Skocz do zawartości

Schnellboot S-100 Revell 1:72

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno. Gdybyś miał jeszcze problem ze śrubami, to mogę odstąpić swoje

"podwozie". Ja i tak robię dioramę.

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czasu mam naprawdę niewiele. Mały brzdąc ( 3 miesiące ) wymaga stałej uwagi i dostosowania się do jego rytmu.

A tak poza tym mam teraz wakacje. I to w moim zawodzie jest najlepsze

A tak poważnie to staram się aby tempo nie wpłynęło na jakość mojego schnella.

Pozdrawiam

Godzina maskowania i 10 minut malowania. Oto efekt malowania pokładów. Kolor to Pactra A37. Można powiedzieć że w niektórych miejscach jest słabiej pokryty. Tak to prawda gdyż przygotowuję Schnella do symulowania zużycia powłoki malarskiej.

Niektóre elementy takie jak knagi i relingi zostaną pomalowane pędzlem.

P7150112_zps53b1a2cb.jpg

P7150114_zps7519f11e.jpg

P7150116_zps923d3915.jpg

Pozdrawiam

Łoża torped przemalowane tak jak pachołki z przodu i z tyłu oraz reling przedni

Zaczynam pomału malować elementy drewniane przy użyciu pędzelka i Pactry A 96. Może teraz się wydawać trochę żółta ale na to jeszcze pójdzie specyfik AK Wash do elementów drewnianych.

Wklejone aparaty do ładowania torped. Pokryte czarnym Washem olejnym i dodane delikatne zadrapania Gun Metalem Vallejo.

P7150111_zps298cd2ac.jpg

P71501122_zps43c6213f.jpg

Pozdrawiam

Ciąg dalszy. Drewniane elementy pomalowane i pokryte Washem olejnym( jeszcze schnie ) Kabina jak na razie tylko przyłożona do zdjęcia. Niektóre element jasno szare pokryte Washem ciemno brązowym - specyfik AK do pojazdów Afryka Korps

P7160119_zpsc110c063.jpg

P7160120_zpsdeba753e.jpg

P7160121_zps6652c52a.jpg

P7160122_zps75143bb6.jpg

P7160123_zpse0137f8c.jpg

Wyrzutnie torpedowe zrobiłeś dość styrane, natomiast gretingi w kolorze dziwnego drewna rodem z fabryki . Z autopsji powiem, iż na okręcie było to kolor ciemny, coś jakby niemyty ziemniak. Oczywiście mówimy o elemencie eksploatowanym a nie po remoncie.

Może zdziwisz się dzisiejszym wpisem, ale pozwolę sobie na pewną dygresję. Otóż oglądam różne fora i efekty pracy. O ile pod względem modelarskim nie będę się wypowiadał, bo każdy buduje na takim poziomie na jakim potrafi, jednak pozwolę sobie zwrócić uwagę na pewien szczegół związany z bojowym użyciem okrętów, na który niektórzy modelarze nie zwracają uwag. Oczywiście na wojnie dzieją się różne rzeczy, to jednak instrukcyjnie nie powinny mieć one miejsca. Chodzi mi mianowicie o rozróżnienie zrzutni bomb głębinowych (nawet tej najprostszej), od torów minowych. Na tych pierwszych nie można stawiać min. Nie można również ze względów statecznościowych umieszczać na jednej burcie bomb głębinowych a na drugiej min. Chyba ze faktycznie ktoś w akcie desperacji tak uczynił i mamy na to dokumentację zdjęciową. Nie wiem który okręt konkretnie budujesz i wierze, że takiego lapsusu nie popełnisz, ale wolałem to napisać teraz niż ciut za późno .

Przygotowuję moje Schnella do uzbrojenia w 6-4 miny. Maksymalnie może ich być 6 ale zestawy żywiczne które oglądałem mają zawsze 4 szt.

Na rufie będą montowane dwie prowadnice( szyny ) do min.

Zastanawiam sie nad kolorem prowadnic. Czy mają być w kolorze pokładu czy jak nadburcia jasno szarym.

Pozdrawiam

Jacek57 poniekąd ma rację

ogólnie jednostki rzadko kiedy pływały z minami bo były problemy ze statecznością

ale były wersje schnellbootów wyposażone w tory minowe ciągnące się aż do wyrzutni torped ( brak zapasowych torped )

Seba77 szyny minowe powinny być szare

Okręt budowany jest tak, że konstrukcyjnie przygotowany jest, poprzez zamontowanie w pokładzie odpowiednich gniazd, zarówno do mocowania jak i zrzucania bomb jak oraz stawiania min. Wariant zadania, a zatem i potrzebnego osprzętu, ustalany jest w porcie przed wyjściem w morze Załoga może zrzutnie montować sama. Przeważa jednak wariant, że tory miniowe są stałym elementem pokładu na który nakłada się zrzutnie. Tyle teorii i tak trochę z boku tematu. A kolor? Po takich torach minowych się łazi, jeżdżą po tym miny, wali się w to łomem gdy coś się klinuje. Ja bym to robił w kolorystyce metalu lekko zardzewiałego ze śladami / resztkami farby pokładowej.