danek Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Witam, Od dłuższego czasu "siedzę" w pancerce 1/35 - ale od zawsze podobały mi się maleństwa w 1/700. Szukając dla dziecka zabawek przed świętami trafiłem do jednego sklepu w likwidacji ..... i tam niespodziewanie zakupiłem dwa modele Tamiya 1/700 - Yamato 31113 i Musashi 31114 - za szalone 54 złote (obydwa za 54 .... obsługa znalazła je na zapleczu i nie wiedziała ile warte - ja w momencie zakupu też nie znałem wartości ale cena wydała mi się śmiesznie niska). Musashi ląduje na półce i czeka. Chcę wystartować z Yamato - wiem że z "grubej rury" - ale to dzieło przypadku.... I tu rodzi się pytanie - co do waloryzacji ? Jakiego producenta ? Cena nie gra raczej roli ale jest jeden wymóg - chcę np. blachy lub pokład KUPIĆ - nie zamawiać i czekać 4 tygodnie po czym dowiedzieć się że nie ma...... Więc raczej rynek polski i z dostępnym towarem. Trzymałem w ręku następujące dodatki : - blachy - Eduard 17004 i Eduard 17016 Yamato - moim zdaniem średnie - zresztą który dokładnie do modelu który zakupiłem ? - lufy RB model - do artylerii głównej - według mnie ok - pokład ArtwoxModel AW20002 IJN Yamato - według mnie ok I to tyle co udało mi się znaleźć w "realu" i pomacać. Jest dostępny w Polsce jakiś pakiet waloryzacji - jedno pudełko i wszystko w środku ? W tej skali można dokupić elementy żywiczne ? Może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu lub np robi własne blachy ? Jakie waloryzacje są warte uwagi i jak z dostępnością ? Jak wygląda rynek (zwłaszcza Polski) dodatków 1/700 ? Pozdrawiam Daniel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ganjavir Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Pakietów raczej nie widziałem. Co do blaszek to w polsce spory wybór ma sklep sahara choć wschodnie sklepy mają o wiele większy wybór. Lufy i pokład masz dobre. Generalnie na rynku słabo z waloryzacją:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Nie ma kompletow blaszek do klasy Yamato w 700-ce. Najlepszy zestaw to wg mnie GMM: http://www.goldmm.com/ships/gms700-4.htm Jesli uzupelnisz zestawem Nanodread dla Yamato powinno byc dobrze. Zestaw Eduarda odradzalbym... Paradoksalnie w budowie Yamato to najlatwiejszy pancernik japonski... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danek Posted February 8, 2014 Author Share Posted February 8, 2014 Dzięki za szybkie odpowiedzi. A gdzie w Polsce "zanabyć" wyżej wymienione blachy ? Co do Eduarda - trzymałem w ręku dużo ich blach do 1/700 i 1/350 i coś mi zawsze w nich nie "grało". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba77 Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 A to ci strzał Właśnie zamierzałem po Arizonie zabrać się za Yamato od Tamki. Mam komplet blach Edaka oba zestawy, dodatkowo zaopatrzyłem się w komplet drzwi do okrętów IJN , polecam także drabinki, relingi.... Dobrze też zakupić trawiony pokład wodnosamolotów. No i oczywiście Nano w postaci działek 25mm. Sprawiłem sobie także dół modelu od Fujimi. Co do drewnianego lepiej ciut dodać kaski i zakupić WOOD HUNTERA. Lufy RB Model jak najbardziej tylko że mają 460mm , a już 155mm i 127mm nie. Trzeba doinwestować w Mastera. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Mozna by takie blaszki wyrysowac.... Wlasnie sprzedalem na allegro Yamato z Tamiyi.... Chyba kupie kolejny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agillus68 Posted February 10, 2014 Share Posted February 10, 2014 Panowie, Do Yamato z Tamki sa dedykowane dwa zestawy: -Voyager z serii Blue Star Admiralty BSE 70001 (dwie duze blaszki + jedna mala). Mozna uzupelnic dodatkowo drewnianym pokladem + blaszka z ryflowana czescia pokladu z tejze firmy (BSE 700103). Poklad wydaje mi sie lepszy od Wood Huntera czy Artwoxa. -A jak ktos chce miec full wypas to polecam zestaw Lion Roar GWHLE 700103 (mozna trafic na Ebayu bo juz chyba nie jest produkowany. Kiedys mialem zestaw z TOMs Modelwork, ale nie polecam. Pozdrawiam Agillus68 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted February 10, 2014 Share Posted February 10, 2014 http://www.modelshipwrights.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2210&page=1 Calkiem niezle opisana budowa Yamato... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts