danek Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Witam, Od dłuższego czasu "siedzę" w pancerce 1/35 - ale od zawsze podobały mi się maleństwa w 1/700. Szukając dla dziecka zabawek przed świętami trafiłem do jednego sklepu w likwidacji ..... i tam niespodziewanie zakupiłem dwa modele Tamiya 1/700 - Yamato 31113 i Musashi 31114 - za szalone 54 złote (obydwa za 54 .... obsługa znalazła je na zapleczu i nie wiedziała ile warte - ja w momencie zakupu też nie znałem wartości ale cena wydała mi się śmiesznie niska). Musashi ląduje na półce i czeka. Chcę wystartować z Yamato - wiem że z "grubej rury" - ale to dzieło przypadku.... I tu rodzi się pytanie - co do waloryzacji ? Jakiego producenta ? Cena nie gra raczej roli ale jest jeden wymóg - chcę np. blachy lub pokład KUPIĆ - nie zamawiać i czekać 4 tygodnie po czym dowiedzieć się że nie ma...... Więc raczej rynek polski i z dostępnym towarem. Trzymałem w ręku następujące dodatki : - blachy - Eduard 17004 i Eduard 17016 Yamato - moim zdaniem średnie - zresztą który dokładnie do modelu który zakupiłem ? - lufy RB model - do artylerii głównej - według mnie ok - pokład ArtwoxModel AW20002 IJN Yamato - według mnie ok I to tyle co udało mi się znaleźć w "realu" i pomacać. Jest dostępny w Polsce jakiś pakiet waloryzacji - jedno pudełko i wszystko w środku ? W tej skali można dokupić elementy żywiczne ? Może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu lub np robi własne blachy ? Jakie waloryzacje są warte uwagi i jak z dostępnością ? Jak wygląda rynek (zwłaszcza Polski) dodatków 1/700 ? Pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Pakietów raczej nie widziałem. Co do blaszek to w polsce spory wybór ma sklep sahara choć wschodnie sklepy mają o wiele większy wybór. Lufy i pokład masz dobre. Generalnie na rynku słabo z waloryzacją:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Nie ma kompletow blaszek do klasy Yamato w 700-ce. Najlepszy zestaw to wg mnie GMM: http://www.goldmm.com/ships/gms700-4.htm Jesli uzupelnisz zestawem Nanodread dla Yamato powinno byc dobrze. Zestaw Eduarda odradzalbym... Paradoksalnie w budowie Yamato to najlatwiejszy pancernik japonski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danek Napisano 8 Lutego 2014 Autor Share Napisano 8 Lutego 2014 Dzięki za szybkie odpowiedzi. A gdzie w Polsce "zanabyć" wyżej wymienione blachy ? Co do Eduarda - trzymałem w ręku dużo ich blach do 1/700 i 1/350 i coś mi zawsze w nich nie "grało". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 A to ci strzał Właśnie zamierzałem po Arizonie zabrać się za Yamato od Tamki. Mam komplet blach Edaka oba zestawy, dodatkowo zaopatrzyłem się w komplet drzwi do okrętów IJN , polecam także drabinki, relingi.... Dobrze też zakupić trawiony pokład wodnosamolotów. No i oczywiście Nano w postaci działek 25mm. Sprawiłem sobie także dół modelu od Fujimi. Co do drewnianego lepiej ciut dodać kaski i zakupić WOOD HUNTERA. Lufy RB Model jak najbardziej tylko że mają 460mm , a już 155mm i 127mm nie. Trzeba doinwestować w Mastera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Mozna by takie blaszki wyrysowac.... Wlasnie sprzedalem na allegro Yamato z Tamiyi.... Chyba kupie kolejny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agillus68 Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Panowie, Do Yamato z Tamki sa dedykowane dwa zestawy: -Voyager z serii Blue Star Admiralty BSE 70001 (dwie duze blaszki + jedna mala). Mozna uzupelnic dodatkowo drewnianym pokladem + blaszka z ryflowana czescia pokladu z tejze firmy (BSE 700103). Poklad wydaje mi sie lepszy od Wood Huntera czy Artwoxa. -A jak ktos chce miec full wypas to polecam zestaw Lion Roar GWHLE 700103 (mozna trafic na Ebayu bo juz chyba nie jest produkowany. Kiedys mialem zestaw z TOMs Modelwork, ale nie polecam. Pozdrawiam Agillus68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 http://www.modelshipwrights.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2210&page=1 Calkiem niezle opisana budowa Yamato... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi