hardy1987 Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Witam Dziś chciałbym wam przedstawić model który zacząłem sklejać jako pierwszy tuż po moim powrocie do modelarstwa jakieś 3 lata temu, dragonowskiego Tygrysa, model znany więc nie będe się tutaj rozpisywać na temat zestawu. Z perspektywy czasu stwierdzam że jak na pierwszy model po powrocie to mogłem wybrać lepiej:) w sensie że łatwie, ilość części w zestawie sprawiła że odkładałem go na półkę co sprawiło że sklejanie zajęło mi ponad rok Do modelu dodałem metalowe działo RB model oraz zimmerit Atak, dziś wymieniłbym bym pewnie gąski z Ds-ów na friule, z baboli które popełniłem to prowizoryczna podstawa wieżowego k-mu przeciwlotniczego (zestawową gdzieś posiałem) oraz niepoprawnie sklejone wydech Malowanie pudełkowe przedstawiające pojazd z 1./ Schwere Panzer Abteilung 101 (to ten od Wittmana ) walczącego w czerwcu 1944 w Normandii. Koniec wywodów wrzucam foty: Nie bijcie za mocno, model już stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Merytorycznie nie mam pojęcia, zostawiam to Sebie, malowanie mi się podoba a jedyne ale to świecenie się modelu. Ja preferuję mat, inni pół-mat. Jak kto woli. Zacznij coś na warsztacie, chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Merytorycznie nie mam pojęcia, zostawiam to Sebie, malowanie mi się podoba a jedyne ale to świecenie się modelu. Ja preferuję mat, inni pół-mat. Jak kto woli. Zacznij coś na warsztacie, chętnie popatrzę. Jak tylko skończę Me 262, na warsztat pójdzie M4A3 (76)W od HB w 1:48. A co do tego że się błyszczy to pierwszy i ostatni raz używałem matowego lakieru Humbrola, krótko mówiąc jest do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 poza tym że się błyszczy to całkiem fajnie wyszedł możesz ko psiknąć matem albo satyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Tak też zrobię, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Znajomy z klubu w UK powiedział ze oni usuwają 1/4 przejrzystej części lakieru Humbrol przed wymieszaniem. Powiedział że to w znaczącym stopniu poprawia jakość matu. Ja maluję akrylami wiec nie mogę tego sprawdzić i potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 ja używam valejlo satyn albo pactra mat ale z tom ostatnią podobno cze ba ostrożnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Kup sobie lakier matowy w spraju tamiyji od lat go używam i jest super. Wydatek około 30 złotych. Przy delikatnym psiukaniu starczy na parę modeli. Tylko musisz to robić z pewnej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Wystarczy model potraktować pigmentami. Ja uzywam vallejo + ich utrwalacz i mat jest jaki mam być i nic się nie ściera z modelu, nawet przy delikatnym odkurzaniu. Z matem na wierzch jeszcze nie próbowałem, ale może też spróbuje tej metody ! Poza tym nie każdy czołg był matowy. Zalezało to od warunków, wilgotności powietrza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 czołgi nie wychodziły z fabryk matowe ale w skutek oddziaływania warunków atmosferycznych i cząstek kurzu i brudu stawały się matowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi