Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc wszystkim

Jestem na forum dopiero od dzis choc modelarstwem zajmuje sie juz dlugo.

Pytanie do wszystkich: czy doczekamy sie kiedykolwiek poprawnej i dobrze zrobionej jedenastki?

Pytam dlatego, bo modele Heller, Revella (brr), Plastyka czy Misterhita sa bardzo stare i niestety nie pozbawione wad. Dla dobrego modelarza to zaden problem Niby tak ale... Na dodatek modele sprzedawane przez Misterhita pokazuja uszkodzenie (zalanie kwasem???) formy na skrzydle. I to w miejscu , gdzie odwzorowanie blachy falistej jest niezle.

Wiem. To temat stary jak swiat ,ale w zeszlym tygodniu znalazlem cos w necie:

P11-c zrobiona perfekcyjnie w grafice wektorowej 3D !!! Do zrobienia formy nie potrzeba nic wiecej. Moze by z gosciem porozmawiac i wyslac model do HB albo Revella?

Jesli chcecie popatrzcie: LUXOLOGY.com

Pozdrawiam

Napisano

Aeroplast? Nie jestem pewien czy maja odpowiednia technologie. Revell ma na pewno bo malo braklo a bym u nich pracowal - nie wyszlo. Chinczycy technologie i pieniadze maja. trzeba by tylko im apetytu na jeszcze wieksze pieniadze ze sprzedazy zrobic.

Napisano

Moze by z gosciem porozmawiac i wyslac model do HB albo Revella?

Jesli chcecie popatrzcie: LUXOLOGY.com

Pozdrawiam

Strona, którą proponujesz może i zawiera rysunki Jedenastki, ale nie znalazłem ich niestety.

Tylko nie HB

Revell? No może, ale czemu tak jak przedpiśca wspomniał nie Aeroplast?

Napisano
Nie jestem pewien czy maja odpowiednia technologie.

W dzisiejszych czasach każdy ma odpowiednią technologię w zasięgu ręki.

Napisano

Hej Wiem ze od modelu w 3D do zrobienia form dluga droga ale nie az tak bardzo dluga.Mozna spojrzec na Edka. Zrobili porzadny model w 3D na 1:48 i w ciagu roku( moze troche wiecej) przeskalowali na 72 a to juz cos. Oczywiscie potrzebny kapital i dobre checi.

Na strone LUXOLOGY wpadlem przez przypadek przez googla. Modelarz ze Szwecji o polskim nazwisku zabawial sie wlasnie ta jedenastka i powiem szczerze - bilem brawo. Sam siedze na Catii V5 i wiem ile przy tym pracy choc jego program to cos innego

Napisano

W zeszłym roku krążyły słuchy, że Azur/MPM przymierzają się do takiej produkcji w skali 1/72 na fali sukcesu PZL P-24, a także na wzgląd, że było wiele rumuńskich "jedenastek", co pasuje do ich sub firmy AZUR-FROMM.

W skali 1/32 być może powstanie supermodel f-my SILVERWINGS z Krakowa.

Napisano

BRAVO112, czy o te grafiki chodziło Tobie, kiedy pisałeś:

Do zrobienia formy nie potrzeba nic wiecej

Jeżeli tak, to powiem Ci że to można śmiało wyrzucić do śmieci i robić raz jeszcze. P-11 zrobiona świetnie, szczęka opada, ale niestety jest to model 3D samolotu, a nie modelu, a to zasadnicza różnica.

Napisano

Hi Chyba nie jest tak zle z ta jedenastka. Zajmuje sie konstrukcja w 3D od 20 lat i jesli mamy cos w 3D to mamy i mozemy to kroic zmieniac i na przyklad dzielic na czesci i kroic formy. Wiem - dluga droga. Ale moze by tak cos specjalistom zaproponowac?( Revell und co) Sprobuje namierzyc pana Lejczaka i z nim na ten temat porozmawiac. A wracajac do Czechow i ich P-24. Ladna P-24??? Moze tak ale skrzydla skopane jak diabli. Czy wezma sie za P-11? Moze tak , ale przedtem powinni choc na plany spojrzec. Pozdrawiam

Napisano
Zajmuje sie konstrukcja w 3D od 20 lat i jesli mamy cos w 3D to mamy i mozemy to kroic zmieniac i na przyklad dzielic na czesci i kroic formy.

Oczywiście, że można, tylko że zmian było by tyle, ze szybciej i łatwej będzie to narysować od początku.

Napisano
Chinczycy technologie i pieniadze maja. trzeba by tylko im apetytu na jeszcze wieksze pieniadze ze sprzedazy zrobic.

Przy takim podejściu niedługo nasz kraj zostanie wymazany z mapy europy.

Historia lubi się powtarzać.

Napisano

HI

wiem wiem. Tez wolalbym zeby nasza polska firma zrobila piekna jedenastke , karasia i losia. Rzeczywistosc jest jednak taka, a nie inna. Zrobiona przez , juz nie wiem kogo,jedenastka i sprzedawana dzis przez Misterhita byla niezla. Porownywalem ja z Hellerem i powiem szczerze wybralem nasza. Niestety. Ludzie, ktorzy zajmuja sie produkcja plastikowych modeli traktuja te cala historie jako zlo konieczne. Przepraszam za slowo: odpieprzyc robote i do domu. Dlatego tez, zrobiona wedlug mnie bardzo dobra struktura skrzydla na P-11 wylysiala, bo jakis gamon pracowal w akordzie i wyrzucal jeszcze gorace wypraski z formy. To powodowalo wlasnie lysienie skrzydel w najgrubszym miejscu. Ze mozna inaczej pokazal ktos inny. Ta sama forma ale lysiny juz nie ma , bo ktos zrozumial ze trzeba poczekac dwie minuty. Ale zeby nie bylo za dobrze, w trakcie przeprowadzki czy czegos tam zalano forme kwasem ( chyba) i dolna powierzchnia skrzydla, choc juz bez lysiny - jest uszkodzone. Ech Dopoki tak dalej bedzie musimy rzezbic w drzewie. A czasu coraz mniej