fredieC Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Witam, mam na imię Michał, do modelarstwa wróciłem niedawno po kilkunastoletniej przerwie - wcześniej sklejałem modele jeszcze w podstawówce. Po kilku raczej mniej udanych projektach postanowiłem zadebiutować z warsztatem na forum. Na warsztat wziąłem swój ulubiony samolot PZL P.7. Na początek inbox. Zestaw zawiera cztery malowania. Wykonam samolot w malowaniu polskim lub rumuńskim, o tym zadecyduję później. Znanym problemem tego zestawu jest błędny kształt kadłuba. Ponieważ w porównaniu z PZL P.11 tego samego producenta wygląda on zwyczajnie brzydko i niezgrabnie, postanowiłem poprawić jego kształt i przecienić go w tylnej części. W tym projekcie zależy mi bardziej na uzyskaniu prawidlowej sylwetki modelu niż na bogactwie detali. Ponieważ kadłub trzeba przecienić prawie o grubość wypraski, częściowo wypełniłem go paskami polistyrenu grubości 0,25 mm. Porównałem model z rysunkiem pobranym z internetu. Jak widać profil pokrywa się w stopniu zadowalającym. Natomiast najwięcej materiały do zebrania po bokach jest tuż za miejscem pilota i w części ogonowej. Narazie moja koncepcja jest taka aby weżnąć się w kadłub na głębokość minimalnie mniejszą od różnicy między rysunkiem a modelem w oznaczonych miejscach, a następnie szlifować papierem ściernym az do zniknięcia bruzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Model w planach także zasiadam w pierwszym rzędzie i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorim Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 PZL'ki zawsze cieszą oko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Zastanawiam się nad jeszcze jednym P.7a, zapowiada się ciekawy projekt więc chętnie popatrzę. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Defiant Mk I - MPM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalowy1991 Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Obserwuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi