M.A.V. Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Wczoraj przyszła do mnie paczka z tym nowym modelem Oscara w skali 1:350. Ogólnie jak na HB przystało wypraski porządnie zrobione chociaż mam wrażenie że niezbyt wiernie. (na pierwszy rzut oka rzuca się mocno zaokrąglony spód kadłuba a przecież Antieje były w przekroju bardziej prostokątne z zaokrąglonymi "kantami" - szczególnie w obrębie wyrzutni). Co więcej, porównując ten model z Oscarem II ze Zwiezdy różnice widać gołym okiem. I są one dość znaczne Żeby nie być gołosłownym postaram się jutro wrzucić kilka fotek porównawczych (dziś niestety nie wyrobię się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2013 Kilka fotek pudła oraz zawartości: A teraz małe porównanie z modelem Oscara, który wypuściła Zvezda (czarne wypraski). Gołym okiem widać że różnice są "kolosalne", począwszy od kształtu kadłuba, przez lokalizacje otworów przelewowych aż po gabaryty i lokalizacje wyrzutni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Zgodzę się, niby szczegółów dużo, ale ogólnie model skopany. Szkoda wydawać stówę za taką "nowość", a w Zvezdzie wystarczy spiłować płetwę brzuszną na rufie i zrobić 2 na obudowach wałów. Plany jednoznacznie mówią - "HB ssie" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 Masz rację. Ja też jestem mocno rozczarowany. I trochę się dziwię bo ich ALFA w 1:350 dużo bardziej dopracowana. Z tym OSCAREM to mam wrażenie że po prostu przeskalowali ten ich wcześniejszy modelik z 1:700. Chociaż trochę się "ogarnęli" bo dolne usterzenie na rufie jest już podwójne a nie pojedyncze jak w 1:700. Trochę się boje bo czuje że będą chcieli wypuścić TYPHOONA w 1:350, a jak ma być tak niedopracowany jak ten OSCAR (jeśli przeskalują tego 1:700) to chyba go oleje. Chociaż bardzo chciałbym mieć jego model w tej skali - poluje na Ravella ale na razie same pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 niedawno był na alezło, ale akurat nie miałem kasy mam w zasadzie Kurska i Oriola z gwiazdki, więc zrobię Oriola z zamkniętymi wyrzutniami - fajne są modele chińskich SSN-ów np Xia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Plany jednoznacznie mówią - "HB ssie" ;) Tiaaaaaaaa, a które są właściwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 fajne są modele chińskich SSN-ów np Xia Ja to mam mocne odchylenia jeśli chodzi o okręty podwodne: - jak współczesne powojenne to tylko ZSRR - jak starsze to tylko niemieckie i japońskie Z chińskich posiadam tylko jeden model Typu 033 - ale zakupiony tylko i wyłącznie z planami przebudowy na ROMEO okonek - no właśnie plany OSCARÓW są różne. Zeskanowałem chyba z 5-6 planów i wrzuciłem do CADa to żadne się nie pokrywają Ostatnio załatwiłem sobie dwa filmy o Kursku to może tam się uda coś "zaobserwować" z detali czy geometrii. Trochę mnie to dziwi bo to w końcu nie taka nowa konstrukcja więc plany w miarę skrystalizowane powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Dokładnie. Takie przykładanie fotki do planów nic nie da, chociaż najbardziej mi to pasuje do chińskich i polskich planów lub odwrotnie jak kto woli. Ty masz możliwość przyłożenia wyprasek i też mówisz że nic z tego. Hmm.... mógłbyś na sucho poskładać kadłub i pokrywy wyrzutni ( właśnie ten obszar mnie najbardziej intryguje ) i zrobić jakieś fotki ? Może wtedy da się coś wywnioskować na podstawie porównania z fotkami oryginałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 okonek - ja się głównie wzorowałem na dwóch planach: 1. z OW nr47 (2001/2) - rys. p.Kaczmarczyka 2. nTW nr2000/10 - rys. p.Grotnika Udało mi się je dość wiernie zeskanować w większej rozdzielczości, a fajne są bo jest i widok z dziobu i z rufy. Coś tam w necie jeszcze wygrzebałem jakieś rzuty, ale zazwyczaj nie ma skali ani nawet podziałki poza tym marnej jakości. Szczerze powiem że do obu tych planów (z OW i nTW) dużo bardziej pasuje model HB. Nie wiem tylko dlaczego przekrój kadłuba zrobili taki kulisty - to ewidentnie największy feler tego produktu. Postaram się w najbliższym czasie złożyć ten kadłub i wrzucę jakieś foto, chociaż chyba wypadałoby założyć wtedy już jakiś temat warsztatowy A ja jeszcze walczę z ALFĄ i HOTELEM... stan prawie surowy bo trwa na obudwu walka z otworami przelewowymi (pierwszy raz ambitnie postanowiłem podziurawić kadłuby) a wysiadł mi zasilacz do vellemana Poza tym ostatnio czasu mało do dłubania dlatego nie zakładałem żadnego warsztatu bo nawet nie ma co pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Nie wiem tylko dlaczego przekrój kadłuba zrobili taki kulisty - to ewidentnie największy feler tego produktu. W którym miejscu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2013 