Skocz do zawartości

Bofors wz.1936 1/72 ACE

gumowy01

Rekomendowane odpowiedzi

ArtMac co do oceny modeli Mirage to się nie zgodzę. Jak na cenę za którą są oferowane to reprezentują bardzo przyzwoity poziom. Co do RPM-u to... tu można podyskutować nad niektórymi modelami.

Kolego ArtMac - czemu wg Ciebie modele Mirage ( C7P czy 7TP) są tandetne?

To ja ciebie zapytam się tak samo, no właśnie dlaczego? Po co tyle poprawek do tych modeli w postaci Wielkich zestawów "waloryzacyjnych" tuszujących wszystkie braki i niedoróbki i ciągłych narzekań w tematach warsztatowych, że brakuje tego i tam tego??

Widzę że kolega ArtMac ma takie trochę nie powiem dziwne, ale inne podejście do modeli.

Modele z firmy Mirage Hobby te na podwoziu czołgu Vickers są bardzo ładne. Naprawdę ja może poza brakującymi nitami na bokach wieży i kadłuba nie widzę tam jakiś dużych niedociągnięć. Co się da przerabiam i tak we własnym zakresie. Narzekać nie ma na co bo to jest model wtryskowy, więc siłą rzeczy niektórych detali nie da się przeskoczyć (nity). Co do zestawów blaszek to nie jest tak że są wydane bo model skopany. Blaszki są po to aby ewentualnie jeżeli ktoś chce wymienić to i owo i uatrakcyjnić model. Zresztą jak byś był łaskaw zobaczyć do modeli wtryskowych które np zdobywały nagrody jako model roku jak np PZ IV ausf H firmy Revell także wyszło sporo zestawów blaszek, co nie zmienia faktu że model jest piękny i bez nich. Ot po prostu tak się rynek kręci, wychodzi model a zaraz do niego kupa waloryzacji.

Artmac - nie odpowiada się pytaniem na pytanie, to w kwestii kultury osobistej, jeśli ja używam Ciebie/Twoje itd. z dużych liter to brak analogicznej reakcji ze strony interlokutora wskazuje na jego niski poziom...

Wracając do merytoryki proszę więc o wskazanie opisanych braków i niedoróbek w wymienionych przeze mnie modelach Mirage oraz linki do warsztatów z ww modelami - C7P to bardzo dawno na Forach nie widziałem :

Po co tyle poprawek do tych modeli w postaci Wielkich zestawów "waloryzacyjnych" tuszujących wszystkie braki i niedoróbki i ciągłych narzekań w tematach warsztatowych, że brakuje tego i tam tego??
.

Z posiadanej przeze mnie wiedzy i kilkunastoletniego doświadczenia - 72-jka lądowa (muszę zgodzić się z Kolegami Złośliwiec i Gumowy01 w tym temacie) wynika, że mamy ogromną ilość dodatków - blach, żywic- do teoretycznie wszystkich modeli - od samoskładalnych (ale często niedokładnych/"skopanych") modeli Dragona, po wymagające dużego samozaparcia często "modelopodobne" Ace czy MW ( choć i w Ace są wyjątki nieźle spasowanych modeli). Nie służą one tylko poprawkom ale przede wszystkim WALORYZACJI i uzyskaniu często grubości/szczegółów elementów nieosiągalnej na nawet najnowszych wtryskarkach ( a pamiętać należy że Mirage czy RPM to często wypusty sprzed kilku-kilkunastu lat). W praktyce zaś i tak bardzo często nie ma "blaszek" do modelu który mam i chcę poprawić/zwaloryzować

W mojej opinii Mirage serii Vickers/T26/7TP są w dobrym stanie średni/może nawet wyższy a RPM który znam ( Staghoundy) to raczej średnie modele, na pewno nie tandeta. Do tandety raczej zaliczałbym subiektywnie na XXI w Hasegawę czy stare Airfixy ( czołgi a nie ciężarówki)...

• 3 months later...

jako,że jakiś czas temu sobie kupiłem ACE to się podzielę jeszcze jakimiś fotkami,pomimo ,ze były już pokazywane z linkiem do Facebooka a nie każdy go chce mieć :

20140604_171540_zps411b4a6e.jpg

20140604_171337_zps0f005f86.jpg

20140604_171318_zps6b77c818.jpg

20140604_171324_zps3110743e.jpg

20140604_171329_zps0b0c54fd.jpg

20140604_171421_zpsa3d4930d.jpg

20140604_171443_zpsb7b71e84.jpg

20140604_171505_zpsdfad9772.jpg

• 2 weeks later...

Witam

Przychylam się do wypowiedzi Skali :-) ACE to modele nigdzie nie produkowane "perełki" w tej skali cóż że dla "hardcorowców" . Jeśli koś jest dobry w żywicy na pewno znajdzie coś lepiej wydanego ale za tym idzie i cena i umiejętności a i tak nie wszystko z modeli ACE jest w żywicy :-(

Pozdrawiam

Rożnica w cenie nie jest kolosalna, żywica kosztuje 32 zyla. Co do jakości, ja nie będę się wypowiadał. Niech wypowie się, kto sklejał jeden i drugi model.

• 2 weeks later...

wiem,wiem....koszt wyprodukowania blaszki jest raczej niewspółmierny do ilości sprzedanych modeli a co ważniejsze do ceny tego zestawu.

cena musiałaby być na poziomie 5zł by była adekwatna do 30 zł za boforsa.

Już na poziomie 10zł spowoduje,ze kupi ja odstek klientów, którzy zakupią działko. Po prostu rzadko kto inwestowac w dodatki do modeli graniczące z ich ceną lub ją przewyższając.