Skocz do zawartości

[In Box] Type 90 Tank JGSDF / 1:35 / Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem podzielić się, w tym miejscu, pierwszymi wrażeniami z mojego ostatniego nabytku.

Jest to model współczesnego japońskiego czołgu Type 90 JGSDF (Japan Ground Self Defense Force) firmy Tamiya w skali 1:35. Nr katalogowy 35208. Jest to wersja modelu z dodatkowa ramką (89564), umożliwiającą wykonanie modelu (dioramki/winietki) w czasie załadunku pocisków (2 dodatkowych żołnierzy, części „automatycznego systemu ładowania” [do zamontowania w wieży] oraz pociski i skrzynki na nie).

Typowe dla Tamiya pudełko:

48cf03e116f48933.jpg

a16e74deb0cd4c27.jpg

Oraz jego zawartość:

0fa18720f8a294b4.jpg

Model wykonany jest z plastiku w kolorze ciemnej zieleni (osobiście wolę ten plastik w piaskowym kolorze, mam też wrażenie, że ten jasny troszkę się lepiej ‘obrabia’).

Wanna:

f111b348c6d24e29.jpg

Pierwsza ramka:

0b52d096d2bfa017.jpg

Szczegóły tylnej części nadwozia:

c3b4939747dbb518.jpg

Druga ramka:

65db5158f5f6ab96.jpg

Szczegóły wieży:

5ea0bda342d370d8.jpg

Kolejna ramka:

6f16c4edcc108d68.jpg

Koła i inna ‘drobnica’ (x2):

90ca9ad7b1b016e6.jpg

Tradycyjne Tamiya’owskie dodatki:

fd5aef24a986cce0.jpg

Instrukcja, schemat malowania i kalki:

040e5909102b857f.jpg

Dodatkowa ramka, o której pisałem wyżej:

55f323b366b5c19f.jpg

Oraz instrukcja i kalkomanie do niej:

720bfd35d072e76f.jpg

Po wstępnych oględzinach dochodzę do wniosku, że model ten reprezentuje typowy dla Tamiya poziom. I chociaż to nie młodzieniaszek (po wewnętrznej stronie wanny można znaleźć datę 1996) to i tak trzyma się całkiem dobrze. Przewidywana mała ilość szpachli

Napisano

Prezentuje się bardzo dobrze, ale nie znam tego czołgu i nie ma porównania. Znając Tamiya'e tyle o ile, model powinien być bardzo dobry.

Napisano

Potwierdzam słowa Kol. KrzychuP model składa się rewelacyjnie. Na konkursach jak byłem ze swoim, to pierwszy wrażenie i pytanie było do mnie, co to za model Leoparda, taki trochę dziwny. Miałem z tego ubaw. Ale wracając do modelu, składa się ja LEGO. Ja do swojego dokupiłem tylko siatki na grille z Eduard'a. Efekt mega lepszy. Nad Type 10 się zastanawiam.

Pozdrawiam

Maciej BUDYŃ Bedyński

Napisano

Ja już w swoim trochę 'grzebię' i potwierdzam - nie ma problemów z klejeniem Co do jego wyglądu, to faktycznie - brat bliźniak Leoparda ;) A Type 10 też bardzo fajny, ma taką ciekawą futyrystyczną bryłę.

• 2 years later...