Skocz do zawartości

Crusader Mk.II Tamiya 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładaj warsztat Kolego, razem będziemy się dopingować ! Ja za plamy się nie biorę też dlatego że oklepane trochę. A poza tym obiło mi się gdzieś w jakimś temacie coby ponoć czarna plama miała się też znajdować na płycie silnikowej. Malowanie z instrukcji tego nie uwzględnia, ale jak sie przekonałem w temacie Junkersa, instrukcja potrafi być fikcją.

Napisano

Cześć

Malowanie dwubarwne z instrukcji Tamiyi nie jest błędne tylko niepełne. Brakuje czarnych plam na górnych powierzchniach i co ważniejsze....trzeciego koloru :-)))) Ten schemat uzupełniany był dodatkowo białym kolorem /na dolnych skosach wieży, dolnej przedniej płycie kadłuba oraz 1/3 obwodu lufy od dołu/. Był to tak zwany "countershading" mający na celu zniwelowanie, wyraźnie odcinających się w afrykańskim słońcu, cieni na tych powierzchniach. Na zdjęciach z epoki w zasadzie niemożliwe jest znalezienie tego białego, ale Brytyjczycy dokładnie przestrzegali regulaminowych schematów więc można przyjąć że ten kolor tam miał być. Kiedyś udało mi się popełnić takiego łaciatego Crusadera ;-)

C2_31.jpg~original

Jeśli zdecydujesz się jednak na tego "dwukolorowego" daj znać to w weekend podeślę Ci skany oryginalnej instrukcji dotyczącej takiego malowania

Dodatkowo jedna uwaga - chyba zapomniałeś o płycie pancernej obok "budki" kierowcy tuż nad okrągłym włazem w miejscu wieżyczki z km-em /która była montowana w wersji Mk.I/.

Pozdrawiam

Dominik

Napisano

ja mam 3 rozgrzebane czekają na przypływ weny jeśli chcesz podeśle ci fajny artykuł na temat tego pojazdu

Napisano

Chętnie popatrzę na tę modulację i mam nadzieję, że czegoś sie nauczę przy okazji fajnie "Anglika" widzieć wśród wielu niemieckich maszyn na forum

Napisano

Panowie, dzięki za chęć pomocy z malowaniem. Ja jednak pozostane przy jednobarwnym z 7th armored division. Domi dzieki za zwrócenie uwagi na brak płyty. Niestety pozostałości ramek wywaliłem. Będę musiał dorobić.