Skocz do zawartości

tamiya x-20a acrylic thinner

kzugaj

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy powyzszy produkt ma dodatek w postaci opozniacza czy to jest tylko rozcienczalnik? Jak nie to czy mozna do farb od tamki z tym rozcienczalnikiem dodac opozniacz od Vallejo.

Aktualnie mam problem z biala xf2 od tamki. Malowane areo, troche plul a farba po wyschnieciu wyglada jak warstwa proszku zlapana na klej (za slabo rozcienczona pewnie wysychala w locie):) Rozcienczalem woda kranowka w proporcjach na oko proba na modelu I dodawanie wody jak bylo za malo. Drugi raz bede zmywal farbe I probowal klasc na nowo. Moze to tylko wina starej farby ale wole poradzic sie kolegow z wiekszym doswiadczeniem. Dodam ze mam male doswiadczenie w malowaniu areo (dopiero jeden model) ale wczesniem nie mialem takiego problem.

Cześć,

Ja stosuję X-20A do rozcieńczania farbek Tamiya, Lifecolor i Vallejo, ale dodaję zawsze 2-3 kroplę opóźniacza do farb akrylowych, kupionego w sklepie dla plastyków.

Pozdrawiam

Maciej BUDYŃ Bedyński

Do rozcieńczania farb akrylowych Tamiya najlepiej nadaje się Mr Color Leveling Thinner, który ma w sobie opóźniacz.

Ponieważ wielokrotnie tu na forum padają stwierdzenia, że do rozcieńczania farb akrylowych najlepiej nadaje się Mr Color Leveling Thinner, który (według Gunze) jest rozcieńczalnikiem do farb celulozowych, mam pytanie czy ktoś natknął się gdzieś na informację, że firma Gunze, a może Tamiya to potwierdza.

Dla mnie to brzmi tak jakby ktoś napisał, że do rozcieńczania oleju do frytek najlepszy jest płyn do zmywania naczyń.

Więc ciekaw jestem, czy któraś z firm produkujących lakiery akrylowe proponuje używanie rozcieńczalnika celulozowego.

Od czasu gdy malując płot rozcieńczyłem farbę ftalową rozcieńczalnikiem nitro (prawie to samo co celulozowy), jestem bardzo ostrożny - bo rozcieńczało się super i farba szybciej schła, tylko zleciała z płotu po pierwszej zimie.

raczej oficjalnie tamiya nie poda że można do roscięczania jej farb akrylowych stosować produkt konkurencji który sprawdza się rewelacyjnie do pactry również wiem z doświadczenia natomiast kompletnie nie nadaje się do Lifecolor i Vallejo one się ścinają

Do rozcieńczania farb akrylowych Tamiya najlepiej nadaje się Mr Color Leveling Thinner, który ma w sobie opóźniacz.

Ponieważ wielokrotnie tu na forum padają stwierdzenia, że do rozcieńczania farb akrylowych najlepiej nadaje się Mr Color Leveling Thinner, który (według Gunze) jest rozcieńczalnikiem do farb celulozowych, mam pytanie czy ktoś natknął się gdzieś na informację, że firma Gunze, a może Tamiya to potwierdza.

Dla mnie to brzmi tak jakby ktoś napisał, że do rozcieńczania oleju do frytek najlepszy jest płyn do zmywania naczyń.

Więc ciekaw jestem, czy któraś z firm produkujących lakiery akrylowe proponuje używanie rozcieńczalnika celulozowego.

Od czasu gdy malując płot rozcieńczyłem farbę ftalową rozcieńczalnikiem nitro (prawie to samo co celulozowy), jestem bardzo ostrożny - bo rozcieńczało się super i farba szybciej schła, tylko zleciała z płotu po pierwszej zimie.

Tak jak Toyota nie potwierdzi, że zamienniki ich części pasują do ich samochodów, tak Tamiya nie potwierdzi, że rozcieńczalnik Gunze pasuje do farb Tamiya. Potwierdzam to z autopsji.

....Tak jak Toyota nie potwierdzi, że zamienniki ich części pasują do ich samochodów, tak Tamiya nie potwierdzi, że rozcieńczalnik Gunze pasuje do farb Tamiya. Potwierdzam to z autopsji.

No właśnie jestem pewny, że Toyta nie potwierdzi, że płyn do spryskiwaczy Toyoty nadaje się do układu hamulcowego w innych samochodach. Na szczęście kierowcy są bardziej rozsądni od modelarzy i nie próbują tu eksperymentów.

Zwróć uwagę, że mnie w ogóle nie chodzi o konflikt "Gunze" - "Tamiya" tylko o to czy rozcieńczalnik celulozowy nadaje sie do farb akrylowych.

Wielu ludzi uważa, że jak z dwóch produktów nie robi się glut to już jest super i można je mieszać. A to jest totalna bzdura. Powtórzę. Płyn do mycia naczyń bardzo ładnie miesza się z olejem do smażenia frytek - tylko w wyniku tego połączenia nia ma ani oleju ani płynu, choc nie ma też gluta.

Być może nie mam racji, ale jestem przekonany, że gdyby rozcieńczalnik celulozowy Gunze nadawał się do farb akrylowych to ludzie z Gunze na pewno by sie tym pochwalili.

PS. Sam rozcieńczam Pactry i MM rozcieńczalnikiem Gunze, ale rozcieńczalnikiem do farb akrylowych.

odpowiedź masz w poście do jednych farb się nadaje pektra tamiya a do innych też teoretycznie akrylowych już(farby mają przeciesz rużny skłat chemiczny) nie opinie czy się nadaje nie opieram na tym że się farba dobrze w pojemniku wymieszała tylko na tym że pomalowałem w ten sposób kilka modeli i komfort pracy świetny zarówno nakładania farby na model jak i braku problemów ze strony aerografu a jak już przewija się wątek płynu do spryskiwaczy to powiem że świetnie czyści się aerograf zimowym płynem z orlenu

Marak Przecież napisałem Tobie, że Leveling Thinner jak najbardziej nadaje się do farb Tamiya XF. Jak chcesz się przekonać, to spróbuj niewierny...Maraku