okonek - trochę przerysowane mi to wyszło, ale mniej więcej tak to wygląda jak ten szary owal. Wg. mnie przekrój powinien być dużo bardziej "kanciasty" - szczególnie w obrębie wyrzutni (tak to przynajmniej wygląda na zdjęciach U HB jest ewidentnie przekrój walca w dolnej części kadłuba. Model Zvezdy jest dużo bardziej "kanciasty" w przekroju. Chociaż z drugiej strony na widoku z przodu w tym numerze nTW co pisałem wcześniej dolna cześć kadłuba jest bardziej kulista (bardziej pasuje do wyprasek HB) I bądź tu człowieku mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 No to zobaczmy co mamy. Plany polskie, chińskie i rosyjskie Widok z przodu w/g planów polskich, chińskich, rosyjskich (ten wariant moim zdaniem odpada), rosyjski przekrój kadłuba i fotka oryginału od przodu. Owalność dolnej części kadłuba występuje co bardzo dobrze widać na fotkach okrętów w doku. Jeszcze coś z dzisiejszego śmigania po sieci. Osobiście najbardziej pasuje mi ten rosyjski przekrój kadłuba. Szkoda, że tylko tyle mam. Czekam na fotki, o które prosiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 okonek - to teraz mam zagwozdkę Chyba nie będę kombinował i zrobię go prosto z pudła tak jak jest. Co do fotek... Niestety okazało się że klapy marnie pasują do wyciętych otworów w kadłubie i "wihajstry" przytrzymujące klapy od środka są za grube (po zmontowaniu na surowo jest wokoło szczelina ponad 1mm). Jestem w trakcie szlifowania i dopasowywania żeby jako tako wyglądało. Jak spasuje to umieszczę foto - najprawdopodobniej jutro wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 okonek - obiecane fotki. Mam nadzieję że trafiłem w to o co ci chodziło. Niestety nie mam zbyt dobrego sprzętu do robienia zbliżeń. Jeszcze na koniec fotka od dziobu: Jak już pisałem klapy wyrzutni są licho dopasowane do dziur - sporo szlifowania. Po długiej walce obciąłem "wihajstry" i na razie klapy są na gładko dopasowane (szpary jak widzisz pozostały). Mam od razu pytanie - masz może jakieś dobre foto w swoich zasobach otwartej wyrzutni? Chodzi mi dokładnie o te siłowniki do otwierania. Planuje zrobić w modelu dwie klapy otwarte a w ogóle ich nie ma na wypraskach więc chcę coś sztukować we własnym zakresie a wszystkie zdjęcia jakie znalazłem to są albo niewyraźne albo nie widać całego siłownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Hmmm... powiem tylko, że jest lepiej niż myślałem po przeczytaniu Twego pierwszego postu. Najbardziej martwiłem się o boki kadłuba pod wyrzutniami Granitów. Dałbyś jeszcze fotkę dziobu z boku ? To drugie miejsce, które mnie trochę intryguje. Wygląda na to, że model zwezdy-revella przechodzi do historii. masz może jakieś dobre foto w swoich zasobach otwartej wyrzutni?Chodzi mi dokładnie o te siłowniki do otwierania. Planuje zrobić w modelu dwie klapy otwarte a w ogóle ich nie ma na wypraskach więc chcę coś sztukować we własnym zakresie a wszystkie zdjęcia jakie znalazłem to są albo niewyraźne albo nie widać całego siłownika. Foto:Balacer Tylko tyle na szybkiego ale proponuje posiłkować się tą relacją: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=59&t=116996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2013 okonek - podziękował Ta relacja bardzo się przyda. Fotki wkrótce, może uda mi się załatwić jakiś lepszy sprzęt do zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 31 Grudnia 2013 Share Napisano 31 Grudnia 2013 Jeszcze na koniec fotka od dziobu Prosiłem o fotkę z boku bo interesuje mnie sprawa wyoblenia dziobu. Zaznaczyłem to na rysunku. Jak widać krzywizny w dolnej i górnej części kadłuba zaczynają się w rożnych miejscach. Wypatrzyłem to na fotkach z doku ale tylko na pokazanych rysunkach i jeszcze jednym kolorowym przekroju zostało to odwzorowane. Jak to wygląda w modelu ? Przykładowa fotka: Foto:Balancer Moje dotychczasowe wyobrażenia kształtu kadłuba uformowane poprzez wczesne rosyjskie ( zapewne jeszcze radzieckie ) rysunki całkowicie stanęły na głowie. Pociesza mnie tylko fakt, że nie jestem jedyny PS. Zakładaj relacje w warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 okonek - mam nadzieje że w miarę to widać. Zaznaczyłem na czerwono gdzie się w modelu zaczynają krzywizny. To przesunięcie na modelu ma 0,65cm więc na "żywca" to by było około 2,3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Dzięki M.A.V. Posługując się naszymi fotkami wyszło mi, że ........... nie jest idealnie ale kupię sobie ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2014 Dzięki M.A.V. ... nie jest idealnie ale kupię sobie ten model Nie będziesz zawiedziony - w pakiecie są śliczne miniaturowe Granity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi