Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano (edytowane)

Koledzy i Koleżanki...

Jak w temacie - znacie może jakieś zasoby internetowe lub publikacje z dobrymi rysunkami i planami okrętów wojennych z początku XX w. lub końcówki XIX w. ? Nie mam nic konkretnego na myśli ani konkretnego państwa jednak zaczyna interesować mnie ten temacik. Może pomożecie.... ?

Edytowane przez Gość
Napisano

Kiedyś chodziłem po stronie serwisu historycznego francuskiego ministerstwa obrony, gdzie było dużo zeskanowanych fajnych planów, ale link, który mi pozostał wyrzuca błąd 404 . Znalazłem stronę www.servicehistorique.defense.gouv.fr, ale rolę samej biblioteki przejęła chyba ta: http://bibli-aleph.polytechnique.fr/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=WHA01 - niestety, ni w ząb nie kumam francuskiego (a przynamniej nie tej wersji ).

bzzz-bzzz

• Super Moderator
Napisano

Dzięki choć po pierwszym podejściu mam mieszane uczucia co do moich możliwości mobilnych po tych dziwnie-języcznych stronach No nic - będę próbował

Napisano
po pierwszym podejściu mam mieszane uczucia co do moich możliwości mobilnych po tych dziwnie-języcznych stronach

Oj tam oj tam...

Uruchamiasz Google Chrome albo translate.google.pl i z każdą stroną można sobie poradzić.

Co prawda niektóre tłumaczenia przypominają wypowiedzi Kalego, ale w większości przypadków można się domyśleć co autorzy mieli na myśli.

BTW - ciekawe co się stało z www.servicehistorique.defense.gouv.fr, bo nawet tu:

http://www.defense.gouv.fr/site-memoire-et-patrimoine/ressources/documentation/les-ressources-documentaires-en-ligne-du-service-historique-de-la-defense

... jest link datowany na luty 2013. I .... 404

Pozdrowionka

ZzB

P.S.

Wyszedł kolejny numer specjalny Okrętów Wojennych - "Z dziejów floty francuskiej". Jest kilka wyjątkowych brzydactw.

• 5 weeks later...
Napisano

Skoro jesteśmy przy temacie, ma ktoś może jakieś plany lub dokumentacje dotyczącą torpedowców ze stoczni Yarrow z lat 1885-1905?

Napisano

Witam!

Jeśli chodzi o flotę angielską to polecam: British Destroyers 1892-1953 (Part 1 i 2).

Planów nie ma, ale są rzuty z góry i z boku.

Pozdrawiam