Lutobor Posted January 6, 2014 Posted January 6, 2014 Jako że od żonki dostałem w prezencie Dorniera Do.17F to można powiedzieć że wracam do nauki modelarstwa redukcyjnego. Model będę robił z pudełka, malował pędzlami (jak mnie wciągnie, i będę w Polsce to wtedy pomyślimy o jakimś aerografie).Niestety jakość zdjęć nie jest powalająca bo lustrzanka nie wyrzymała bliskiego spotkania z podłogą i zostało tylko to co ma tel. w sobie ;D Pudełko Instrukcja Plastik Malowanie kokpitu Na taśmie produkcyjnej ;) i od tyłu i jeszcze zgrubne malowanie drobnicy na później Quote
Mikolaj75 Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 Fajnie, że wracasz do dawnej pasji. Życzę pomyślności wszelakiej. Zestaw małżonka dość trudny na powrót wybrała - może to celowo - w żadnym wypadku nie daj się zniechęcić. Tym bardziej że załoga w ramkach wygląda na sympatyczną - co nie zmienia faktu, że przylecieli do nas w złych zamiarach... Pozdrawiam - Mikołaj Quote
Lutobor Posted January 8, 2014 Author Posted January 8, 2014 Koledzy już wklejeni A tutaj mam pytanie czy tutaj nie jest jakiś błąd Zaklejone i zagipsowane góra i dół Tutaj będzie troszkę szlifowania Quote
Lutobor Posted January 8, 2014 Author Posted January 8, 2014 Dzięki Mikołaj. A teraz mam pytanie czy farba Tamiya TS-32 będzie dobra jako podkład będę malował pędzlem. I mam pomysła aby linie podziału zrobić wykałączką przed kamuflażem a może zrobić tylko washa tylko czy mi się to uda Quote
pastk4 Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 Kup farbę podkładową w spreyu (primer). Akryle słabo trzymają się powierzchni, więc wątpię żeby taka dała radę za podkład. Nawet podkład samochodowy w spreju byłby lepszy. Wykałaczką raczej linii podziałowych nie wyskrobiesz, drewno jest za miękkie. Quote
Lutobor Posted January 8, 2014 Author Posted January 8, 2014 pastk4 sorki mój błąd miałem napisać że linie podziału pomalować czarną farbką wykałaczką (lub pędzelkiem) Czyli polecacie coś takiego http://www.super-hobby.it/products/Tamiya-Super-Surfacer-Primer-plastic-metal.html Quote
pastk4 Posted January 8, 2014 Posted January 8, 2014 Acha No myślę że będzie w porządku ten podkład. A lepiej zrobić washa na koniec raczej. Jak już pomalujesz model to zabezpieczyć lakierem bezbarwnym i farbą olejną dla plastyków rozcieńczoną benzyną do zapalniczek robić washa, zacieki itp. Sprawdzone i bezpieczne dla modelu ;) Quote
Lutobor Posted January 9, 2014 Author Posted January 9, 2014 mam pytanie odnośnie doboru kolorów ten model wykonam tak jak jest na pudełku. Następny chciałbym wykonać w bardziej realnych kolorach, używam farbek tamiy i przy takich zamierzam zostać jak narazie udało mi się znaleść na forach coś takiego, gdzie mogę znaleść jakąś pełniejszą listę [edit]: http://forum.largescaleplanes.com/index.php?showtopic=42669That's the list with Tamiya's suggestions: RLM 02:- XF22:1 + XF49:1 RLM 65:- XF23:1 + XF2:1 RLM 70: XF27 RLM 71:- XF62:1 + XF49:1 RLM 74:- XF24:3 + XF27:2 RLM 75:- XF24:5 + XF50:1 RLM 76:- XF2:7 + XF23:1 + XF66:2 RLM 79:- XF59:3 + XF64:1 RLM 80:- XF58 RLM 81:- XF51:1 + XF64:2 RLM 82:- XF5 or XF5:1 + XF2:1 or XF5:1 +XF3:1 (Bright Green) RLM 83:- XF61 or XF24:1 + XF51:1 (Dark Green) "[/edit] Quote
Recommended Posts