Krisownia Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam, Potrzebuję sprawdzoną farbę do figurek w felduniform 44 czyli feldgrau 44 ma ktoś ładny wypróbowany kolor/kolory? Wiem, że te mundury miały kilka odcieni możliwych. Pozdrawiam, K Cytuj
Lipstein Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 224 Humbrol, podobno dedykowany,a le ja i tak mieszam. Chodzi o malowanie mundurów wykonywanych z wełny czy innych materiałów? Wstaw fotę figurki do pomalowania Cytuj
Krisownia Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Chodzi o ten zestaw - Dragon omyłkowo nie wspomina o kolorach farb w instrukcji - jest tylko wzmianka, ze polecają gunze jak zwykle ale numerów już brak. http://www.mojehobby.pl/products/Last-Battle-Austria-1945.html Cytuj
Lipstein Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 w tej fazie wojny Niemcy mieli na sobie chyba wszystkie odcienie koloru zieleni; ten Humbrol powinien posłużyć za bazę do mieszania z innymi zieleniami (nawet 155 Humbrola mogłoby się przydać do mieszanki i być zgodne historycznie) lub brązami - ja za radą jednego z kolegów rekonstruktorów zawszę patrzę na tą stronę: http://www.mp44.nl/ Cytuj
Krisownia Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Ja używam Vallejo (mają to w sklepie na 2 stronie ulicy) ale już znalazłem odpowiednik dla Humbrola 224 jest to 830. Zamierzam trochę poświrować z odcieniami jak sugerujesz, dla wprowadzenia wariacji. Dzięki za pomoc! Cytuj
Zbyszek Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 W przypadku bluz M44 można użyć multum odcieni i kolorów tzw. musztardowy, feldgrau, jasno zielony nawet polski khaki (bluzy te były szyty z wszystkich dostępnych materiałów występujących w magazynach min. polskiego sukna). Cytuj
Krisownia Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Ha ha, już mam szkopów pomalowanych i doszedłem w trakcie malowania do identycznych wniosków - także dziękuję za potwierdzenie mojego toku rozumowania - mogę spać spokojnie, podpierałem się literaturą no i oczywiście googlem. Zrobiłem jednego strzelca w bluzie zielonkawej i spodniach khaki/brąz, jednego całego w brązie/khaki oraz 2 w bluzach khaki/brąz i spodniach z tego włoskiego szarego materiału aby było ciekawiej. Jak już będzie co zamieszczać to się nimi pochwalę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi