gregor252 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Witam wszystkich kolegow modelarzy. Na forum zarejestrowalem sie niedawno choc od dluzszego czasu sledze relacje waszych prac, ktore z przyjemnoscia podziwiam. Sam kleje od dawna lecz jeszcze nie umiescilem zadnej relacji na tm forum. Planuje wystartowac z okretem w styczniu gdy skompletuje wszystkie potrzebne akcesoria i dodatki. Tematem tego postu jest olinowanieokretow w roznych skalach. Chcialbym zeby osoby chetne wypowiedzialy sie jakich nici lub innych rzeczy uzywaja do zrobienia olinowania, jakich klejow do tego uzywaja i gdzie moznaje nabyc. Podejzewam ze temat dla osob chetnych moze sie bardzo rozwinoc i stworzyc cos w stylu poradnika olinowaniadla okretowcow, gdyz zgodzicie sie ze mna ze jest to efekt finalny kazdego okretu. Prosze osoby niechcace zawierac glosu lub udzielac porady innym kolegom o nie pisanie komentarzy zeby wpisac sobie w wyszukiwarce i szukac. Dlatego swoja prosbe kieruje do osob z wiekszym doswiadczeniem, ktore zechca podzielic sie swoja wiedza. Serdeczne dziekuje i powodzenia w sklejaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Witamy Kolegę, No temat był już wielokrotnie wałkowany tak więc może wpisz w wyszukiwarkę Poważnie odpowiadając ja stosuję "włosy" z jakiejś zabawkowej peruki i żyłkę 0,1 w skali 1:350, w skali 1:700 kombinuję z najcieńszą, czarną żyłką uni ceanis zdaje się o jakiejś abstrakcyjnej cienkości 20 den. W tym drugim przypadku olinowanie jest widoczne jedynie w dużym zbliżeniu. Klejenie cyjanoaryl, linki mocowane do wcześniej wklejonych oczek, haczyków etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 4 Grudnia 2013 W skali "350" używałem plecionki wędkarskiej f-my JAXON o grubościach 0,10 - 0,12 - 0,15 - 0,18. Cechy: - splot skręcony więc idealnie imitują oryginalne olinowanie - kolor brazowawo-czarny zatem odpada konieczność malowania ich - trudne w cięciu - zalecane używanie bardzo ostrych ostrzy, które o dziwo i tak szybko się tępią na tej plecionce Generalnie w skali "350" mocowałem do wcześniej przygotowanych oczek, wykorzystując klej CA. Końcówki odcinane ostrzami OLFA i małymi nożyczkami chirurgicznymi. ----- Dodatkowy pomysłem na olinowanie jest już powszechnie znana metoda rozciągniętej ramki po częściach modelu. Kłopotliwe jest uzyskanie tych samych średnic, szczególnie na dłuższych odcinkach ale przy odrobinie wprawy i "powyciąganiu" większej ilości, można wybrać te, które będą najbardziej odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Ja z kolei zaproponuje metodę dla mniej doświadczonych, czyli takich jak ja , mianowicie drucik mosiężny 0,10. Posiada dużą sztywność , a więc małe ugięcie na dłuższych odcinkach i nie wymaga naciągania tylko pocięcia na odpowiednie długości. Niestyty trzeba go malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 700 włosy-ludzkie. Ale to ponoć nie jest najlepszy pomysł. Ja włosy lobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi