Jump to content

Opel Blitz Tamiya 1:35

damien77
 Share

Recommended Posts

Witam , po skonczeniu Kw-2 postanowielm zabrac sie za czesciowo juz wykonanego Opla Blitz . Pierwotnym zalozeniem bylo pomalowac go w pustynnym kolorach jednak stwierdzilem ze brakuje mi kalek dla takiego malowania. Model zamowilem w Niemczech i podejrzewam ze kalki zostaly skonfiskowane przez Zoll . Co do samego modelu , wypraski sa bardzo ladne , model jest fajnie zdetalowany , do modelu sa dolaczone dwie figurki ktorych jednak nie zamierzam malowac ze wzgledu na zerowe doswiadczenie w temacie.Zastanawiam sie jaki kolor polozyc na burty pod baze aby obicia byly realistyczne? i trapi mnie paka , o ile zewnetrzna strona burt jest w koloze piaskowym to nie mam zadnych zdjec srodka . Czy paka powinna byc w kolorze drewna czy tez pomalowac ja tak jak reszte ? prosze o wskazowki jezeli juz ktos robil powyzszy model.

eaae34c7e733.jpg

7d51eba72528.jpg

385b4c620a6d.jpg

153bcc9d3714.jpg

b4256e33e551.jpg

A tak zamierzam go pomalowac , brakuje mi tej palemki umieszczonej na drzwiach.

f923884af867.jpg

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zrobilem zdjecia schematu malowania niestety nie chca mi sie zapisac po odwroceniu ale bez problemu dojdziesz co i jak.

3b7e5949d05c.jpg

b3210a0859d0.jpg

Środek jest równie drewniany co burty. Środek także się maluje w kolorze kamuflażu...

Dzieki za podpowiedz , wiec pozostaje mi tylko znalezienie odpowiednich kalek bo tylko w tym malowaniu on mi sie podoba .

Dzieki za podpowiedz , wiec pozostaje mi tylko znalezienie odpowiednich kalek bo tylko w tym malowaniu on mi sie podoba .

Gdyby niebyło kamuflażu w środku Opel stałby się łatwym celem dla samolotów jak i dział ppanc.

Gdyby niebyło kamuflażu w środku Opel stałby się łatwym celem dla samolotów jak i dział ppanc.

Masz jakiekolwiek źródło to dokumentujące ( pustynny kamuflaż w środku Opla), czy po prostu dedukujesz?

Dotarlem do zdjec Opelka , niestety zdjecia paki zostaly zrobione na bialo-czarno . Jednak szukajac w internecie wskazowek nie trafilem na zdjecia na ktorych paka nie bylaby pomalowana w pustynnym kamuflazu .

Masz jakiekolwiek źródło to dokumentujące ( pustynny kamuflaż w środku Opla), czy po prostu dedukujesz?

1. Zdjęcia są czarnobiałe.

2. Mam książkę o malowaniach niemieckich.

3. Inni modelarze tak malują

(1:16min)

Tak jak napisane wyżej gdyby niebyło w środku malowań(kolor piaskowy czy tam jaki wolisz) niemczuchy były by łatwym celem dla brytków

Ok , Opelek zostal sklejony , musze jeszcze zrobic beczki i karnistry ale to juz jutro , zaszpachlowalem miejsca po wypychaczach po wewnetrznej stronie paki oraz drzwi od srodka.

Na razie jest tylko tak zlozony do zdjec ponieważ zamkne go dopiero po pomalowaniu kabiny od srodka .

1ff0e5a40c49.jpg

b9ede089749d.jpg

67c4b1906daa.jpg

7cc940eb5d18.jpg

6892c3c1b351.jpg

e1a33017d241.jpg

3c2b2b450784.jpg

Ok , model przygotowany do gruntowania , naloze rowniez miejscowo AK 711 tam gdzie beda obicia oraz pomaluje pake farba Vallejo 310 old wood jako podklad do obic . Jako podkladu uzyje AK 178 Black primer .

f21845e4ed4c.jpg

Będziesz dodawał figurki???

Nie , co prawda w zestawie jest dwoch figurantow jednak nie czuje sie na silach zeby brac sie za nich.

A moze odsprzedalbys mi te z palemka ? bo tylko tych mi brakuje , szkoda mi wydawac 45 zl dla 2 czy 3 kalek.

Fajnie to wygląda... Czy będziesz robił wersje bez drutów na które nakładało się płótno czy tą wcześniejszą

Bedzie wersja otwarta , chce go solidnie przykurzyc na pace , w planie mam zrobienie laweczki tylko musze poszukac odpowiednich deseczek co nie jest latwe.