JACER Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Witam Chciałem podzielić się, w tym miejscu, pierwszymi wrażeniami z mojego ostatniego nabytku. Jest to model współczesnego japońskiego czołgu Type 90 JGSDF (Japan Ground Self Defense Force) firmy Tamiya w skali 1:35. Nr katalogowy 35208. Jest to wersja modelu z dodatkowa ramką (89564), umożliwiającą wykonanie modelu (dioramki/winietki) w czasie załadunku pocisków (2 dodatkowych żołnierzy, części „automatycznego systemu ładowania” [do zamontowania w wieży] oraz pociski i skrzynki na nie). Typowe dla Tamiya pudełko: Oraz jego zawartość: Model wykonany jest z plastiku w kolorze ciemnej zieleni (osobiście wolę ten plastik w piaskowym kolorze, mam też wrażenie, że ten jasny troszkę się lepiej ‘obrabia’). Wanna: Pierwsza ramka: Szczegóły tylnej części nadwozia: Druga ramka: Szczegóły wieży: Kolejna ramka: Koła i inna ‘drobnica’ (x2): Tradycyjne Tamiya’owskie dodatki: Instrukcja, schemat malowania i kalki: Dodatkowa ramka, o której pisałem wyżej: Oraz instrukcja i kalkomanie do niej: Po wstępnych oględzinach dochodzę do wniosku, że model ten reprezentuje typowy dla Tamiya poziom. I chociaż to nie młodzieniaszek (po wewnętrznej stronie wanny można znaleźć datę 1996) to i tak trzyma się całkiem dobrze. Przewidywana mała ilość szpachli Cytuj
skala72 Napisano 17 Stycznia 2014 Napisano 17 Stycznia 2014 Prezentuje się bardzo dobrze, ale nie znam tego czołgu i nie ma porównania. Znając Tamiya'e tyle o ile, model powinien być bardzo dobry. Cytuj
KrzychuP Napisano 17 Stycznia 2014 Napisano 17 Stycznia 2014 Jest bardzo dobry miałem takie 2,ale Type 10 jest fantastyczny. Cytuj
panzer_lehr Napisano 17 Stycznia 2014 Napisano 17 Stycznia 2014 Potwierdzam słowa Kol. KrzychuP model składa się rewelacyjnie. Na konkursach jak byłem ze swoim, to pierwszy wrażenie i pytanie było do mnie, co to za model Leoparda, taki trochę dziwny. Miałem z tego ubaw. Ale wracając do modelu, składa się ja LEGO. Ja do swojego dokupiłem tylko siatki na grille z Eduard'a. Efekt mega lepszy. Nad Type 10 się zastanawiam. Pozdrawiam Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj
JACER Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Napisano 17 Stycznia 2014 Ja już w swoim trochę 'grzebię' i potwierdzam - nie ma problemów z klejeniem Co do jego wyglądu, to faktycznie - brat bliźniak Leoparda ;) A Type 10 też bardzo fajny, ma taką ciekawą futyrystyczną bryłę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi