające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Już tak zostawię tylko delikatnie przemaluję na beż druciki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 Fajnie to wszystko zaczyna wyglądać, masz tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 No to jeszcze chwila i bedzie gotowy masz tempo albo za duzo wolnego czasu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Czasu mam naprawdę niewiele. Mały brzdąc ( 3 miesiące ) wymaga stałej uwagi i dostosowania się do jego rytmu. A tak poza tym mam teraz wakacje. I to w moim zawodzie jest najlepsze A tak poważnie to staram się aby tempo nie wpłynęło na jakość mojego schnella. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Godzina maskowania i 10 minut malowania. Oto efekt malowania pokładów. Kolor to Pactra A37. Można powiedzieć że w niektórych miejscach jest słabiej pokryty. Tak to prawda gdyż przygotowuję Schnella do symulowania zużycia powłoki malarskiej. Niektóre elementy takie jak knagi i relingi zostaną pomalowane pędzlem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Normalnie wruce do domu I juz chyba final zobacze prezentuje sie coraz lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 łoża (magazyny) dla torped nie powinny być w kolorze pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Też tak myślałem ale nie byłem pewien. Postaram się zamaskować i prysnę Arkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Łoża torped przemalowane tak jak pachołki z przodu i z tyłu oraz reling przedni Zaczynam pomału malować elementy drewniane przy użyciu pędzelka i Pactry A 96. Może teraz się wydawać trochę żółta ale na to jeszcze pójdzie specyfik AK Wash do elementów drewnianych. Wklejone aparaty do ładowania torped. Pokryte czarnym Washem olejnym i dodane delikatne zadrapania Gun Metalem Vallejo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Za godzine bede w domu zdazysz skanczyc nie no zarcik , ale powoli I juz koniec ze zmaganiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Nie no , za pół godziny skończę Żartowałem Teraz będzie składanie do kupy wszystkich detali, a potem zabiorę się za uzbrojenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Całkiem fajnie Tobie detal wychodzi. Drewnianego pokładu nie kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Mam ograniczony budżet. Postaram się wydłubać coś więcej z zestawowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Ciąg dalszy. Drewniane elementy pomalowane i pokryte Washem olejnym( jeszcze schnie ) Kabina jak na razie tylko przyłożona do zdjęcia. Niektóre element jasno szare pokryte Washem ciemno brązowym - specyfik AK do pojazdów Afryka Korps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Wyrzutnie torpedowe zrobiłeś dość styrane, natomiast gretingi w kolorze dziwnego drewna rodem z fabryki . Z autopsji powiem, iż na okręcie było to kolor ciemny, coś jakby niemyty ziemniak. Oczywiście mówimy o elemencie eksploatowanym a nie po remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 To światło dało taki efekt no i jeszcze jest mokry Wash. W rzeczywistości jest ciemniejsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekaz Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Sadze ze jak juz go ukonczysz bedzie sie kozacko prezentowal . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Może zdziwisz się dzisiejszym wpisem, ale pozwolę sobie na pewną dygresję. Otóż oglądam różne fora i efekty pracy. O ile pod względem modelarskim nie będę się wypowiadał, bo każdy buduje na takim poziomie na jakim potrafi, jednak pozwolę sobie zwrócić uwagę na pewien szczegół związany z bojowym użyciem okrętów, na który niektórzy modelarze nie zwracają uwag. Oczywiście na wojnie dzieją się różne rzeczy, to jednak instrukcyjnie nie powinny mieć one miejsca. Chodzi mi mianowicie o rozróżnienie zrzutni bomb głębinowych (nawet tej najprostszej), od torów minowych. Na tych pierwszych nie można stawiać min. Nie można również ze względów statecznościowych umieszczać na jednej burcie bomb głębinowych a na drugiej min. Chyba ze faktycznie ktoś w akcie desperacji tak uczynił i mamy na to dokumentację zdjęciową. Nie wiem który okręt konkretnie budujesz i wierze, że takiego lapsusu nie popełnisz, ale wolałem to napisać teraz niż ciut za późno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Przygotowuję moje Schnella do uzbrojenia w 6-4 miny. Maksymalnie może ich być 6 ale zestawy żywiczne które oglądałem mają zawsze 4 szt. Na rufie będą montowane dwie prowadnice( szyny ) do min. Zastanawiam sie nad kolorem prowadnic. Czy mają być w kolorze pokładu czy jak nadburcia jasno szarym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Jacek57 poniekąd ma rację ogólnie jednostki rzadko kiedy pływały z minami bo były problemy ze statecznością ale były wersje schnellbootów wyposażone w tory minowe ciągnące się aż do wyrzutni torped ( brak zapasowych torped ) Seba77 szyny minowe powinny być szare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek57 Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Okręt budowany jest tak, że konstrukcyjnie przygotowany jest, poprzez zamontowanie w pokładzie odpowiednich gniazd, zarówno do mocowania jak i zrzucania bomb jak oraz stawiania min. Wariant zadania, a zatem i potrzebnego osprzętu, ustalany jest w porcie przed wyjściem w morze Załoga może zrzutnie montować sama. Przeważa jednak wariant, że tory miniowe są stałym elementem pokładu na który nakłada się zrzutnie. Tyle teorii i tak trochę z boku tematu. A kolor? Po takich torach minowych się łazi, jeżdżą po tym miny, wali się w to łomem gdy coś się klinuje. Ja bym to robił w kolorystyce metalu lekko zardzewiałego ze śladami / resztkami farby pokładowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi