Inskript Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Witam. Zaczynam swój kolejny model, którym będzie Mini Cooper w skali 1:24 od Tamiyii. Kupiłem go aby popróbować malowanie cywili oraz polerkę (lakier APP, pasta polerska itp.). Model będzie w kolorze niebiesko- granatowy- metalik- tak mniej więcej. Zobaczycie pewnie w kolejnej aktualizacji przy podwoziu. Ze względu na taki kolor nadwozia silnik jest niebieski, a nie zielony jak wskazuje instrukcja. Postępy: Zastanawiam się tylko nad kolorem tych czarnych pierdułek- filt oleju, i inne na silniku oraz później nad kolorem dachu. Dziękuję za uwagę i zachęcam do dyskusji i pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Ładnie pomalowany silnik. Osobiście filtry itp zostawiłbym czarne, a dach pomalował na biało. Powodzenia : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Ładnie. Pytasz się o kolory, google zalewa nas masą zdjęć tego silnika i jednak oryginał jest zielony. Alternator możesz zostawić czarny, lub w kolorze sinika, ale jego mocowania są w kolorze duraluminium. Przy czym widzę, że brakuje jednego. Masz ładnie wyprowadzone świece może jakieś kable. Śruby nakrętki to również kolor metalu. Góra silnika to niestety modny chrom, a powinna być zielona, korek wlewu oleju czarny. Zajrzyj do google, a wszystko stanie się prostsze. Ja nie mam zielonego pojęcia o tym samochodzie, a to wszystko co napisałem to na podstawie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 24 Lipca 2013 Autor Share Napisano 24 Lipca 2013 Dzięki za sugestie. Szukałem w google i właśnie są różne kolory silników- widziałem czerwone a nawet żółte. Pewnie są pomalowane np. przy okazji jego remontu bo to żaden kłopot- silnik malować można nawet pędzlem. Dlatego wybrałem niebieski. :-) Zastosuje się jednak do Twoich sugestii o śrubach. Kable też będę wykonywał bo jest super możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Biorąc pod uwagę popularność samochodu, ilość kolorów silnika po remoncie może być przeogromna. Ja zasugerowałem się najczęściej występującym, plus instrukcja z modelu. Wydaje mi się że to byłby oryginał, no ale nie wykluczam innego koloru. Zresztą przy cywilach ze względu na popularność tuningu ma to coraz mniejsze znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Dziś mała aktualizacja. Pomalowane podwozie- kolejność: wpierw na czarno- sidolux- maskowanie- kolor - sidolux. Wg. mnie wyszło bdb. Pierwszy raz użyłem taśmy Tamiya- jest genialna. Niebieski kolor to MOTIP psiknięty do aerografu i nim nałożony. Teraz zabieram się za dokończenie silnika, i następna aktualizacja będzie już z nim. Zdjęcia oczywiście wyciągają to czego nie widać... A to taki kolor jest (metalik): Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biancorosso Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Jestem początkującym "modelarzem" ale prawdę mówiąc wygląda to bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Też robię teraz ten model, lecz kolor to British Racing Green firmy Zero, niby szkrabik, ale składa się fajnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Witam. Kolejna aktualizacja. Silnik już na swoim miejscu, dorobione kable wysokiego napięcia oraz część osprzętu. Doklejone też lewe nadkole, chłodnica, amortyzatory. Korek będzie jednak niebieski, a pokrywa zaworów "chromowana". Reszta oprzyrządowania silnika montowana będzie dopiero po desce rozdzielczej a wraz z nimi także reszta przewodów w silniku. Najpierw jednak zawieszenie tył, wydech, koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 uważaj na ta przewody przy zakładaniu kasty sam nie tak dawno to przerabiałem obliczone jest że co do milimetra wchodzi kopułka a przewody niestety mogą zostać zerwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Silnik ładny, jeszcze jak doda się washa i brudzenie to bd. super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam po urlopowej przerwie. W między czasie dokończyłem zawieszenie tył, pomalowałem koła i zacząłem środek. Zawieszenie: (mało widać...) Koła: (kolor aluminium): Pomalowane części ze środka (na body color) jeszcze będą malowane innymi kolorkami później: A teraz CIEKAWOSTKA. Jako że szkoda mi było kasy na flock to wypróbowałem metodę którą ktoś tylko nabąknął na innym forum że używa zamiast flocku... mąki. Początek taki sam jak przy nakładaniu flocku czyli najpierw Wikol, potem posypka. Z flokiem tutaj byłby już koniec pracy ale mąka jest biała więc trzeba jeszcze ją pomalować aero na odpowiedni kolor i walnąć lakierkiem matowym. Bez żadnych gratów w środku wygląda... tak se- nierówno itd... ale kiedy wstawiłem fotele do podglądu to efekt mnie powalił. Jest naprawdę super (wg. mnie...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Według mnie wnętrze jest super! Podoba mi się ten model, sam chcę zacząć mini więc dokładnie przejrzałem ten temat. Jak byś jeszcze dodał ubrudzenie silnika to było by SUPER! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Dziękuję. Brudzenie będzie lecz skromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Może być lekkie, wyjdzie na to, że silnik jest zadbany. Ten kolor wnętrza to szary matowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Wg instrukcji powinien być szary a ja użyłem resztki pactry takiej niebiesko-szarej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Pomysł z mąką ciekawy a efekt doskonały, mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam. DUŻA AKTUALIZACJA Środek gotowy: -gotowe fotele -gotowa deska rozdzielcza i kierownica -dokończony przedział silnika- dodano również kable i przewody paliwowe (?) Kasta+maska: -wyszlifowane łączenie form (tylko 2 miejsca) -pomalowane kolorem bazowym- spray motip nakładany z aerografu -pomalowane listwy chromowane przy oknach bocznych -zapuszczone na czarno linie podziału OBECNIE: -kasta jest po 1 warstwie lakieru APP (przy okazji uwaliłem pół balkonu bo się rozlał i czuję się... źle) -jutro kolejna warstwa i potem polerka ZDJĘCIA: CIEKAWOSTKOWE PORÓWNANIE Porównanie z dźwigiwem czołgowym JT-34 budowanym przez mojego brata w tej samej skali. http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=16982&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Porównanie robi wrażenie tak samo jak cała reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Fajniutkie malenstwo Fajny wash na siedzieniach, daje delikatny cien, a nie wygladaja jak ubrudzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 Prace idą w dobrą stronę, powodzenia, podoba mi się model mini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 21 Września 2013 Autor Share Napisano 21 Września 2013 Model jest już ukończony, jednak nie miałem czasu na częstą aktualizację więc wrzucę wszystko naraz, a za kilka chwil będzie galeria. Model zmienił koncepcję- nie będzie chromów. Będzie bardziej w wersji tuningowej niż oryginalnej. Boczki drzwi: Kasta pomalowana, z pomalowanym wnętrzem ,zamontowanymi boczkami oraz szybami: Zakładanie kasty na podwozie. Baaaaardzo stresujące i dość ciężkie: Zmiana koncepcji- będzie tuning: TO KONIEC WARSZTATU. RESZTA ZDJĘĆ BĘDZIE W GALERII LINK: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=39855 ZAPRASZAM I DZIĘKUJĘ ZA POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi