Piecu_KP Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Witam, na wstępie proszę o względnie ulgowe podejście. Model powstawał zanim zalogowałem się na forum i robiłem najprostsze rzeczy nie tak jak się powinno. To tyle z tłumaczenia się. Mam nadzieję, że sporo się dzięki temu nauczę i liczę na fachowe porady, żeby „truck” nie był aż tak paskudny Nie wiedzieć dlaczego jak zacząłem składać ramę i podzespoły zawieszenia jak i przeniesienia napędu, ubzdurałem sobie, że elementy są tak drobne, że lepiej będzie je uprzednio pomalować, a dopiero potem wklejać. Jak widać na załączonym obrazku nie bardzo mi ten pomysł wyszedł. Tak to wyglądało po wycięciu z ramki i wstępnym oczyszczeniu części. Teraz porcja podręcznikowo spartaczonej ramy (malowana olejnym humbrolem, będzie czyszczona i "machnięta" jeszcze raz w kolorek) Przestrzeń ładunkowa (brakuje jeszcze w kilku miejscach szpachli): "Figurant": I tutaj Panowie pytanie do Was: 1. Czy w szczelinach w okolicach barków u figurki używać szpachli czy raczej odpuścić, bo farba jakoś to wypełni? 2. W jaki sposób mogę wyczyścić ramę z farby? (nie dawałem podkładu ani nic z tych rzeczy.) Myślę w ostateczności nad delikatnym skrobaniem ostrzem skalpela w celu usunięcia warstwy farby. PS Przepraszam za jakość zdjęć ale robiłem je telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Co do czyszczenia ramy z farby - wszystko tylko nie skalpel! Jeżeli już mechanicznie to drobny papier ścierny. Chemicznie - kąpiel w Krecie. A tak właściwie to ja bym zostawił nieudaną warstwę farby jako podkład i na nią nałożył następną. Za to z kleju trzeba by mi9ejscami wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Ten wyrób Airfixa jest w sumie fajny poza chyba jednym bardzo dużym mankamentem jakim jest charakterystyczny grill z osłonami reflektorów, tu bym proponował zaopatrzyć się w jakiś zestaw fototrawiony, albo dłubanie we własnym zakresie. Jest też zestaw laserowo wycinany firmy Limes http://www.tracks-n-troops.eu/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=14_10&products_id=10981 który będzie o wiele lepiej wyglądał na ciężarówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2014 Całkiem zacny ale będę raczej robił ten model na częściach z pudła tylko i wyłącznie. Mam w planach porwać się na większy projekt i będzie mi potrzebne ok 6 czy 7 sztuk tego GMC więc nie będę kupował do każdego zestawu fototrawionego, bo fundusze nie pozwalają niestety :( No i zapodziałem cały zestaw szyb, świateł etc. więc czeka mnie trochę kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi