Skocz do zawartości

Sherman Firefly/Revell/1:76

isz007

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy model kolega wybrał na swój pierwszy warsztat pancerny Modelik całkiem przyzwoity, co prawda opracowany w latach 70 ubiegłego wieku przez firmę Matchbox ale fajny. Powiem tyle że to był także i mój pierwszy model w broni pancernej w skali 1/72, a w zasadzie 1/76. Nie jest wolny od błędów ale widziałem już repliki firefly`a Vc pięknie wykonanego z tego zestawu. Dobrze że zaopatrzyłeś się w literaturę. Czekam na postęp prac.

Na początek doskonała strona na temat Shermanów, co prawda na temat firefly jest nie za dużo ale proponuję zaglądnąć, strona o tyle fajna że podaje zdjęcia różnice bez akademickiego pitu-pitu

http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html

Płyty o które pytałeś występowały w M4A4 wzmacniały pancerz w miejscach usytuowania suchych komór amunicyjnych z lewej stronie jedna prostokątna z prawej dwie jedna prostokątna druga ścięta z góry zgodnie z przebiegiem kadłuba. Poważniejszą sprawą są osłony przeciwpyłowe zamontowane na pojeździe. Większość Vc ich nie posiadała, oczywiście znane są zdjęcia frontowych Vc z osłonami jednak są one sporadyczne. Kolejną drażniącą wadą jest pancerna osłona przekładni (z przodu pojazdu) w tym modelu trzyczęściowa skręcana śrubami Matchbox jak pamiętam wydał ją dosyć poprawnie poza skręcanymi kołnierzami które wyglądają jak gołe płaskowniki, a powinny mieć wyraźnie zaznaczone śruby. Chodzi o ten element.

UnKYed1.jpg?1

Ja robiąc swojego wymieniłem ten element z Priesta z Matchboxa, ale można popróbować dorobić samemu.

Edytowane przez Gość

Witam

Co tu napisać. Pokazałeś jedno zdjęcie, jak się tu ustosunkować, na początku wywal to koło napędowe z przedniej płyty, w/g mnie pochodzi ono z jakiegoś współczesnego pojazdu. Nie wiem jakim kolorem malowałeś pancerz, na monitorze wygląda jak ja wiem khaki. Co do malowania pojazdów cóż napisano na ten temat całe tomy poradników na tym i innych forach. Nie będę się tu rozpisywał na ten temat. Powiem jedynie że brudzenia na burtach jakieś takie za duże i tylko w niektórych miejscach. Brudzenie jest subiektywną sprawą każdego modelarza jedni lubią bardziej upaćkane, jedni mniej. W każdym bądź razie pokaż więcej zdjęć aby móc coś więcej napisać.

Jedna uwaga, trochę późno zwróciłem uwagę popsułeś koła w wózkach VVSS wiercąc w nich otwory ten element akurat Matchbox/ Revell wydał poprawnie było to koło z późniejszą "felgą" tłoczoną wycinając - wiercąc w nim otwory chciałeś z pewnością upodobnić je do wcześniejszego z odlewaną "felgą", jeżeli już to otwory powinny mieć one kształt trapezowaty z zaokrąglonymi kątami. Ale jako pierwszy pojazd można wybaczyć. Jeżeli będziesz chciał zagościć dłużej w pancerce w najlepszej ze skal to służę swoją skromną wiedzą i pomocą, zwłaszcza że mieszkamy w jednym mieście

Podejście do tematu czołgu rodziny M4 jest bardzo złożone. Pomimo kilku wersji wyprodukowanych każda z nich różniła się wieloma istotnymi detalami. Nie będę się tu nad nimi rozwijał, bo by wyszła epopeja. W każdym razie nie drugiego takiego pojazdu w II wojnie światowej który miał by tyle różnic między poszczególnymi wersjami i ich producentami. Drugi taki to T-34. Co do samego modelu czołgu Sherman w 1/72 to jedyne poprawne, acz nie pozbawione wad i błędów są modele firmy Dragon. Bolączka polega na tym że Shermany Dragona od kliku lat są praktycznie nie osiągalne, dostępne od czasu do czasu z drugiej ręki na portalach aukcyjnych. To co jest w tej chwili na runku to przede wszystkim UM. Modele uproszczone, ale dobre wymiarowo, trza nad nimi posiedzieć. Być może wkrótce Heller wyda zapowiadanego M4, ze zdjęć wynika że ma być w ładniejszy od UM, więc będziesz miał dobrą bazę do Firefly 1c z II KP

Ten KM wywal bo to polski "szczeniak" ( KM lotniczy stosowany min. w Łosiu i Karasiu). Na górze wieży jest coś dziwnego... nie wiem czy farba Ci się zwarzyła czy jak, ale jest taki "makaronik". Brzydko to wygląda. Beczka się nie nadaje - krzywa jak... Skrzynka za gruba wygląda jakby ją zrobiono z grubych bali. Rdza strasznie nie naturalna i nieprzemyślana ( miejsca).

Z tego co kojarzę to na shermanie głównie: dopancerzenie z gąsek, kartony z jakimś prowiantem, skrzynka jedna-dwie, siatki maskujące, ekwipunek piechoty, trofea wojenne, Kanistry (tylko Twoje są do poprawki (zalane farbą)- usunąć farbę i cieniutką warstwą raz jeszcze pomalować). A co do rdzy to na całości. Jakoś jest w dziwnych miejscach i w przypadku amerykańców to załogi raczej dbały o czołgi i nie pozwoliły by sobie na takie coś, co innego u ruskich, ale to inna bajka ;)

Ps. Przy tak małych modelach ( 1/48, 1/72, 1/76 i mniejsze) to faktura odlewu jest bezsensu. Na 1/35 jest ona bardzo delikatna a model 2 razy większy... Ale to tylko moje zdanie.

• 1 month later...

Jako architekt, nie mogę zaakceptować czerwonych cegieł t takim wymiarze. To raczej powinny być bloki kamienne.

1:76 trochę niecodzienna skala...

To wcale nie jest niecodzienna skala, powiedział bym nawet że popularna szczególnie w Wielkiej Brytanii tam powstała. Ma wielu zwolenników. A różnica pomiędzy 1/72 a 1/76 wcale nie jest taka duża. No chyba że postawimy obok siebie ten sam pojazd w tych dwóch skalach. Do tej pory spora dostępna ilość fajnych figurek do małej skali jest robiona w 1/76 np MIlicast, Dan Taylor itp.