wuwumaster Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 Witam, prace nad modelem zacząłem już spory czas temu, ale może po kolei jak to było: przy jakiejś kolejnej okazji dostałem od mojej lubej dobrze obecnie znany model Spitfire-a: ponieważ nie był to zwykły kolejny kupiony model a prezent sprawa nabrała wymimary politycznego - trzeba się będzie postarać! miałem już jakąś blaszkę "na zaś" (jednego takiego Spita już miałem zrobionego, wiedziałem że jeszcze do niego wrócę) a po niedługim czasie na allegro udało się po dość okazjonalnej cenie kupić zestaw Airesa, potem się dały upolować klapy, potem się jeszcze domówiły detele Pavli, reasumując górka dodatków zaczęła rosnąć: zabrałem się do pracy, żywice Airesa są dedykowane do modelu Tamyi - z jednej strony noszą znamiona błędów tego zestawu (za krótki nos - maławe w porównaniu z Airfixem pokrywy silnika, wąski kadłub - węższa ściana p.ogniowa, najbardziej zewnętrzne km-y w skrzydłach są za blisko) jakoś to się musi dać pożenić z drugiej - kokpit jest tak szeroki że praktycznie nie jest możliwe wstawienie go w zestaw Tamyi, za to Airfix jest bardziej pękaty, po przeszlifowaniu kadłuba do niemal prześwitującego kokpit daje się wpasować. Wlewy poodcinane, elementy oczyszczone, kadłub skrócony o nos, skrzydła przecienione, wycięte luki z góry pod panele nad km-ami, z dołu pod osłony skrzynek amunicyjnych. Obecnie z głównych praco zostało mi dokończyć pocienianie jednej połówki skrzydła i przygotowanie miejsca na klapy (jako że te detale doszły prawie na końcu) no i oczywiście korekta lotek, kilka fotek jak to aktualnie wygląda: Co do malowania - udało mi się upolować kalki Aeromastera, model będzie nosił oznaczenia samolotu DWoO, 610 dywizjon (Country of Chester) z okresu początkowego bitwy o Anglię (moja ulubiona kolorystyka Spitfire-ów). Może to i oklepane malowanie (Tamyia daje m.in. te kalki) ale na półce mam już wspomnianego Airfix-owego Spita Ia DWoK, więc będzie dwóch kolegów z dywizjonu, ot taka koncepcja Poza sporą ilością dokumentacji w pdf-ach mam do dyspozycji kilka papierowych, w tym bodaj najistotniejszą - SAM Publications, Tutaj pytanie do Szanownych Tu Zaglądających - zwłaszcza Spitfire-specjalistów, Spitfire-miłośników i wszystkich mających co większą wiedzę o tych maszynach: otóż mimo poszukiwań po necie nie udało mi się natrafić na w miarę przyzwoite KOLOROWE zdjęcia silnika w Spitach I czy II (bo różnica niewielka w tej kwestii), owszem - w książce SAM są kolorowe zdjęcia - ale miniaturki i do tego przedstawiają egzemplarz wyciągnięty po latach niedoli z jakiegoś magazynu, porozbierany do remontu, bardziej mroziaty od kurzu brudu i odpryskujących resztek farby niż żeby dało się z tego coś więcej wywnioskować. To jaki jest ogólnie kolor wnętrza (interior green) to jasna sprawa, chodzi mi o kolorystykę silnika, głowic, sprężarki, układ przewodów z ich kolorystyką. Są zdjęcia "wypasionych" modeli ale wolałbym bazować na zdjęciach oryginałów. Jeżeli ktoś takowymi zdjęciami dysponuje - bardzo proszę o pomoc ! pozdrawiam! ww p.s. przepraszam za jakość zdjęć, jak widać po dobitej dacie i godzinie (sic! nie mój aparat - nie zwróciłem uwagi że toto jest włączone, zorientowałem się jak przyszło zgrywać zdjęcia...) zdjęcia robione tuż przed wpisem, ciężko już było liczyć na światło dzienne a nie dorobiłem się dobrych warunków do fotografowania póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 Tu jest parę fajnych zdjęć komory silnika: http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/47653-spitfire-mkv-merlinengine-bay-images/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Też się nad tym zastanawiam. Szkoda żywic na te rowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi