Skocz do zawartości

Pzkpfw. VI "TIGER" ausf. E Revell 1/72

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

Gąsienice - poza tym że odwrotnie to do tego dramat z ułożeniem na kołach. Na napędowym zęby koła powinny wchodzić w odpowiednie miejsca gąsienic, a nie wchodzą. Na napinającym gąsienica odstaje od koła. Zobacz czy się uda poprawić (zdemontować i jeszcze raz zmontować) bo obecny stan zepsuje cały efekt modelu, nawet 0.5 tony błota nie pomoże.

Okej, a i tak nie przewiduje dużej ilości błota ,tak nawiasem mówiąc. Trochę pomyślałem nad ułożeniem gąsek i odkleiłem je w końcu i przyczepiam od nowa, no ale żeby nie było łatwo trochę trzeba pokombinować i przy okazji dodałem trochę mieszankę brązu na narzędzia.

Tak wygląda to prawidłowe ustawienie ,jak dla mnie trochę odstają od kadłuba :/

DSC_0347_zpsa01eda5c.jpg

DSC_0346_zps19532803.jpg

DSC_0344_zps03e8e4c5.jpg

Na razie to tyle. Mam jeszcze pytanie czy są jakieś metody aby wykonać jakieś no nie wiem skrzynki amunicyjne czy jakieś dodatki(poza skrzynkami to o innych dodatkach nie słyszałem) ,żeby ten już SF wyglądał troszkę lepiej z tymi gąsienicami.

Dziękuje i pozdrawiam

Kuba

Spokojnie, Tygrys ma jeszcze błotniki i wtedy gąsienice nie odstają tak bardzo jak teraz może się wydawać. Myślę, że dobry materiałem byłby stare startery do telefonów, patyczki po lodach bądź te które są w MC dodawane do mieszania kawy. Jeśli potrzebujesz więcej polistyrenu różnej grubości poszukaj w internecie.

Spokojnie, Tygrys ma jeszcze błotniki i wtedy gąsienice nie odstają tak bardzo jak teraz może się wydawać. Myślę, że dobry materiałem byłby stare startery do telefonów, patyczki po lodach bądź te które są w MC dodawane do mieszania kawy. Jeśli potrzebujesz więcej polistyrenu różnej grubości poszukaj w internecie.

I tak właśnie jest W sumie użyję błotników zestawowych ,bo do zrobienia własnych brak mi umiejętności. Krótko i na temat:

Popracowałem tylko przy lewej gąsienicy ,baboli troszkę jest ,ale i tak efekt wygląda lepiej.

DSC_0357_zpsb540b844.jpg

DSC_0352_zps6fc2824d.jpg

DSC_0353_zps5bf96d08.jpg

I nie wiem czy płyty silnikowej w jakiś sposób nie zagospodarować , czy zostawić taką

DSC_0355_zps1845082c.jpg

I nie za bardzo wiem , co zrobić z wydechami

DSC_0356_zpseec78b52.jpg

Jeszcze na samym kadłubie muszę pomalować detale i co nieco przykleić .

Pozdrawiam

Kuba

• 1 month later...
jest o niebo lepiej śmiało kontynuuj!

Dziękuje za doping

Tymczasem....z nudów zabrałem się za klejenie zimmerit'u , czyli szpachlówka i kawałek wyprofilowanej ramki w dłoń (wcześniej to był kawałek puszki aluminiowej wetkniętej w rączkę wiertarki ręcznej ,takiej małej ). Jest to mój pierwszy zimmerit,ale i tak jest nawet przeciętnie , oczywiście wprawę trzeba nabrać .

Przód:

DSC_0420_zps86e83d8c.jpg

DSC_0421_zps13a5416d.jpg

DSC_0422_zpsbb8cdcbf.jpg

Bok:

DSC_0423_zps57f2625f.jpg

DSC_0424_zps9fe438c5.jpg

Mam jeszcze zamiar poprawić "pełne" wydechy.

Pozdrawiam

Kuba

Witam!

Dorabiam zimmerit , idzie dosyć ciężko ,ale jak na pierwszy raz to nawet ładnie. Poprawiłem wydechy - ciut krzywo. I dwa manele z miliputa. Powiem szczerze ,że dorabianie szmat/płacht z miliputa i innych mas jest bardzo łatwe .

DSC_0441_zps5fc3e5b7.jpg

DSC_0440_zps58d1850d.jpg

DSC_0439_zpscaef2847.jpg

DSC_0442_zps424bf655.jpg

DSC_0443_zps514be701.jpg

DSC_0444_zps8ab2c045.jpg

DSC_0445_zpsee0bd538.jpg

Mam nadzieję ,że zdjęcia są na tyle wyraźne ,żeby móc coś ocenić.

Dziękuje i pozdrawiam.

Kuba

Niestety to "coś" na tyle wieży jest niepodobne do niczego, a ta "szmata" na pokrywie silnika wygląda jak kawałek rozwałkowanego ciasta.

Pracuj dalej - głównie nad starannością wykonania bo wydechy też strasznie koślawe, a zimmerit strasznie popaćkany i nie bardzo trzyma skalę.

Powodzenia.

• 7 months later...

Witam!

Jako ,że nie chce zostawiać niedokończony wątek (a takich mam pare) , to postanowiłem go uzupełnić tylko ,że z inną wersją tygrysa, tak więc jeżeli administracja mogłaby zmienić nazwę wątku na "Tiger I early Zvezda 1/72 to byłbym wdzięczny.

Niedługo ruszam (albo długo).

Pozdrawiam!