yahoopl Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Witam, po 15 latach kupiłem gotowy kit od Italeri i mam zamiar wrócić do zabawy. Od kilku godzin szukam informacji jak wykonać zabiegi jak w temacie. Techniki już w teorii znam, nie mogę jednak znaleźć odpowiedzi na mój problem, mianowicie: Czy mogę wykonać w/w zabiegi w następujący sposób: 1. Odtłuszczony model w ludwiku zabezpieczę podkładem do zderzaków 2. Wykonam malowanie farbami akrylowymi (takie dostałem w zestawie), dokupię farbki pewnie pectry 3. Zabezpieczę warstwę sidoluxem rozcieńczonym z wodą 1:1 4. Wykonam kalkomanie 5. Zabezpieczę ją sidoluxem 1:1 6. Suche pigmenty (takie) rozpuszczę z wodą/wódką i wykonam WASH 7. Poczekam aż wyschnie i naniosę błoto (suchy pędzel i gruby pigment) i inne brudki na sucho 8. Zabezpieczę lakierem do włosów Wszystko do tych zabiegów znajdę w domu. I teraz może pytania: 1. Czy ta kombinacja przejdzie? Wódka nie rozpuści sidoluxu? Punkt 6 2. Z czym mieszać suche pigmenty żeby uzyskać "grubą maź"? 3. Jaki lakier do włosów? (czy to to samo co sidolux, akryl?) 4. Czy w/w zabiegi nie sprawią, że model będzie się świecił jak psu ... ;) 5. Inwestować w wash olejny czy na tych proszkach uzyskam podobne efekty? Na koniec dodam, że wszystkich tych technik uczę się od podstaw, jeżeli wybrałem trudną ścieżkę i na początek zbyt skomplikowaną, proszę naprowadźcie mnie Nie mam aerografu, wszystkie prace będę wykonywał pędzlami. Model za jaki się zabrałem to Italeri King Tiger 1\72. Zakupy chcę wykonywać pod kątem pancerki z WW2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 1. Odtłuszczony model w ludwiku zabezpieczę podkładem do zderzaków Od początku byle jak. Mr. Surfacer będzie lepszy. 2. Wykonam malowanie farbami akrylowymi (takie dostałem w zestawie), dokupię farbki pewnie pectry Pactry. Pod aerograf jak najbardziej, łatwo rozcieńczysz je np. wódką. 3. Zabezpieczę warstwę sidoluxem rozcieńczonym z wodą 1:1 Ja kładę pędzlem bez rozcieńczania i Tobie też taką metodę polecam. 4. Wykonam kalkomanie Pamiętaj o płynach set/sol. Co do reszty się nie wypowiadam bo nie mam doświadczenia z pancerką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Kup sobie aerograf bo w pancerce niemieckiej a juz zwłaszcza w 1:72 niewiele zdziałasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoopl Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Panowie, nie mam aerografu i w najbliższym czasie nie mam zamiaru przeznaczać na tą zabawę 300-400zł. Googlowałem za tanimi rozwiązaniami i sporo osób polecało techniki które opisałem powyżej, problem polega na tym, że samodzielnie "skleiłem" kilka technik ze sobą i nie wiem czy nic nie będzie się tam gryzło. Podkład wybrałem taki, a nie inny ponieważ nałożę go mgiełką ze sprey'u. Aero kupię ale na tą chwilę rozwiązaniem musi być pędzel i techniki nim wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 będzie się świecił użyj farby matowej albo satynowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 zachęcam do przestudiowania całego działu na niniejszym forum techniki modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoopl Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 OK, kupiłem surfercer 500, kompresor z butlą 3,5l i aero TG203. Wciąż nie wiem, czy jak pokryję model sidoluxem, czy mogę na tym robić WASH akrylowy i ewentualny nadmiar jakoś zebrać, czy woda nie rozpuści tego sidoluxu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 oczywiście, że możesz, natomiast jest to trudniejsze. polecam eksperymenty z washem olejnym, który możesz ścierać i przemalowywać nawet po paru dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi