Angus73 Posted January 31, 2014 Share Posted January 31, 2014 Witam Wszystkich, pytanie już pewnie wałkowane, dlatego sprawdziłem najpierw archiwum ale do września wstecz nie znalazłem. Pytanie brzmi: jak zrobić ładne lakierowanie karoserii. Widzę na niektórych modelach piękny błysk aż oczy cieszy. Ja próbuję na swoje kłaść cuda, poleruje i nic. Zacznę może od tego: Czy lakier bezbarwny można nakładać aerografem? Tak robię. Do tej pory próbowałem Tamiye clear w sprayu. Kicha. Później Tamkę X22, w zasadzie to samo co w spraju. Kicha. Ostatnio coś z Gunze też Gloss. Słabo. Najpierw kładę podkład (2x), później kolor (oczywiście w wersji gloss), poleruje i później? no właśnie, co dalej? Może ktoś doradzi. Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted January 31, 2014 Share Posted January 31, 2014 A jak polerujesz, czym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toled Posted January 31, 2014 Share Posted January 31, 2014 Podkład -> lekkie zeszlifowanie na mokro ew. nierówności -> Farba - cienkimi warstwami (ew. szlifowanie na mokro bardzo delikatnie pomiędzy warstwami, jak zrobi się jakiś babol) -> Bezbarwny -> Szlifowanie na mokro - ja używam 2500 i 5000 zależnie, czy mam dużą skórkę pomarańczy na lakierze czy w ogóle-> Polerka miękką szmatką (pastami tamiya Fine i Finish, można też Coarse) Przy okazji, X22 jest dość trudnym lakierem - długo twardnieje i polerka nawet po miesiącu. Chwalone są Top Coat od Gunze, ale nigdy nie używałem. Osobiście używam jakiegoś Fly Color z puszki dostępnego w Obi - szybko schnie, nie robi aż takiej skórki pomarańczowej i ładnie się poleruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts