Skocz do zawartości

Przygotowanie modelu, wash i weathering

yahoopl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po 15 latach kupiłem gotowy kit od Italeri i mam zamiar wrócić do zabawy. Od kilku godzin szukam informacji jak wykonać zabiegi jak w temacie. Techniki już w teorii znam, nie mogę jednak znaleźć odpowiedzi na mój problem, mianowicie:

Czy mogę wykonać w/w zabiegi w następujący sposób:

1. Odtłuszczony model w ludwiku zabezpieczę podkładem do zderzaków

2. Wykonam malowanie farbami akrylowymi (takie dostałem w zestawie), dokupię farbki pewnie pectry

3. Zabezpieczę warstwę sidoluxem rozcieńczonym z wodą 1:1

4. Wykonam kalkomanie

5. Zabezpieczę ją sidoluxem 1:1

6. Suche pigmenty (takie) rozpuszczę z wodą/wódką i wykonam WASH

7. Poczekam aż wyschnie i naniosę błoto (suchy pędzel i gruby pigment) i inne brudki na sucho

8. Zabezpieczę lakierem do włosów

Wszystko do tych zabiegów znajdę w domu. I teraz może pytania:

1. Czy ta kombinacja przejdzie? Wódka nie rozpuści sidoluxu? Punkt 6

2. Z czym mieszać suche pigmenty żeby uzyskać "grubą maź"?

3. Jaki lakier do włosów? (czy to to samo co sidolux, akryl?)

4. Czy w/w zabiegi nie sprawią, że model będzie się świecił jak psu ... ;)

5. Inwestować w wash olejny czy na tych proszkach uzyskam podobne efekty?

Na koniec dodam, że wszystkich tych technik uczę się od podstaw, jeżeli wybrałem trudną ścieżkę i na początek zbyt skomplikowaną, proszę naprowadźcie mnie Nie mam aerografu, wszystkie prace będę wykonywał pędzlami. Model za jaki się zabrałem to Italeri King Tiger 1\72. Zakupy chcę wykonywać pod kątem pancerki z WW2.

1. Odtłuszczony model w ludwiku zabezpieczę podkładem do zderzaków

Od początku byle jak. Mr. Surfacer będzie lepszy.

2. Wykonam malowanie farbami akrylowymi (takie dostałem w zestawie), dokupię farbki pewnie pectry

Pactry. Pod aerograf jak najbardziej, łatwo rozcieńczysz je np. wódką.

3. Zabezpieczę warstwę sidoluxem rozcieńczonym z wodą 1:1

Ja kładę pędzlem bez rozcieńczania i Tobie też taką metodę polecam.

4. Wykonam kalkomanie

Pamiętaj o płynach set/sol.

Co do reszty się nie wypowiadam bo nie mam doświadczenia z pancerką.

Panowie, nie mam aerografu i w najbliższym czasie nie mam zamiaru przeznaczać na tą zabawę 300-400zł. Googlowałem za tanimi rozwiązaniami i sporo osób polecało techniki które opisałem powyżej, problem polega na tym, że samodzielnie "skleiłem" kilka technik ze sobą i nie wiem czy nic nie będzie się tam gryzło.

Podkład wybrałem taki, a nie inny ponieważ nałożę go mgiełką ze sprey'u. Aero kupię ale na tą chwilę rozwiązaniem musi być pędzel i techniki nim wykonane.

OK, kupiłem surfercer 500, kompresor z butlą 3,5l i aero TG203.

Wciąż nie wiem, czy jak pokryję model sidoluxem, czy mogę na tym robić WASH akrylowy i ewentualny nadmiar jakoś zebrać, czy woda nie rozpuści tego sidoluxu?

oczywiście, że możesz, natomiast jest to trudniejsze. polecam eksperymenty z washem olejnym, który możesz ścierać i przemalowywać nawet po paru dniach.