Piotr D. Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Cześć Święta minęły, prezenty zostały rozpakowane, a wśród nich znalazłem Albatrosa D V. Postanowiłem zrobić go w polskim malowaniu. Wziąłem w ręce kilka książek i... zaczęły się schody. Podobno używano u nas kilkunastu Albatrosów D V i D Va. Wg opisów np w publikacji z serii Słynne Samoloty wyd. Kagero można wyczytać, że "nasze" Albatrosy miały malowanie typowe dla lotnictwa niemieckiego lub były przemalowywane na zielono. Znalazłem tylko kilka zdjęć polskich Albatrosów D V. Praktycznie na żadnym nie widać jak były pomalowane płaty - naturalne płótno, lozenge czy zielono-fioletowe (nie licząc Albatrosa D V lotnictwa morskiego - tu z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć naturalne płótno). Podobnie malowanie kadłubów - jest tylko jedno zdjęcie potwierdzające jednolity ciemny (zielony?) kolor kadłuba, ale tu również nie widać, jak są pomalowane skrzydła. Czy któryś z szanownych kolegów jest w stanie wspomóc mnie w tym temacie? Czy były u nas używane Albatrosy D V z płatem krytym płótnem drukowanym lozenge? Zielone kadłuby to wyjątek, czy rzeczywiście były tak malowane? Może ktoś dysponuje i podzieli się jakimiś ciekawymi zdjęciami, które by cokolwiek wyjaśniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Dwupłatowce to nie moja tematyka, ale znalazłem w sieci coś takiego: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=4424 Może rozjaśni trochę twoje dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 M.A.V. widziałem ten wątek. Niestety wiele nie wyjaśnia jeśli chodzi o malowanie pozostałych używanych u nas Albatrosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Arek, znalazłem właśnie w książce "Hureczko, historia lotniska twierdzy przemyśl" dwa zdjęcia tego Albatrosa po nieudanym lądowaniu. Chyba właśnie jego zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi