mosin Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Witam! Jestem właśnie w trakcie budowy TOPRowskiego Sokoła i mam "mały"problemik. Oszklenie jest po prostu FATALNE a do tego brakuje jednego z elementów. Mam pytanko nieśmiałe: jak i z czego dorobić? Jak kształt pożądany uzyskać? Kiedyś, dawno temu (jak jeszcze dinozaury po ziemi biegały) próbowałem z kliszą rentgenowską, ale albo wtedy inne te klisze były albo sam nie wiem co i teraz mi ni chu chu nie wychodzi. Pomóżcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Jeśli już zamknąłeś kadłub to w sumie będzie problem, jeśli nie, to zaopatrz się w modelinę, ( polecam fimo) ulep kulkę i wciśnij w kadłub tak by wyszla przez okno ale tylko tak z 2do 3 mm, musi być dobrze wygnieciona bo plastik jest kruchy i łatwo go złamać, ba nawet urwać cały dziób. Potem do lodówki, jak modelina stwardnieje powoli się jej pozbywamy z modelu, i utwardzamy np. przez gotowanie. Potem należy ponownie wsadzić do modelu i oszlifować na równię z kadłubem, so odpowiedniego kształtu. Tak przygotowane kopyto polerujemy bardzo dokładnie, i w razie potrzeby malujemy lakierami, musi być lustro. Wytłaczamy na tym szybki przy użyciu specjalnego pudełka, odkurzacza i opalarki. Najważniejsze by pudło bylo naprawdę sztywne. Materiałem jakiego użyłem była bezbarwna sztywna okładka na dokumenty, rysy na niej znikną po tloczeniu. Poczytaj o metodzie vacu i będziesz wszystko wiedział, i pooglądasz obrazki Jedyną wadą tego materiału jest to ż strzasznie widać tłuszcz z paluchów i trzaba by pracować w rękawicach, choć widziałem kiedyś bezbarwne płytki hips i powinny być idealne w grubości 0,2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Możesz również wykonać wszystkie szybki z cienkiej folii w jaką pakuje się rożne duperele z Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi