fredieC Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Witam, mam na imię Michał, do modelarstwa wróciłem niedawno po kilkunastoletniej przerwie - wcześniej sklejałem modele jeszcze w podstawówce. Po kilku raczej mniej udanych projektach postanowiłem zadebiutować z warsztatem na forum. Na warsztat wziąłem swój ulubiony samolot PZL P.7. Na początek inbox. Zestaw zawiera cztery malowania. Wykonam samolot w malowaniu polskim lub rumuńskim, o tym zadecyduję później. Znanym problemem tego zestawu jest błędny kształt kadłuba. Ponieważ w porównaniu z PZL P.11 tego samego producenta wygląda on zwyczajnie brzydko i niezgrabnie, postanowiłem poprawić jego kształt i przecienić go w tylnej części. W tym projekcie zależy mi bardziej na uzyskaniu prawidlowej sylwetki modelu niż na bogactwie detali. Ponieważ kadłub trzeba przecienić prawie o grubość wypraski, częściowo wypełniłem go paskami polistyrenu grubości 0,25 mm. Porównałem model z rysunkiem pobranym z internetu. Jak widać profil pokrywa się w stopniu zadowalającym. Natomiast najwięcej materiały do zebrania po bokach jest tuż za miejscem pilota i w części ogonowej. Narazie moja koncepcja jest taka aby weżnąć się w kadłub na głębokość minimalnie mniejszą od różnicy między rysunkiem a modelem w oznaczonych miejscach, a następnie szlifować papierem ściernym az do zniknięcia bruzd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
error.exe Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Model w planach także zasiadam w pierwszym rzędzie i oglądam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorim Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 PZL'ki zawsze cieszą oko:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted February 5, 2014 Share Posted February 5, 2014 Zastanawiam się nad jeszcze jednym P.7a, zapowiada się ciekawy projekt więc chętnie popatrzę. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Defiant Mk I - MPM 1/72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stalowy1991 Posted February 5, 2014 Share Posted February 5, 2014 Obserwuje ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts